Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cotrocenii: Boc speranta ANI

Cotrocenii: Boc speranta ANI

scris de Ziua Veche
2 afisari

Consilierul prezidential Stefan Deaconu a avansat vineri posibilitatea resuscitarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), decapitata de Curtea Constitutionala, prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe o noua lege.


 

Deaconu, prezent la o emisiune la B1tv, a aratat ca mai sunt legi din 1996, respectiv 2003, care au ramas in vigoare si care prevad declararea averii, si care nu au fost declarate neconstitutionale. In aceasta situatie, a apreciat consilierul prezidential, este nevoie, cat mai rapid, de gasirea unei solutii care sa puna de acord toate reglementarile care au ramas astazi in vigoare si care isi produc efectele cu dispozitiile declarate neconstitutionale. “De aceea cred ca una din solutii ar putea fi o asanare legislativa si crearea unei dispozitii care sa reglementeze unitar aceasta problema”, a spus explicat Deaconu. El a tinut sa avertizeze ca in plan extern, efectul deciziei Curtii asupra ANI creaza o problema serioasa pe mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei. “Este ingrijoratoare aceasta problema, ne creaza o problema serioasa, fiind ca la ultimul raport de tara, spre exemplu, chiar s-a prevazut la punctul doi, Comisia Europeana lauda rezultatele incurajatoare pe care ANI le-a avut in 2009. Creste riscul sa nu putem scapa recent de acest mecanism de cooperare si veirifcare”, a spus consilierul lui Traian Basescu.

Trei contra sase

De altfel, decizia de a declara neconstitutionale unele atributii ale ANI nu a fost sustinuta de trei din cei noua magistrati ai Curtii Constitutionale, a informat Hotnews. In opinia separata la decizia Curtii Constitutionale in cazul ANI, cei trei judecatori – Nicolae Cochinescu, Petre Lazaroiu si Augustin Zegrean – sustin: Curtea nu avea dreptul sa-si extinda controlul de neconstitutionalitate la capitole din legea ANI, atributiile Agentiei – de verificare a averii si existentei unor conflicte de interese – nu exced cadrul constitutional, nu se incalca prezumtia de dobandire licita a averii iar Agentia nu poate fi considerata organ jurisdictional.

SUA ingrijorata de inchiderea ANI

 

Ambasada Statelor Unite ale Americii, din Bucuresti, a dat vineri publicitatii un comunicat in care se arata “ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale care a declarat drept neconstitutionale aproape toate atributiile si competentele Agentiei Nationale de Integritate. Ambasada a apreciat anterior contributia pozitiva a ANI la procesul de reforma si a evidentiat rolul crucial pe care l-a jucat ANI in indeplinirea conditiunilor din Mecanismul de Verificare si Cooperare al Uniunii Europene. Salutam initiativa Guvernului Romaniei de a lua masuri pentru a restabili functionalitatea ANI”.

0 comentariu

Suca 04-03-2010 - 01:56

„Udrea lui Iuscenko” debarcata de catre CIA in baza intelegerii CIA-KGB de schimb reciproc, pachetul (Ucraina + Georgia) ptr Iran. Mediator d-l Bibi Nethanyahu (prim-ministru al Israelului ptr neinitiati).
Urmeaza „dau un Chavez ptr un Uribe”. Si cineva sustinea ca sunt certati. Pai uite la ei ce bine se inteleg. Mai bine decat la YALTA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult