Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cristian Preda: De ce s-a legat la cap UDMR numindu-l pe Korodi?

Cristian Preda: De ce s-a legat la cap UDMR numindu-l pe Korodi?

scris de A.B.
11 afisari

Cristian Preda consideră că numirea la Ministerul Mediului a lui Attila Korodi care e în proces cu compania ce a propus proiectul de la Roşia Montană reprezintă un risc. Cristian Preda nu înţelege de ce s-a legat la cap UDMR, dacă nu din dorinţa maghiarilor de a bloca orice soluţie.

 cristian preda„Multă lume a deplâns în ultimii ani absenţa unei distincţii clare între dreapta şi stânga. Retoricile, personajele şi politicile au părut să semene până la identitate: teama de a asuma opţiuni nete a pus parcă stăpânire pe scena politică”, scrie Preda pe blogul său.

 El susţine că în ultime vreme, ceva se întâmplă, apărând, în fine, un element care deosebeşte în chip evident dreapta şi stânga.

“E vorba despre tema resurselor naturale. Dreapta e pentru, stânga e contra”, spune Preda.

 El menţionează că dreapta îşi argumentează opţiunea vorbind despre oportunitatea de a vinde pe o piaţă mondială lacomă de resurse, ca şi despre crearea de locuri de muncă.

  „Stânga e împotrivă, deoarece a devenit ecologistă: în absenţa unor partide verzi, stânga blochează orice exploatere de resurse cu argumentul că natura e mai importantă şi decât locurile de muncă şi decât veniturile luate din tranzacţiile pe piaţă”, explică Perda.

 El susţine că exploatarea aurului la Roşia Montană şi cea a cuprului la Roşia Poieni sunt doar două dintre dosarele care evocă separaţia despre care am vorbit mai sus. În treacăt fie spus, la începutul anilor nouăzeci, poziţionarea partidelor a fost alta: stânga era favorabilă mineritului, dreapta – împotrivă. Opţiunile erau legate însă nu de exploatarea resurselor, ci de protejarea muncitorimii ieşite din socialism prin intermediul unor subvenţii de stat uriaşe”, mai scrie Preda.

 El aminteşte că, marţi, la numirea unui nou ministru al Mediului, preşedintele Băsescu a reamintit opţiunea fundamentală – pro sau contra exploatării resurselor naturale – declarându-se încă o dată favorabil începerii unor exploatări de amploare la Roşia Montană şi Roşia Poieni.

 Preda precizează că preşedintele a adăugat un lucru: amânarea unei decizii în oricare dintre aceste dosare e o povară pentru orice afacere serioasă. „Are dreptate. Faptul că decizia în cazul Roşia Montană trenează de aproape un deceniu şi jumătate a decredibilizat autorităţile şi a descurajat actori economici

importanţi să se angajeze pe piaţa românească în proiecte similare”, adaugă europarlamentarul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult