Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cu ce procent a fost ales Liviu Dragnea preşedinte al PSD

Cu ce procent a fost ales Liviu Dragnea preşedinte al PSD

scris de P.C.R.
27 afisari

Liviu Dragnea a obținut funcția de președinte al PSD la alegerile interne desfășurate duminică, fiind votat de 97% dintre colegii de partid care s-au prezentat la urne, a anunțat șeful Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Peste 500.000 de social-democrați au fost așteptați să se prezinte la scrutin pentru a arăta dacă îl susțin sau nu pe Dragnea în funcția de lider al partidului.

Prezența la urne duminică seară, după încheierea procesului de votare, a fost de 81,23%.
Liviu Dragnea anunţa încă de duminică, înainte de anunţarea rezultatelor finale ale prezenţei, că social-democraţii trebuie să facă „o radiografie” a situaţiei din teritoriu, deoarece alegerile din PSD au fost şi un bun prilej de a testa capacitatea organizatorică a partidului. Astfel, fiecare lider de filială ar urma să facă o prezentare cu privire la situaţia din organizaţia pe care o conduce. Prezenţe foarte mari s-au înregistrat în judeţe precum Olt, Teleorman, Gorj şi Maramureş, în timp ce judeţul Cluj a avut cea mai slabă prezenţă. Liviu Dragnea a precizat că nu se impun sancţiuni, însă această analiză va arată foarte clar pe câţi membri activi poate miza PSD în acest moment, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor.

Un subiect aprins se anunţă însă a fi cel al noii structuri de conducere. Liviu Dragnea anunţa săptămânile trecute că doreşte să facă echipă cu Valeriu Zgonea, acesta din urmă vizând poziţia de preşedinte executiv al formaţiunii, funcţie deţinută în trecut de Liviu Dragnea. Între timp, însă, potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al PSD a avansat în partid o nouă formulă de conducere, cu patru prim-vicepreşedinţi aleşi dintre vicepreşedinţii la nivel naţional, în funcţie de numărul de voturi obţinute la Congres. Această propunere ar veni la pachet cu eliminarea funcţiei de preşedinte executiv, respectiv „numărul doi” din partid.
Liviu Dragnea ar prefera o variantă cu patru prim-vicepreşedinţi celei cu preşedinte executiv. Lui Valeriu Zgonea, care viza funcţia de preşedinte executiv, i s-ar fi promis un post de prim-vicepreşedinte, însă preşedintele Camerei Deputaţilor refuză propunerea.

Cel mai probabil, noua structură de conducere va fi supusă la vot în Comitetul Executiv Naţional. Potrivit aceloraşi surse, votul ar putea fi unul strâns, Zgonea fiind susţinut de un număr important de filiale, însă va avea greutate intervenţia lui Liviu Dragnea pe acest subiect.

Preşedintele PSD va mai propune o serie de modificări în structura de conducere, printre care şi impunerea unui număr minim de femei în noul Birou Permanent Naţional. Astfel, între 4 şi 6 femei ar urma să reprezinte PSD în noul for de conducere.

Deciziile luate luni de social-democraţi vor fi supuse aprobării Congresului de duminica viitoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult