Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Cu sacii la guverare, UDMR pretinde acum Statutul minoritatilor

Cu sacii la guverare, UDMR pretinde acum Statutul minoritatilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

Udemeristii (foto: Kelemen Hunor, Marko Bela, Laszlo Tokes) au apreciat marti ca proiectul de Statut al minoritatilor trebuie scos din sertar si readus in dezbatere. Faptul ca discutiile pe marginea acestei legi se vor aprinde, din nou, a fost confirmat si de anuntul reprezentantilor PC. Conservatorii, reprezentati in Camera de un grup numeros – trei deputati -, au propus ca Statutul minoritatilor sa fie adoptata prin referendum national incercand astfel sa mai castige putina simpatie electorala prin resuscitarea sentimentului nationalist.

 

 

Liderul UDMR Marko Bela a apreciat ca “este foarte firesc” ca legea minoritatilor nationale sa fie finalizata in actuala sesiune parlamentara, dupa ce acest proiect de act normativ a fost lasat în paragina aproape patru ani. “In principiu, ne-am inteles sa luam proiectul aflat in Parlament, care, la urma urmei, a fost rezultatul unui compromis”, a aratat presedintele Uniunii. Marko a tinut sa precizeze ca “legea nu este stufoasa” si ca, din acest punct de vedere, proiectul poate fi adoptat in cursul acestei sesiuni parlamentare. El a admis ca vor exista “unele discutii la concret in legatura cu anumite dispozitii si articole”.

Un proiect de larga respiratie

Aprecierile lui Marko Bela au venit dupa ce premierul Emil Boc a mentionat, printre prioritatile guvernantilor prezentate in plenul Camerei Depuatilor, si controversatul proiect de Statut al minoritatilor nationale, sursa de certuri interminabile in Guvernarea Aliantei D.A.. “Proiectul de lege care vizeaza Statutul minoritatilor nationale trebuie sa fie adoptat in concordanta cu recomandarile Comisiei de la Venetia, cu respectarea standardelor europene si, evident, a Constitutiei Romaniei. Acest pas poate fi facut si sta in capacitatea noastra, in Camera Deputatilor, ca si Camera decizionala, sa adopte in aceasta sesiune parlamentara acest proiect extrem de important, de larga respiratie democratica”, a explicat Emil Boc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult