Acasa Actualitate-InternaPolitica interna De ce îl sună Ponta pe Băsescu?

De ce îl sună Ponta pe Băsescu?

scris de A.B.
8 afisari

Victor Ponta a anunţat că îi va telefona preşedintelui Băsescu pentru a-i solicita o întrevedere în care să rezolve problema reprezentării României la Consiliul European.

ponta

foto: plano10.com

”Astăzi îl sun pe preşedinte şi când are domnia sa timp voi merge eu la Cotroceni. Aici nu începem să ne jucăm, cine, unde vine sau cine dă primul telefon. O să-l caut pe preşedintele României şi în mod sigur o să-i solicit să avem un dialog pe această problemă. Aici nu e o problemă de orgolii. Eu sunt prim-ministru, evident că eu o să merg la Cotroceni să discut cu preşedintele”, a declarat Ponta pentru Mediafax. El a subliniat că este bine pentru România, aşa cum a decis şi Parlamentul, ca în problemele care ţin de politica externă a Uniunii Europene şi de politica comună de apărare şi securitate militară, preşedintele României să aibă o precădere în reprezentarea ţării. ”Când sunt probleme care ţin strict de Guvern, situaţie socială, economică, e clar că este mult mai eficient şi, evident, constituţional ca primul-ministru să participe”, a spus acesta.Premierul a precizat că nu se poate lua în calcul varianta unei duble prezenţe – preşedinte-premier având în vedere modificările aduse la Regulamentul Consiliului European şi menţiunile din Tratatul de la Lisabona. În ceea ce priveşte posibilitatea ca USL să ia în calcul suspendarea şefului statului în cazul în care acesta nu va fi de acord ca premierul să meargă la Consiliul European din 28 iunie, Victor Ponta s-a arătat convins că realismul va impune o soluţie realistă.

„De ce să iau în calcul ceva ce am luat o dată în calcul şi s-a dovedit că am luat degeaba? Şi atunci spuneam că-l suspendăm dacă nu mă pune prim-ministru, nu pe mine, ci pe cineva de la USL. Şi uite că nu s-a întâmplat aşa şi m-a numit prim-ministru. Sunt absolut convins că realismul ne va impune o soluţie realistă”, a susţinut Ponta. El a mai spus că îşi doreşte un dialog între instituţii. „Eu îmi doresc nu un conflict, ci un dialog între instituţii. E foarte clar că începând cu 7 mai nu se mai poate ca o singură instituţie, şi anume preşedintele României, să îndeplinească şi funcţiile Guvernului şi pe cele ale Parlamentului. Începem să ne revenim, fiecare îşi face partea de atribuţii constituţionale. Propunere şi, de fapt, decizia marţi a Parlamentului nu este o decizie de excludere a Parlamentului din ceea ce înseamnă politica europeană. Nici vorbă de aşa ceva. Este o decizie înţeleaptă şi constituţională de împărţire a atribuţiilor. Eu cred că prin dialog şi prin înţelepciune vom ajunge să-şi facă fiecare partea lui constituţională de muncă. În rest, preşedintele a ieşit, ieri, aşa la supărare şi sunt convins că după ce trec aceste zile avem dialog şi nu trebuie să ne facem de râs la Bruxelles„, a mai declarat primul-ministru.

1 comentariu

BULA 13-06-2012 - 14:47

Il suna ca sa primeasca ordine de la americani, prin intermediul superiorului lui, Traian Basescu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult