De ce spune Ponta c-a plecat din CSAT | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – De ce spune Ponta c-a plecat din CSAT

UPDATE – De ce spune Ponta c-a plecat din CSAT

scris de P.C.R.
2 afisari

UPDATE- Premierul Victor Ponta a declarat joi seara într-o emisiunea televizată că unul dintre punctele propuse pe ordinea de zi a CSAT cu care nu a fost de acord prevedea crearea unui ‘mega-minister’ în cadrul Administraţiei prezidenţiale care ‘să coordoneze MAE, Ministerul Afacerilor Europene, SRR şi TVR dar şi RA-APPS’.

‘În primul rând, în ceea ce figura la primul punct la strategia pentru refacerea credibilităţii României, repet materialul l-am primi ieri şi ieri m-am sfătuit cu ceilalţi miniştrii, cu domnul Aurescu pentru că domnul Corlăţean este la New York, se propunea ca în cadrul Administraţiei prezidenţiale să se formeze un oficiu separat pentru diplomaţie, relaţii consulare, diplomatice care într-un fel să coordoneze MAE, Afacerile Europene, ba chiar Radioul, TVR-ul. E o chestiune care nu există în Constituţie, nu intră în atribuţiile Administraţiei prezidenţiale şi ar fi dublat în mod clar atribuţiile MAE, lucru cu care nu am fost de acord de la început şi preşedintele nici nu a mai discutat acest subiect. Se dorea un supra minister de externe. Se dorea un fel de mega minister care să gestioneze tot ce se întâmplă în afara ţării, lucru cu care niciun membru al guvernului şi eu ca prim ministru nu puteam să fiu de acord’, a explicat Ponta.

El a spus că scopul propunerii preşedintelui ar fi fost de a ‘reface imaginea României’, imagine pe care, potrivit premierului, ‘tot preşedintele Traian Băsescu a stricat-o’ şi oamenii acestuia.

În context Ponta a arătat că nu crede că preşedintele Băsescu ar fi ‘văzut’ acel material pentru că erau multe lucruri care erau ‘absolut ciudate’ şi a reafirmat că nu este de acord cu un ”mega-minister de externe la preşedinţie’.

Victor Ponta a declarat joi seară că s-a contrazis cu preşedintele Traian Băsescu în şedinţa CSAT dar a precizat că nu a fost vorba despre un moment tensionat.

Sedinta CSAT 27 septembrie 2012

“Nici nu ne-am enervat, nici nu ne-am jignit (…) Am avut o neconcordanţă cu dl Băsescu legată de ordinea de zi a CSAT. Conform legii, ordinea de zi se stabileşte de preşedinte în consultare cu vicepreşedintele CSAT, adică primul-ministru. Au apărut pe ordinea de zi nişte puncte. Materialele nu au fost trimise cu 10 zile înainte, au fost transmise doar ieri, iar eu i-am transmis în scris preşedintelui faptul că nu sunt de acord nici cu forma nici cu fondul unora din aceste materiale. În primul rând era vorba despre Strategia despre refacerea credibilităţii României, a mai fost o problemă legată de modul în care se dorea interpretarea noii legi a concurenţei şi am avut chiar de la început, de la primul punct, o dispută legată de înzestrarea Armatei Române. (…) A fost o problemă de principiu”, a spus Ponta.
În opinia premierului, ar fi fost mult mai utilă o discuţie pe anumite subiecte cu preşedintele Traian Băsescu fără ca de faţă să fie miniştrii sau consilierii prezidenţiali.
“Ceea ce aveam de stabilit împreună, stabilim între presedinte şi prim ministru. Plecăm de la ideea că trebuie să colaborăm. Asta nu înseamnă că sunt subordonatul preşedintelui. Ceea ce trebuia să vorbim puteam să vorbim între preşedinte şi prim ministru. Ceea ce aveam de discutat trebuia să rămână între noi. Aşa a fost obişnuit, să aibă doar subordonaţi. (…) În mine nu are un subordonat’, a adăugat premierul într-o emisiune la RTv.
El a subliniat că preşedintele, în cadrul CSAT, “nu poate să ia deciziile pe care trebuie să le ia Guvernul” şi a adăugat că nu s-a blocat “niciun moment” activitatea şi nici nu a dorit acest lucru.  ”Preşedintele ţării nu poate lua decizii care sunt ale Guvernului sau ale Parlamentului. I-am explicat acest lucru preşedintelui, sigur că nu a fost de acord în totalitate cu mine, şi, la un moment dat, riscând ca situaţia să degenereze, l-am şi întrebat pe preşedinte dacă nu este mai bine să mă retrag şi să discutăm aceste lucruri între patru ochi ca să nu ne certăm de faţă cu miniştrii şi cu consilierii prezidenţiali, i-a cerut dlui Georgescu şi celorlalţi miniştri să rămână la şedinţă şi au rămas toţi, şi am constatat, după ce s-a terminat CSAT, că opiniile mele au fost luate în considerare şi nu s-a aprobat niciuna din hotărârile pe care dl preşedinte le pusese greşit pe ordinea de zi”, a explicat premierul.
Premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării după mai puţin de o oră de la începerea ei, unul dintre motive fiind acela că preşedintele Traian Băsescu nu l-a consultat pentru stabilirea ordinii de zi a reuniunii CSAT, au precizat, pentru Agerpres, surse oficiale.
CSAT s-a reunit în şedinţă joi, în jurul orei 11,00, la Palatul Cotroceni. După aproximativ 40 de minute, şeful Executivului a plecat de la Palatul Cotroceni la Guvern.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult