Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Daniel Oajdea (PDL): Statul fură 55% din contribuţia la pensii

Daniel Oajdea (PDL): Statul fură 55% din contribuţia la pensii

scris de Ziua Veche
7 afisari

Deputatul PDL Daniel Oajdea a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că statul “fură” 55% din suma contribuită de un cetăţean la Fondul de pensii, fapt constatat după ce parlamentarul a făcut un calcul privind raportul dintre pensia unui cetăţean şi suma cotizată de acesta pe parcursul unui stagiu de cotizare.

Oajdea a precizat că, în condiţiile în care, în România, speranţa de viaţă pentru femei este de 75 ani, iar pentru bărbaţi de 68,2 ani, iar femeile ies la pensie la 58 ani şi 11 luni şi bărbaţii la 63 şi 11 luni, rezultă că, în medie, femeile cotizează 28 de ani, iar bărbaţii 32 de ani, informează Mediafax. El a arătat că se poate aprecia că media anilor cotizaţi de o persoană, fără a mai face diferenţa pe sexe, este de 30 de ani. Potrivit deputatul PDL, pentru fondul de pensii angajatorul plăteşte 20,8% din venitul mediu brut, iar angajatul 10,5%, ceea ce face ca, în 30 de ani, cât durează un stagiu de cotizare, să se cotizeze lunar la fondul de pensii cu 31,3% din venitul mediu brut.

“Dacă cineva are salariul egal cu salariul mediu brut, el are un punctaj mediu anual de un punct şi primeşte o pensie egală cu valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei. Deci, cotizează 31,8% din 1.386 de lei şi primeşte doar 732,8 lei”, a spus Oajdea. El a arătat că, în medie, se poate spune că o persoană care primeşte pensie 10 ani şi 7 luni, cotizează la stat cu suma de 206.880 lei şi primeşte doar 93.065 lei. “Deci, primeşte 45% în medie. Nici măcar 50% din cât a cotizat la fondul de pensie”, a spus Oajdea, care a insistat că statul “fură” 55% din suma cotizată de un cetăţean.

Reprezentantul PDL a subliniat că statul “fură” prin faptul că nu încasează contribuţia de la toţi angajaţii săi, cum este cazul CFR Marfă, şi scuteşte de la plata datoriilor unele societăţi, cum ar fi cele producătoare de bere. “Unii politicieni spun că avem deficit la Fondul de pensii. Nu e corect să vorbim de deficit raportându-ne doar la câţiva ani, ar trebui raportat la o perioadă de minimum 30 de ani, egală cu stagiul de cotizare. Deficitul anunţat acum la Fondul de pensii nu e realist, nimeni nu a spus ce a făcut statul cu banii când a avut excedent. Trebuie să facem ca de Fondul de pensii să nu se atingă nimeni, iar Guvernul sau Parlamentul să nu poată da scutiri cui doreşte. Banii trebuie să se întoarcă la cei care au cotizat”, a conchis Oajdea.

0 comentariu

sorge 18-03-2010 - 12:35

O sa se mai gaseasca si alti pagubiti ;puneti si pozele si asteptarile o sa fie peste masuri .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult