Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Criză în PSD. Bunicuţa iese la atac

Criză în PSD. Bunicuţa iese la atac

scris de A.H.
3 afisari

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reacționat vineri față de ideea conturată în ultimele zile conform căreia liderul partidului, Victor Ponta, ar fi pierdut alegerile prezidențiale din cauza imaginii de partid comunist, afirmând că acesta este „un act de lașitate”.
ion iliescu„Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta, toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice răspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”, a afirmat Iliescu, într-o postare pe blogul personal.

El a reamintit că PSD este partidul Revoluției, prin filiația FSN-FDSN-PDSR-PSD, și că acest partid nu este proprietatea nimănui.

„Prin Revoluție, România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei. Că partidul n-a știut să spună apăsat aceste lucruri, e greșeala noastră. Dar este de neînțeles lipsa de reacție a partidului atunci când oameni care nu știu nimic despre trecut, în afară de etichetele puse de adversarii noștri, strigă ‘Jos comunismul!’ într-o țară care suferă grav de pe urma exceselor și eșecurilor capitalismului. Este și mai de neînțeles și de neacceptat ca necesara critică a aceluiași capitalism să fie mai articulată și mai pertinentă la oameni de dreapta, decât la reprezentanții partidului nostru. Așadar, refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eșecul nu este departe. Viața oamenilor nu se reduce doar la bani”, a adăugat Ion Iliescu.

Fostul șef de stat a dorit să precizeze că nu face parte dintre cei care cred că săracii trebuie să fie reprezentați politic numai de săraci și că bogații nu au ce căuta la stânga politică.

„Pot da o lungă listă de oameni avuți, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre ‘săraci și curați’ mă refeream la modul în care este făcută bogăția de către unii, bogați și corupți. Le urez celor avuți cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că ești automat un om politic. Această calitate nu se poate câștiga cu bani. Această calitate se dobândește în timp, cu multă muncă, și presupune câștigarea, și nu cumpărarea, încrederii oamenilor. Refuz să primesc lecții și de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reușit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganță și dispreț. Astfel de oameni, ajunși în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi”, a susținut Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, PSD plătește acum prețul confuziei ideologice din ultimii zece ani.

„Nu deplasarea spre centru o putem reproșa PSD. Ea este firească, până la urmă, ținând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproșăm este obsesia noastră de a fi acceptați de cei de „dreapta”, care nu ne vor accepta niciodată, pentru ca suntem adversarii lor firești. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile și principiile stângii. Și, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanți decât dreapta. Dar și despre asta se pare că ne este jenă să vorbim! Noi suntem pe cale să pierdem competiția la nivelul ideilor. Și o pierdem pentru că, deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD! Să nu ne ferim de acest adevăr dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme și ne reproșează faptul că noi nu mai credem în valorile stângii. Ce să le spun celor care îmi reproșează asta? Ce să le spunem celor care ne reproșează structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fără ideologie și fără preocupare pentru construcția ideologică?”, a argumentat președintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu a adăugat că, din păcate, în loc de programe serioase au fost oferite generalități în această campanie electorală.

„Iar inițiativele sociale ale guvernului, câte au fost, au fost prost promovate și explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingător inepția pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume că măsurile sociale, destinare reducerii polarizării economice și sociale, creșterii justiției sociale și egalității șanselor, nu sunt „pomeni sociale”, ci obligația unei guvernări responsabile? Că astea nu au legătură cu ciclurile electorale? Sunt multe lecții de învățat din această înfrângere. Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar și obligatoriu cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetățenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democrația internă de partid nu este o vorbă în vânt. Și nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond!”, a concluzionat Ion Iliescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult