Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Daniel Buda intoarce Legea ANI de la promulgare

Daniel Buda intoarce Legea ANI de la promulgare

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Presedintele Comisiei juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda a anuntat, marti, ca a formulat o solicitare catre presedintele Camerei, Roberta Anastase, prin care solicita amanarea promulgarii Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) reexaminate, la cererea sefului statului.

Argumentul lui Buda consta in faptul ca, in cazul Legii ANI, Camera Deputatilor este camera decizionala si nu Senatul. Aceasta in conditiile in care senatorii juristi au eliminat din lege un articol referitor la infiintarea comisiilor de cercetare a averilor ce urmau sa functioneze pe langa Curtile de Apel.

“La Camera au fost introduse, cu ocazia cererii de reexaminare si cu ocazia dezbaterii pe fond a legii, acele comisi de cercetare a averilor care functioneaza pe langa Curtea de Apel. La Senat aceste comisii au fost eliminate. Am facut o sesizare din partea mea ca presedinte al Comisiei juridice catre doamna Roberta Anastase in care am rugat-o sa nu trimita legea al promulgare”, a explicat Daniel Buda, citat de Agerpres.

El a sustinut ca la reexaminarea Legii ANI s-au incalcat prevederile articolului 75 din Constitutie, conform caruia daca prima Camera sesizata adopta o prevedere care intra in competenta sa decizionala, prevederea este definitiv adoptata daca si cea de-a doua Camera este de acord; in caz contrar, numai pentru prevederea respectiva, legea se intoarce la prima Camera sesizata, care va decide definitiv in procedura de urgenta. In aceste conditii, Daniel Buda a mentionat ca, in urma solicitarii sale, presedintele Camerei va informa Biroul Permanent in legatura cu acest aspect, Birou care va decide daca sesizeaza sau nu Comisia juridica. El a adaugat ca este necesara convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei, daca Biroul Permanent va decide in acest sens.

Noua Lege ANI a fost votata saptamana trecuta de Senat, in calitate de camera decizionala. In forma finala, la propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda, ANI ramane doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa Curtile de Apel daca s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult