Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Curtea Constituţională a emis avizul privind suspendarea preşedintelui

UPDATE: Curtea Constituţională a emis avizul privind suspendarea preşedintelui

scris de A.B.
3 afisari

UPDATE: Curtea Constituţională nu dă un aviz negativ sau favorabil suspendării preşedintelui Băsescu, magistraţii exprimându-se pe fiecare punct în parte al cererii de suspendare.

Curtea Constituţională a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, acest aviz fiind transmis vineri Parlamentului. În orice caz, exercitarea de către Preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei. Astfel cum a statuat Curtea Constituţională prin Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007, din aceste prevederi constituţionale rezultă că Preşedintele României are atribuţii importante în procesul de constituire a Guvernului şi a altor autorităţi publice, în procesul legislativ, în domeniul politicii externe, în domeniul apărării naţionale, în garantarea independenţei justiţiei. Totodată, potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, iar potrivit alin.(2) al aceluiaşi articol, are rolul de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice şi exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Prerogativele constituţionale ca şi legitimitatea democratică pe care i-o conferă alegerea lui de către electoratul întregii ţări îi impun Preşedintelui României să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la un exerciţiu simbolic şi protocolar. Funcţiile de garanţie şi de veghe consacrate în art.80 alin.(1) din Constituţie implică prin definiţie observarea atentă a existenţei şi funcţionării statului, supravegherea vigilentă a modului în care acţionează actorii vieţii publice – autorităţile publice, organizaţiile legitimate de Constituţie, societatea civilă – şi a respectării principiilor şi normelor stabilite prin Constituţie, apărarea valorilor consacrate în Legea fundamentală. De asemenea, prin acelaşi act, Curtea a constatat că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional. Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor.

Curtea Constituţională a emis avizul consultativ în cazul cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

judecatori

Deputatul PSD a insistat, în faţa jurnaliştilor adunaţi la Palatul Parlamentului, că avizul CCR este doar consultativ, evitând să explice care a fost decizia judecătorilor Curţii Constituţionale.

Judecătorii CCR s-au reunit, vineri dimineaţă,  să dea avizul solicitat de parlamentarii USL. Deşi magistraţii aveau termen până la ora 12:00, verdictul s-a lăsat aşteptat. Avizul judecătorilor este doar consultativ. Judecătorii Curţii Constituţionale au analizat acuzaţiile care i s-au adus preşedintelui Traian Băsescu şi  au avut de stabilit dacă i se pot atribui fapte determinante pentru suspendarea din funcţie. CCR s-a pronunţat pe fiecare punct în parte, deoarece nu a  existat o comisie de anchetă.

Joi, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, a citit, în plenul Parlamentului, textul cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului a fost acuzat de USL, printre altele, că a subminat autoritatea instituţiilor statului, în frunte cu Guvernul, şi că a adâncit criza economică. Traian Băsescu a dat replica în stilul propriu, acuzând actuala putere că vrea de fapt să-şi subordoneze instituţiile statului. Cererea de suspendare a fost citită în plen în prezenţa şefului statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult