Acasa Actualitate-InternaPolitica interna De ce îi spunea Băsescu “doctor” lui Ponta? Pentru că ştia că va fi acuzat de plagiat

De ce îi spunea Băsescu “doctor” lui Ponta? Pentru că ştia că va fi acuzat de plagiat

scris de P.C.R.
7 afisari

UPDATE, ora 23,40 – Reacţia lui Ponta: „preşedintele Băsescu, trei zile la rând, a dat mesaj prietenilor săi şi domnului Funeriu să scrie în America. E în regulă, sunt gata să mă supun la orice fel de verificare”.

Victor Ponta a declarat, luni seară, că este gata să se supună la orice fel de verificare privind acuzaţiile de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, adăugând că preşedintele Traian Băsescu trebuie să înţeleagă că tot va merge la Consiliul European din 28 – 29 iunie.

Bănuiesc că nu are nimeni nicio surpriză din acest punct de vedere, că preşedintele Băsescu trei zile la rând a dat mesaj prietenilor săi şi domnului Funeriu să scrie în America. E în regulă, sunt gata să mă supun la orice fel de verificare. Am înţeles – şi mi s-a părut totuşi un pic jenant -, că am plagiat un profesor, domnul Diaconu, care a scris Prefaţa lucrării mele. Este totuşi ciudat să plagiezi pe cel care ţi-a scris Prefaţa. Dincolo de asta, vă dau un răspuns politic: Tot o să merg la Consiliul European, ca să înţeleagă domnul preşedinte Băsescu. Ştiţi cum este, eu sunt obişnuit cu domnia sa. La ultima întâlnire din 2011 avea treabă cu contractele mele cu Turceni şi Rovinari. Acum s-a supărat pe mine şi cred că mi-a studiat domnul preşedinte teza de doctorat. Nu-i nimic. Mergem mai departe‘, a spus Ponta, la întoarcerea din vizita oficială efectuată în Austria.

El a precizat că la revista Nature, în care au apărut afirmaţiile cu privire la plagiat, ‘dă interviuri’ consilierul prezidenţial Daniel Funeriu.

Întrebat dacă va apela la un punct de vedere al Academiei Române, Ponta a răspuns: ‘Eu totuşi nu sunt la nivel de Academie. Am scris şi eu o lucrare la care domnul Diaconu mi-a scris Prefaţa. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni. Iar răspunsul meu este foarte clar: Mă duc pe 28 la Bruxelles‘.

Premierul a menţionat că orice instituţie ar dori să analizeze acuzaţiile, este ‘absolut deschis’ din acest punct de vedere. ‘Faptul că teza mea, care se ocupă de Curtea Penală Internaţională, reprezintă o preocupare pentru revista Natura este un lucru care trebuie să recunoaşteţi că este cel puţin comic. Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma în 1998. Eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta este o problemă de Natură, nu pot decât să spun că sper că nu am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare. (…) Acum ce să fac, răspund în faţa marii adunări naţionale‘, a conchis Ponta.

UPDATE 23,15. Ce spune Dragoş Paul Aligică, cel suspectat că e la baza scandalului Plagiatul-Ponta.

Saptamana trecuta am fost contactat de redactia prestigioasei reviste Nature, mai precis de domnul Quirin Schiermeier, care acopera Estul Europei in cadrul redactiei, si care a dorit sa stie in ce masura pot comenta cu privire la un set de documente care au ajuns la redactia lor, aflandu-se sub investigatie interna. Obiectul investigatiei: suspiciune de plagiat.

Mi s-au pus la dispozitie doua seturi de documente. In urma examinarii, am spus urmatoarele:

1. Asemanarea uluitoare dintre cele doua seturi justifica suspiciunea de plagiat si deci investigatia respectiva. Este de inteles ca uneori fraze, citate sau chiar paragrafe intregi sa scape dintr-un text in altul (cu atat mai mult cu cat azi tehnicile de redactare si editare electronica pot face ca astfel de erori sa fie destul de frecvente). Totusi aici pare sa fie vorba de ceva ce trece dincolo de acest tip de accident.

2. Dat fiind faptul ca, in intelegerea mea, in studiile de drept romanesti de multe ori anumite definitii sau articole de lege sunt reluate verbatim de autori, de la manual la manual si de la studiu la studiu, suspiciunea de plagiat nu trebuie transformata intr-o sentinta decat dupa o investigatie cuprinzatoare.

3. Am sugerat consultarea unor experti in domeniu, si am mentionat numele d-lui Vlad Perju, dupa stiinta mea cel mai galonat jurist de origine romana al generatiei mele care lucreaza la o universitate americana prestigioasa. Am mentionat si alte cateva nume de profesori din drept si stiintele sociale de origine romana din universitati occidentale dar dat fiind faptul ca numele domniilor lor nu apar in articolul din revista Nature, nu le voi mentiona nici eu public.

4. Dat fiind ca interesul revistei Nature in tema vine din interersul mai larg in problema relatiei dintre sfera politica si sistemele nationale de educatie si cercetare, la solicitarea d-lui Quirin Schiermeier, am prezentat un punct de vedere general privind clasa politica romaneasca, relatia sa cu comunitatea academica precum si cateva consideratii privind situatia invatamantului universitar si a cercetarii in Romania. Fragmente se regasesc in articolul in cauza.

In opinia mea, in lumina celor de mai sus, cred ca este important ca in emotia si turbulenta create in tara de aceasta evolutie, o evolutie care poate avea consecinte politice majore, doua lucruri sunt importante:

(a) Evitarea unei situatii in care persona aflata sub suspiciune este judecata si condamnata sau achitata in opinia publica, la televizor, in afara unor mecanisme institutionale si profesionale adecvate.

(b) Constitutirea imediata a unei comisii care sa aiba legitimitate academica si publica incontestabile si care sa analizeze acuzatiile, prezentand public concluziile cat mai rapid.

Astfel, in situatia in care suspiciunea se dovedeste neintemeiata, persona in cauza isi mentine si consolideaza reputatia academica, aceastea fiind din momentul in care testul va fi trecut, incontestabile si invulnerabile.

Pe de alta parte, in situatia in care suspiciunea se dovedeste intemeiata, precedentul si cutuma europene sunt, asa cum sugereaza prin analogie si prestigiosul Frankfurter Allgemeine Zeitung, foarte clare cu privire la implicatii.

Mai mult aici

—————-

UPDATE 22,32. Nature dezvăluie că „a văzut documente compilate de o sursă anonima („whistle-blower” în original – N.red.) care arată ca mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini in limba română a lui Ponta constă în texte duplicate”. „Ponta şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Bucureşti în timp ce era Secretar de Stat în cabinetul Adrian Năstase, care a fost şi conducătorul lucrarii sale de doctorat”, scrie Nature.

————————

UPDATE 22,01. Frankfurter Allgemeine Zeitung publică un articol asemănător despre presupusul plagiat al premierului Victor Ponta.

Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

——————–

Mai mult de jumătate din teza de doctorat privind Curtea Penală Internaţională a premierului Ponta conţine texte copiate, conform revistei americane Nature. Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, scrie Nature. „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice, mai scrie Nature. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior„, după cazul Mang, scrie revista Nature.

De ce îi spunea Băsescu “doctor” lui Ponta? Pentru că ştia că va fi acuzat de plagiat

Nature a relatat şi despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeaşi revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu, actual consilier la Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu, în cele două conferinţe de presă pe care le-a ţinut săptămâna trecută despre cine reprezintă România la Consiliul European, a repetat ostentativ, când se referea la premier, că vorbeşte despre “doctor în drept Victor Ponta”, doctorand al lui Adrian Năstase. Acum e clar că Băsescu ştia despre articolul care urma să apară în Nature. Până la această oră, Ponta nu a avut nicio reacţie.

Vom reveni cu noi amanununte.

Spune parerea ta si aici

32 comentarii

Mihu 18-06-2012 - 22:17

Daca acuzatia aparea in Morgen Post sau in Bild, aparitii de genul Click sau Libertatea de la noi atunci stire ar fi parut mai mult o gluma de neluat in seama…insa aparitia unei asemenea acuzatii in FAZ pe prima pagina la sectiunea „Wirtschaft„-adica Economic garanteaza 99% veridicitatea afirmatiei.FAZ ul e adevaratul caine de paza al democratiei germane si orice articol aparut in aceasta publicatie e considerat aproape din oficiu mai mult decat pertinent si cu o valoare extrem de ridicata de adevar.In Romania nu exista publicatie care sa se ridice ca si obiectivitate si independenta politica la nivelul FAZ.

Europeanuul 19-06-2012 - 09:09

Intradevar putem spune ca FAZ nu se numara printre ziarele populiste de bulevard la fel cum nici Süddeutsche Zeitung nu se numara printre aceste ziare. Ultimul de exemplu (a carei redactie este orientata inspre stinga liberala) nu a pomenit nimic despre noile acuzatii aduse lui Victor Ponta.

Revenind la articolul de pe prima pagina din FAZ, insasi redactorul mentioneaza ca in urma verificarii unor texte primite prin telefax (din pacate nu a mentionat sursa) a constatat ca anumite pasaje ar fi „nahezu” pe romanaste zis numai „aproape” identice .

„Ein Vergleich der Texte, die der F.A.Z. im Faksimile vorliegen, ergibt, dass ganze Abschnitte von Pontas Dissertation über den Internationalen Strafgerichtshof („Curtea Penal Internaional, 2003, Tez de doctorat) aus unterschiedlichen Quellen nahezu wortwörtlich übernommen wurden.”

Personal nu sint un expert in materie juridica insa imi imaginez ca subiectele pe marginea legislatiilor si a materiei juridice sint extrem de standardizate. Ar fi interesant daca am putea vedea si noi textele cu pricina (de ce nu le publica nimeni?)

Europeanuul 19-06-2012 - 09:47

Intre timp am gasit si eu textele cu pricina. Conform afrimarilor lui Ponta, dl Ion Diaconu i-ar fi scris prefata lucrarii (in acest caz, conform acuzelor dl I. Diaconu s-ar fi autoplagiat). Exista semne de intrebare in ceea ce priveste profesionalismul si seriozitatea celor care au publicat asa zisa „oglinda” (in acest sens chiar si initiala prenumelui dlui Ion Diaconu a fost schimbata in D. Diaconu)

http://www.tvrinfo.ro/victor-ponta-despre-acuzatiile-de-plagiat-sunt-gata-sa-ma-supun-la-orice-fel-de-verificare_17447.html

http://media.tvrinfo.ro/other/201206/oglinda-vp-2003-teza_94614100.pdf

Matei 18-06-2012 - 22:20

Securistii lui Băsescu l-au făcut și pe Ponta.
Ponta a comis plagiatul în 2003. Informația a fost ținută la sertar pentru un moment propice. Scandalul cu ICR a fost tocmai acest moment propice pentru a seta în mintea oamenilor opoziția „intelectualul de valoare Patapievici” vs. „plagiatorul Ponta” – câștig Băsescu și PDL

urbos 18-06-2012 - 22:55

Castig din POOOLA. Bashina si satra lui sint terminati. In plus chestia cu plagiatul devine ridicola. Se seteaza un rahat in mintea oamenilor, caci oamenii il vor pe ji danul patapievici, fiu de lepadatura bolsevica, in streang.
Orice ar face naparca Basescu si turcestii lui, mortul de la groapa nu se mai intoarce.

ciufulici 19-06-2012 - 01:12

JOS DICTATORUL BASESCU SI MEGA-DOCTORELUL PONTA!

briel 18-06-2012 - 22:57

Indiferent daca Ponta demisioneza sau nu, Basescu trebuie inlaturat urgent.
„Intelectuala” EBA retrasa din Parlamentul European. Doamne ce caini !

PDL si Basescu nu mai castiga nimic oricum, doar isi arata pe fata metodele de razbunare si mai ajuta la curatarea spectrului politic.

Sa vina urmatorul.

urbos 18-06-2012 - 22:58

Nu demisioneaza nici un Ponta, stai linistit. La asemenea cretinisme securiste nu pun botu decat cei cativa dementi schizofrenici care mai misuna pe la curul Kiorului.

urbos 18-06-2012 - 23:00

Sper ca asta sa-l intarate pe prostul de Ponta si sa tina minte. Basescu si familia lui si toate slugile lui la PUSCARIE!

Salut 18-06-2012 - 23:18

E chiar foarte bine,

Ma intrebam cand va incepe Basescu sa dea cu copita. Imi imaginam ca poate mai mult decat atat, tinand in mana toate Serviciile, DNA, jumatate din Justitie. Dar e slabut. Si previzibil, in sensul ca toata lumea stie ca „ocupatia” lui e linsul dosarelor pregatite din timp de baietii de la servicii.

Apropos, asta sa fie cauza maririi continue a bugetelor serviciilor si presedintiei?

Dar sa revenim. „Tacerea” de pana acum a lui Basescu sugera o incercare de a-si negocia pozitia viitoare. In sensul de a scapa de Jilava. Ma ingrijora ca Ponta nu este mai radical in ceea ce-l priveste pe Basescu, ceea ce ar fi insemnat ca JIGODIA NATIONALA a reusit sa-l imbrobodeasca cu vreo smecherie de genul metastabilitate si alte cretinisme de gen.

Acest atac la Ponta e binevenit. Sa nu uite cine e adevaratul dusman al poporului roman.

In rest, e irelevant ca 1000 de frustrati ICR-isti „nu-i mai dau votul”…de parca i l-ar fi dat vreodata. E irelevant ca Ponta are sau nu are titlul de Doctor, ca a plagiat sau nu. Sa-si faca bine treaba de Prim-Ministru si la alegeri, PDL va spune ca intr-adevar, comparand rezultatele, alegerile locale au fost o mare victorie pentru ei.

Sa uram Basescului si PDL-ului multe SUCCESURI pe drumul din afara Parlamentului, catre Jilava.

urbos 18-06-2012 - 23:32

Gunoiere, tu cu ghiolbanul securist Bashina in dormitor n-ai dreptul sa mai vorbesti ma. Ascunde-te dreacu de panarama comunista si securista ce esti.
Cat despre insolventa, daca asta e singura modalitate de a scapa de capusele matale securiste pe care tot porcul tau le-a numit „baieti destepti”, atunci e de bine. Te oftici limbistule?

urbos 18-06-2012 - 23:59

Acuma, daca te-ai grabit sa-ti raspunzi singur, asa e.

Salut 19-06-2012 - 00:04

Mai Pena, ca orice basist, n-ai priceput nimic. Hidroelectrica e bine, dar daca „insolventa” e smecheria juridica gasita de USL ca sa trimita la plimbare „baietii destepti” cu contractele lor cu tot, atunci eu chiar imi scot palaria in fata lor.

Asa ca…mai studiaza…desi am indoieli ca va avea un efect.

urbos 19-06-2012 - 00:35

As vrea mai intai sa-ti aud grohaitul in legatura cu plagiatu DOVEDIT al slugii infecte basiste Kovesi. Nimic despre scroafa basista?
Apoi sa grohai si depsre ce tot voi, scursuri basiste, emiteti prin presa romaneasca si straina.
Oricum, scursori securiste, e frumos cum va zvarcoliti pe final, in afara de cacanarelile astea cu plagiatele nu sinteti in stare sa mai inventati nimic. Nasol moment, misto coliva.

Salut 19-06-2012 - 00:42

Mai Pena, iti repet…nu pricepi nimic.
Hidroelectrica, acum, pe durata procedurilor de insolventa, dupa insolventa, oricum s-ar numi, ramane cea mai ieftina producatoare de energie electrica din Romania.
Deci bolboroselile tale cu „subminarea economiei nationale” si altele sunt pe cat de patetice, pe atat de inutile. Daca nu esti „la ordin”, tine-ti suflul, lasa-i pe altii sa se exprime.
Dar daca miscarea asta a USL reuseste, profiturile uriase ale Hidroelectrica nu mai intra in buzunarele baietilor destepti ci in bugetul statului.
Stiu ca pe basisti ii doare situatia asta; ea demonstreaza ca inteligenta poate fi mai profitabila decat austeritatea impusa de prosti.

Paul din Ohio 19-06-2012 - 00:21

In general, tezele de doctorat, in special in domenii umaniste si/sau juridice (dar de fapt in toate domeniile) sunt lucrari de sinteza, cu parti originale si, altele, expozitorii. Partile expozitorii ar fi putut sa fie anterior folosite de numerosi alti autori. Se pare ca Ba’secu si ai sai „aliati ideologici” germani nu au auzit de aceste lucruri EVIDENTE pentru oamenii cre lucreaza in aceste domenii si atunci au pus securitatea pe urmele adversarului lor politic. Cred ca este o furtuna intr-un pahar cu apa (daca peste 200 de pagini sunt originale, atunci nu mai este nimic de comentat).

Paul din Ohio 19-06-2012 - 00:35

Draga Roland,
Est MULT mai prost decat am crezut. Cu asemenea specimene (dumneata, Funeriu, Aluigica etc.), Ba,secu nu poate supravietui. Oricat de securist-KGBist ar fi, securistii vor avea grija in primul rand de pielea lor.

Paul din Ohio 19-06-2012 - 01:50

Faptul ca tu insuti ai fost racolat inca din liceu de catre secu’ nu inseamna ca toata lumea e de la secu’.

urbos 19-06-2012 - 00:37

Si Udrea bai porcina e doctor cica. Vreau sa te aud grohaid furibund.
Felixica e un caca, nu conduce tara, n-are functii, are un cacat de partid de 2% maximum, pe cand otreapa Udrea a tocat banii publici. intelegi ceva bai porcule?

urbos 19-06-2012 - 00:41

Si cu Alistar ce-ai ma procule, ca a demonstrat in Justitie ca era compatibil, basca faptul ca era o chestie de doi lei, fara nici o importanta.
Grohaiti ca animalele pentru orice mizilic, dar cand vine vorba de blestematul vorstru securist si satra lui cu care a distrus tara, taci malc.
Si cat de schizofrenic esti ma PORCULE sa vorbesti tu de securisti cand ii mananci cacatii unei canalii securiste ca Basescu.? Esti diliu?
Normal,asa cum am zis, basistii sint bolnavi psihic.

urbos 19-06-2012 - 00:53

Ce poate Duda ba ghiolban basist? Nu vezi cat de bolnav mintal esti? Simti nevoia sa dai niste limbi in curul Kiorului cantandu-i in struna, din orice pozitie. Hahahaha! Bolnav psihic!

ciufulici 19-06-2012 - 01:31

BAI URBOS, BAI BAIETE !!! Bai baiete cucuiete, atentie la satrapii dictatori de la bisectoarea mediatoarei, astia au „delete” setat la un buton pe mouse, da un clic si gata….

ciufulici 19-06-2012 - 01:32

na, ca uitai! tu ….. cum stai cu diplomele?

jan dinu 19-06-2012 - 02:42

Mare bataie de cap cu doctoratele astea !
Bai,voi stiti cite doctorate putea cumpara Ovidiu Sorin VINTU ???
IL putea intrece chiar shi pe tov Ceausescu ,dar raposatu a avut bun simt
sa nu exagereze ,punind in inferioritate academicienii patriei socaliste .
Chiar shi tov Elena C shi-a dovedit modestia acceptind un
– honoris – de la S$ORBONA ….pentru cercetari polimerice shi ezoterice !
Astia de azi de ce nu le iau exemplu spre a duce mai departe traditia
romaneasca pe tarimul stiintei – culturii spre civilizatie ?!
JD-USA

Morkova Vesela 19-06-2012 - 03:39

FORUM DE URBOSI SI KAKA FARA PERECHE

La noi internetu e tâta de mâta
Si Ziua Cea Veche ne este salas.
Aici forumistu nu-mpunge, n-atâta
Si cenzoru e mereu dragalas.

În laturi cu putredul vechi SRS!
Si crape scârbavnicu Vântu!
Mai buna acu decat Ziua fusese
Romanesc ii ramâne vesmântu.

___Traiasca, traiasca Ziua Cea Veche,
___Forum de nick-uri si urbosi fara pereche!

jan dinu 19-06-2012 - 04:34

Ce-a fost odata a trecut
Shi-i greu sa mai revina
Cu injuraturi shi jocuri de barbut
V-a trece ani lumina !

Sa-l vad pe SRS in lanturi
Cutreierind celula
Ori de ZIUA (lui) sapind shanturi
Seara frecindu-shi sula !…
Destul doua strofe !
JD-USA

urbos 19-06-2012 - 04:51

Ai obosit.
Ia o lumanare si culca-te intr-o lada.

jan dinu 19-06-2012 - 06:23

Sandule,i-a spune ,aveti gagici mishto acolo
la Pogoanele ,ce faci cu ele ,le imparti cu HuHu ??
Daca nu le folosesti ti-se urca singele la etaj …
shi nu mai coboara acolo unde trebuie ..shi e de rau !….
JD-USA

ciu huhu 20-06-2012 - 09:04

Toata mascarada asta cu ”plagiatul” lui Ponta e pusa la cale de dictatorul Basescu, trebuie demis imediat si bagat la puscarie pe VIATA!

ciufulici 20-06-2012 - 09:08

DA, PONTA A PLAGIAT, DAR A PLAGIAT PENTRU POPOR!
Ca ce adica mare nenorocire?
A venit el cu minerii ca sa zmulga O diploma? Nici pe departe, bai! Si inca, tineti cont ca e de la fesenisti….
Deci, a fost o fapta pozitiva si buna pentru popor.
JOS BASESCU!!!

ciu huhu 20-06-2012 - 09:31

Esti un slugoi al dictatorului Basescu!

paspu 20-06-2012 - 20:40

in primul rand toate deciziile tribunalelor din romania sunt mari erori judiciare apoi ponta a reusit sa mearga la brusselles si basescu a fost dat afara de olanda se considera ca nu e nevoie decat in USA la cretini acum basescu nu prea stie sa citeasca decat eventual ce scrie si foarte putin ,si la fel acele publicatii din occident sau germania care e formata acum din tonti si nerozi ,toate agentiile infiintate de basescu pentru diverse ..etcvor fi desfiintate iar problema plagiatului nu poate fi lamurita basescu sau boc ,sau videanu ,etc macovei pdl intrucat sunt inculti care au wstudii incomplete

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult