Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Crin Antonescu cere demisia ministrului Culturii

Crin Antonescu cere demisia ministrului Culturii

scris de A.H.
8 afisari

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la Senat, că afirmaţiile recente ale ministrului Culturii, Daniel Barbu, legate de bugetul anti-HIV sunt „de natură să genereze demisia din funcţia de ministru”.

Crin Antonescu cere demisia ministrului Culturii

Crin Antonescu cere demisia ministrului Culturii

„Este greu să-ţi imaginezi care e resortul unor asemenea declaraţii, sau unor asemenea gafe, este întru totul trist că intelectuali adevăraţi, că oameni care au citit atâtea cărţi, şi care au şi scris câteva cărţi cu adevărat bune, pot face asemenea declaraţii. Nu am apucat, din cauza agendei pe care o cunoaşteţi, în fond ziua de ieri ne desparte de acest moment, nu am apucat să discut cu domnul ministru Barbu acest lucru, dar punctul meu de vedere este că aşa ceva, o asemenea declaraţie, indiferent de motivele care au generat-o, de conjunctură, de orice… sunt de natură să genereze demisia unui ministru, oricât de bun ministru ar fi fost şi oricâte merite ar fi avut”, a spus Antonescu, la Senat, într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că demisia dintr-o funcţie de ministru nu este o dezonoare, nu este o ruşine. „Dimpotrivă, oamenii puternici şi oamenii de conştiinţă pot să-şi dea demisia”, a spus Antonescu.

Ministrul Daniel Barbu a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Daniel Barbu.

Marţi, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu „regretă profund” „comparaţia nefericită” între bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor ministerului pe care îl conduce şi îşi cere scuze „tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţiile inadecvate”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, pe 8 decembrie, ministrul Daniel Barbu a fost invitat „în calitate privată, de universitar şi autor”, să susţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova.

„Conferinţa a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie şi crize». După conferinţă, la sesiunea informală de întrebări şi răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanţare a programelor şi evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparaţie între bugetul unui program de sănătate publică şi bugetul programelor Ministerului Culturii”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „deşi nu s-a referit nicio clipă la persoane, ci doar la programe şi nivele de finanţare, comparaţia a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost şi consideraţiile ce au însoţit-o”. „Ministrul Culturii regretă profund acest fapt şi îşi cere scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţii inadecvate”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

10 comentarii

Ereticul 11-12-2013 - 14:07

Nu inteleg de ce cineva trebuie sa regrete faptul ca a facut in public o afirmatie adevarata. Sigur ca subiectul HIV este unul delicat si dureros, dar daca asa gandeste ministrul respectiv nu vad de ce ar trebui sa i se bage pumnul in gura.

UnUL 11-12-2013 - 15:41

Păi nu i se bagă pumnul în gură. dar dacă gândește în felul (mai exact „în halul”!) ăsta nu are ce căuta în funcția de ministru.
Din acest punct de vedere, ar trebui să citești comentariul de mai jos al domnului Neacșu, cu care – de data asta! – nu pot să nu fiu de acord.

ValVerde 11-12-2013 - 15:41

Nimeni nu-i baga pumnul in gura.
Are dreptul la opiniile lui.

Dar el nu vorbeste in nume personal, vorbeste ca Ministru al Culturii.
De unde se intelege ca asta este opinia si politica oficiala a ministerului pe care il conduce.
Antonescu are dreptate, trebuie sa-si dea demisia si dupa aia poate vorbi in nume propriu oricit de mult ar vrea.

urbos 11-12-2013 - 17:31

In care hal ma retardatule? Omu facea o constatare, incercand sa traga spuza pe turta ministerului pe care-l conduce. N-a jignit pe nimeni. Daca spunea ca se dau multi bani pentru SRI, sau pentru cainii vagabonzi sau pentru parculete pentru copii, IN RAPORT cu bugetul Culturii, era exact acelasi lucru.
Cretinopatii imbuibati cu „corectitudinea politica” sar din cotete si fac ce faceau si bolsevicii.
Pacat ca nu stie sa dea replica potrivita nea asta si sa le dea peste rat prostilor :”ce vreti ba, o natiune de inculti plina de bolnavi de SIDA?”

In rest, sustinerea politica se retrage indiferent de felul declaratiei(corecte sau nu) daca asta aduce prejudicii de imagine, si deci electorale. Nu stiu insa daca PNL se bazeaza pe voturile bolnavilor de SIDA.

digital 11-12-2013 - 14:11

prevenirea hiv s-o facă Cernea iar combaterea, dreapta din Mișcarea Poponaută!
păi măi drepților, mai faceți și voi ceva nu numai înființați noi partide de Dreapta!
poate nutzii, poate mru, poate eba!
hai că puteți, un pic de Shakespeare cu un pic de HIV, iese o dreaptă, beton!

Ad 11-12-2013 - 14:54

Sunt vremuri grele si un partid inseamna sedii, mici, bere, fursecuri, gagi misto si nu baba de acasa de 120 kg pentru dreptaci.

neacsum 11-12-2013 - 15:24

Parerea personala a domnului Barbu vandalizatul despre bolnavii de SIDA nu ma priveste, e treaba lui cum priveste aspectul desi am dubii ca privirea lui este cea mai buna. Probabil maine o sa vada programul sau banii destinati bolnavilor de Cancer sau bolnavilor de inima sau a celor bolnavi de Hepatita si o sa vada ca din banii astia domnia sa putea sa faca festivalul celor cu luneta sparta in Piata Universitatii sau sau a celor cu spaga primita de la RMGC. Ministrul Barbu a ramas cu mintea de pe vremea cand despre SIDA se stia ca a aparut in Africa pentru ca oamenii faceau sex cu maimutele sau ca se ia numai pe cale sexuala si este specifica pidosnicilor. Dupa cum s-a exprimat chiar asa se intelege aluyia lui la Africa spune tot . Domnul ministru nu stie ca sunt si oameni, persoane, care au primit boala pe cale ereditara fara sa fi apucat sa afle ce e aia sex , sau din spitale unde au fost internati pentru o taietura in ciob si au facut vaccin cu seringi prespalate. Domnia sa nu stie ca SIDA se poate mosteni asa cum se mosteneste prostia sau idiotenia. La Radio erevan cineva intreba daca se poate lua SIDA de pe capacul de WC. Raspunsul era DA, daca te asezi inainte de a pleca unul bolnav de sida de pe el.

LILI 11-12-2013 - 17:14

„De la instalarea în urmă cu cateva luni ca ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a fost bombardată cu o mulţime de sesizări la adresa directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanţu,care are un salariu lunar de peste 9000 de euro.
Sesizările au venit atât din rândul ceferiştilor, dar şi de la mai multe instituţii publice, cum ar fi Consiliul Concurenţei, Camera Deputaţilor ori Senatul României.
Reclamaţiile au vizat în special managementul catastrofal practicat de Valentin Dorobanţu. Acesta este acuzat că vrea să falimenteze compania CFR Călători și că face jocurile operatorilor privaţi de transport persoane.
Până acum, însă, Ramona Mănescu nu a dispus nicio măsură concretă pentru stoparea jafului regizat de Dorobanţu”

jan dinu 11-12-2013 - 19:53

— BARBishon cu papion
Este homu lu Zion …
Shi de este scos afara …
Tzara sufera cu ocara …!!
JD-USA

Pribeagul 11-12-2013 - 19:56

Omul esta este o dezamagire totala si neasteptata.

Reactii aiurea dlui Barbu:

1. O reactie cu totul neasteptata si alaturea cu drumul referitor la Rosia Montana.
2. Implicarea intr-un scadal de strada. 🙂
3. Total aiurea mi se pare abordarea problematicii HIV.

HIV este o boala a mizeriei privita sub toate aspectele: educatie, nivel de trai, cultural, moral…

Sincer, cu toata pozitia lui, mi se pare doar un biet avorton al cine stie cui. Altul la rind!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult