Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Covasna, Harghita, Mureş: Formul Civic al Românilor anunţă manifestări de amploare

Covasna, Harghita, Mureş: Formul Civic al Românilor anunţă manifestări de amploare

scris de M.A.
2 afisari

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ-teritorială a României care să contureze înfiinţarea “enclavei etnice autonome ţinutul secuiesc”, avertizând că se va opune unui astfel de proiect prin toate mijloacele legale, inclusiv prin organizarea de manifestări publice de amploare.

Drapel

Formul Civic al Românilor anunţă manifestări publice de amploare (foto Marius Batca)

Citiţi comunicatul FCRCHM:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ – teritorială a României care să contureze înfiinţarea unei enclave etnice autonome sub forma aşa-zisului ‘ţinut secuiesc‘.

FCRCHM respinge, de asemenea, proiectul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare iniţiat de către UDMR care reconstituie virtual graniţele stabilite prin Diktatul de la Viena din 1940 şi solicită Camerei Deputaţilor respingerea acestuia în cel mai scurt timp.

FCRCHM atrage atenţia că aplicarea unor principii moderne ale administraţiei publice, precum descentralizarea şi autonomia locală, au fost si sunt utilizate cu rea-credinţă de autorităţile locale conduse de UDMR, în scopul epurării etnice a românilor din Arcul Intracarpatic. În aceste condiţii, formarea unui judeţ care să înglobeze actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, după modelul stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, va adânci discriminarea românilor din acest areal şi va constitui o etapă majoră în realizarea proiectului hungarist de instituţionalizare a ‘ţării secuilor’ şi de scoaterea a acestuia de sub autoritatea Statului Român.

Reorganizarea teritoriului României conform solicitărilor organizaţiilor politice naţionaliste maghiare, dublată de adoptarea Statutului minorităţilor naţionale, prin care urmează să se confere drepturi colective şi autonomie politică acestora, fac parte din strategia de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în această zonă din inima României. Acest fapt este cu atât mai primejdios pentru Statul Român, cu cât, în perspectivă, locuitorii de etnie maghiară ai enclavei ‘ţinutul secuiesc‘ vor devenii în viitorul apropiat cetăţeni ai Ungariei, conform de curând elaboratei legi de acordare a cetăţeniei ungare.

FCRCHM condamnă declaraţiile publice iresponsabile şi incitările la nesupunere civică sau violenţă precum cele lansate în ultimul timp de unii importanţi lideri politici maghiari precum şi de formatorii de opinie din mass media de limbă maghiară.

FCRCHM îşi exprimă nemulţumirea pentru faptul că discuţiile politice referitoare la judetele Covasna, Harghita si Mures, indiferent de tema dezbaterii, ignoră existenţa, interesele, valorile şi aspiraţiile celor 400.000 de români trăitori în cele trei judeţe.

În cazul cedării în faţa presiunilor UDMR şi a luări unor decizii care privesc prezentul şi viitorul cetăţenilor români de naţionalitate română, locuitori ai judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, cu ignorarea intereselor şi voinţei acestora FCRCHM este decis să se opună, folosind toate mijloacele legale, inclusiv organizarea de manifestări publice de amploare.

BIROUL DE PRESĂ AL FCRCHM

10 comentarii

neacsum 16-06-2011 - 11:20

Cui ii pasa ? Lui

neacsum 16-06-2011 - 11:26

Cui ii pasa ? Lui Basescu? Nu! Pe el il intereseaza sa ramana la putere si asta e una din conditii . USL? Nici atat. Ei se bucura de orice scandal, ca sa forteze caderea guvernului, si sa vina ei la putere, nu sa faca ceva pentru romani. Pe aromani , societatea? Pusa intre pierderea serviciului, a salariilor , a pensiilor , a drepturilor, nu ii mai intereseaza ce se intampla cu vecinul. Fiecare se gandeste la propria piele. Scape cine poate. In plus, uite ca se apropie Apocalipsa. Cui ii mai pasa ce se intampla cu romanii din Regiunea Autonoma Maghiara ? Scape cine poate, fiecare pe pielea lui.

urbos 16-06-2011 - 14:53

Ce-i aia „USL…sa vina ei la putere, nu sa faca ceva pentru romani” Adica ce-i gargara asta mereu mestecata? Nu trebuie Opozitia sa forteze daramarea guvernului? Cu atat mai mult a unui guvern dement?
Sistemul democratic nu prevede „bine” pentru cineva, sistemul democratic ca atare este binele, asadar rotatia la putere spre exemplu, element esential in democratie, este un bine in sine. Sistemul ca atare determina beneficiile si nu vointa politicianului care face parte din el. Politicianul isi face doar treaba in sistemul democratic corect articulat, nu trebuie sa se gandeasca la binele cuiva(asta e o mare minciuna si o naivitate pentru cine o pretinde), asa cum chirurgul care isi face treaba nu are obligatia sa-si iubeasca pacientul.
Se intampla cu maghiarii ceea ce am prevazut daca Nebunul nu cade pana in toamna. N-a cazut. Romania sub Basescu va disparea. Doar daca e eliminat mai exista sanse pentru pastrarea actualei forme de stat a Romaniei.
in orice caz, Basescu nu va mai fi la putere in ceea ce mai ramane dupa dezmembrare(poate doar sa si-l ia imbecilii ardeleni la ei), si daca e sa fie, inseamna ca Romania nici nu a meritat sa existe asa cum a existat.

Ciu Huhu 16-06-2011 - 12:52

Nem nem nem segregarii, impartirii Romaniei un tinuturi separate unguresti!
r

Bumerang 16-06-2011 - 14:44

Romanii de acolo, sunt in marea lor majoritatea, noi veniti pe timpul comunismului. Nicio problema. Fiecare este liber sa aleaga unde vrea sa traiasca. Insa, ei au stiut ca se duc intr-o zona in care majoritatea covarsitoare este maghiara. Daca nu i-a deranjat, atunci care este problema acum? E ca si cum vecinul vine la mine si-mi spune mie ce si cum sa fac! Are dreptul sa spuna ce vrea, insa eu decid! Tot asa si acolo, majoritatea cetateanilor romani, indiferent de etnie,din cele trei judete, decide ce va face.

Bumerang 16-06-2011 - 14:56

Completare – Ca sa intzeleaga fiecare . Daca unroman din Bihor vine in Banat, romanasii lui de acolo il clasifica „vinitura”. Si in alte zone ale tarii, romanii au denumiri pt cei noi venit in zona. Deci, cine incearca sa-mi transforme subiectul in unul nationalist, pleaca din start gresit!

getu 16-06-2011 - 17:44

ASA BAIETI UNITIVA SI VOI CE DRACU CE CAUTA MURESU IN TREABA ASTA?POATE VOR ARADU SI BIHORU SI TIMISU CA SI ACOLO IS UNGURI

Szabadok László Fektecuki ogróf Mohacs és szolgák Trianon 16-06-2011 - 17:57

NOI SECUI NU VREM TINUT GHETTO SECUIESC!

Putini stiu de Károly Olt (14 May 1904 – 22 March 1985) insemnat om politic maghiar.
Dar nu omul este acum important, ci numele lui, dovada de nezdruncinat ca maghiarii iubesc Oltul si tot ce tine de el.
Istoria societatilor din toate timpurile a aratat ca apele sunt axele culturilor.
Bazat pe aceasta, noi secuii credem ca marile unitati administrative trebuie sa urmeze bazinele marilor rauri din Romania.
De aceea, Tinutul Olt, trebuie sa fie cuprins de la judetele Harghita (cu izvorul Oltului), si mergand de-a lungul firului apei, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, la care sa se adauge cele 2 judete invecinate si fara ape marcante de calibrul Oltului, Gorj si Dolj.
Iata, deci nu si nu “tinutului secuiesc”, noi suntem pentru Tinutul Olt!
O ultima precizare, inutila de altfel pt iubitorii maretului Olt, aproape ca si un fluviu de impunator, iata o enumerare (exhausiva) a catorva localitati de-a lungul Oltului mult iubit: Bălan, Sândominic, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Brezoi, Călimăneşti, Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Slatina, Drăgăneşti-Olt. In localitatea Miercurea-Ciuc face chiar 7 coturi, dovada ca este cea mai olteneasca!
Propunem capitala administrativa a tinutului la Râmnicu Vâlcea, straveche asezare cu castru roman destul de important, si asezata strategic intre munti si Dunare.
Traiasca Tinutul Olt!

Va multumim.

Ciu Huhu 19-06-2011 - 04:57

:))

Cumpanasu Cristian 18-06-2011 - 21:22

Daca unii sunt cel putin de categorisit nebuni, altii sunt iresponsabili. Bravo nene, dumneata cel cu tinutul OLT. Ce bine le-ar sta ungurilor sa vina la Rm. Valcea dupa documentetele de identitate si sa-i verifice oltenii la cum se pronunta corect cuvintele „mamaliga si branza”!. Cineva doreste cu tot dinadinsul sa vada pe pielea sa daca romanii mai au ficat. OOOO, Ungarie tampita de neorevansardism: va punem iar opinca pe Parlament si numai cu pensionarii militari. Basescu nu e ales pe viata si jocul cu cenusa Marelui Imperiu e prea mare pentru vitejia voastra. Ati pierdut de la Mohacs pana azi, toate razboaiele si ati fost vesnic in compania marilor puteri, caci singuri, nici dracul nu va mai scapa. Lepre cretine!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult