Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE De ziua lor maghiarii il amana pe Basescu

UPDATE De ziua lor maghiarii il amana pe Basescu

scris de Ziua Veche
0 afisari

UPDATE

17:30

Unul din membrii Plutonului Secuiesc din Batalion Wass Albert al Garzii Maghiare, care participa la evenimentele de la Cluj – Napoca, a fost retinut de politie, in urma unei sesizari a viceprimarului, Radu Moisin. Balazsi Pal Gergely, a fost retinut pentru afisarea de insemne fasciste si antisemite.

UPDATE

17:00

In Piata Unirii din Cluj-Napoca, mai multi tineri de tineri care participau la actiunile de comemorare a revolutiei maghiare din 1848, au montat o pancarta care prezenta o harta a Ungariei Mari. Potrivit napocanews.ro, ulterior, politia a somat organizatorii evenimentelor din Piata Unirii sa indeparteze pancarta provocatoare.

UPDATE

16:00

IPS, Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, a solicitat, luni, prezenta ministrului de Interne in zona si constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze situatia creata in urma manifestarilor organizate de liderii maghiari, in ultimele zile, informeaza Agerpres. Selejan s-a referit atat la Adunarea Alesilor Locali din Secuime, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, la Sfantu Gheorghe, unde s-a solicita oficializarea limbii maghiare in judetele Covasna, Harghita si Mures, cat si la faptul ca luni, autoritatile din Harghita, au arborat drapelul secuiesc, ca steag al judetului, pe frontispiciul Palatului Administrativ, alaturi de cel al Romaniei. La eveniment au participat presedintele Consiliului Judetean Haghita, Borboly Csaba, deputatul UDMR, Korodi Attila, precum si reprezentanti ai Consiliului National Secuiesc. “Noi, romanii din aceasta parte de tara dorim sa traim in relatii bune cu maghiarii de aici si dorim sa se pastreze aceeasi masura, conform legislatiei europene si pentru unii si pentru altii. De remarcat ca in aceasta zona nu maghiarii ci noi, romanii, suntem minoritari si noi avem nevoie de cea mai importanta si semnificativa protectie din partea statului roman”, a mai adugat IPS. Saptamana trecuta, Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, a anuntat ca pe data de 20 martie, la Toplita va fi organizata o intalnire a romanilor din zona, menita sa atraga atentia asupra “actiunilor anticonstitutionale ale liderilor politici si civici maghiari, ce urmaresc enclavizarea acestei zone, prin infaptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc”.

UPDATE

14:10

Peste 500 de tineri au pornit luni, din fata Institutului de Teologie Reformata din Cluj – Napoca, in mars spre Biserica Sfanul Mihail, marcand inceputul manifestarilor ocazionate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

 

 

 

 

Participantii au purtat steaguri ale Ungariei, ale Tinutului Secuiesc, ale Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), precum si steaguri istorice maghiare. Potrivit Realitatea TV, la actiune au participat si reprezentanti ai Plutonului Secuiesc din Batalionul Wass Albert al Garzii Maghiare, care au afisat o pancarta in limba maghiara, cu mesajul “Tinutul Secuiesc nu e Romania”.

Intrebati de ce pe 15 martie este arborat steagul Ungariei, atat Kelemen Hunor, presedinte executiv al UDMR, cat si Laszlo Borbely, vicepresedinte executiv, au precizat pentru ziuaveche.ro ca nu este vorba de steagul Ungariei, ci de cel al maghiarilor de pretutindeni. Cei doi au subliniat faptul ca, potrivit legii, toate minoritatile din Romania au dreptul sa-si afiseze public simbolurile. Mai mult, Kelemen Hunor a precizat ca, dupa 20 de ani, o astfel de discutie nu isi mai are rostul.

 Referitor la necesitatea arborarii steagului Romaniei cu acest prilej, Kelemen Hunor a declarat ca, in opinia sa, nu este cazul ca steagul Romaniei sa fie afisat, atat timp cat este vorba de o sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni. In plus, steagul Romanei este afisat cu ocazia zilei nationale – 1 decembrie. Laszlo Borbely a subliniat faptul ca, in cadrul acestor evenimente, este arborat atat steagul Romaniei, cat si cel al Uniunii Europene. Intrebat daca va lua parte la consultarile initiate de presedintele Romaniei, referitoare la modificarea Constitutiei, Marko Bela, presedintele UDMR, a afirmat ca, din pacate, formatiunea sa nu poate participa, cu toate ca ar fi vrut sa dezbata mai multe chetiuni referitoare la modificarea Constitutiei. Acesta a mai precizat ca au solicitat deja reprogramarea intalnirii, avand in vedere ca reprezentantii UDMR vor participa la evenimentele organizate in tara cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Kelemen Hunor a declarat ca UDMR nu va participa la consultarile cu presedintele Traian Basescu, deoarece majoritatea membrilor partidului nu vor fi in Bucuresti, presedintia fiind sesizata in acest sens. El a mai adaugat ca o posibila solutie ar fi reprogramarea intalnirii pentru data de 16 martie. La randul sau, Laszlo Borbely a confirmat si el faptul ca UDMR nu va participa la consultari, deoarece invitatia presedintelui coincide cu sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni. El a precizat ca nu a fost gasita inca o solutie, dar a subliniat ca presedintele nu ar fi trebuit sa programeze intalnirea pe data de 15 martie, cu atat ma mult cu cat are un consilier de etnie maghiara.

Liderul studentilor maghiari din Cluj, Talpas Botond, spune nu extremismului

In mod traditional, ziua de 15 martie este un moment prielnic pentru politicienii de dreapta si organizatiile extremiste din Ungaria de a-si afirma ideologiile nationaliste. In acest an, la Cluj-Napoca, responsabilitatea organizarii evenimentelor comemorative ale revolutiei pasoptiste maghiare o au o serie de organizatii ale tineretului intelectual si crestin maghiar, precum Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj, Tinerii Maghiari din Transilvania, Conferinta Tineretului Maghiari din Romania, Uniunea Organizatilor Studentesti Maghiari din Romania, Consiliul Tinerilor Maghiari, Organizatia Tinerilor Unitarieni: ODFIE, Organizaţia Tinerilor Reformati: IKE, Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania, Uniunea Liceenilor Maghiari din judeţul Cluj.

Unul dintre principalii organizatori, Talpas Botond,a declarat, pentru ziuaveche.ro, ca Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj se delimiteaza ferm de structurile extremiste maghiare, precum Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate sau Garda Maghiara, intrucat aceste grupari nu au un sistem de valori europene, motiv pentru care nu le va permite membrilor acestora sa sustina discursuri in cadrul evenimentelor ce vor fi desfasurate la Cluj-Napoca. Talpas Botond a mai declarat ca, avand in vedere apropiatele alegeri din Ungaria, organizatorii manifestarilor de pe 15 martie incearca sa evite politizarea evenimentelor.

 Extremistii maghiari pe YouTube

Avand in vedere ca majoritatea actiunilor de strada ale extremistilor din Ungaria sunt “cenzurate” de fortele de ordine, acestia s-au orientat si spre zona Internetului, unde se pot “desfasura” in voie. Recent, ei au lansat mai multe canale, pe site-ul YouTube, unde isi pormoveaza ideile extremiste. De exemplu, site-ul www.youtube.com/magyarharcos1920, prezinta dusmanii Ungariei, printre care se numara Romania, Slovacia, Serbia, Israelul si tiganii. Acesta prezinta si filmul de campaniei al partidului extremist Jobbik, in care liderul formatiuni, Vona Gabor, ii chema pe maghiari la lupta. Mai grav este insa faptul ca aceste demersuri par a nu ramane fara ecou. Astfel, potrivit ultimelor sondaje de opinie, cu mai putin de o luna inaintea alegerilor parlamentare din Ungaria, Jobbik se bucura de o sustinere din ce in ce mai mare. Daca in luna ianuarie, formatiunea se bucura de sprijinul a 12 % din maghiari, in luna martie Jobbik a ajuns la 17 procente, urmand sa devina cea de treia forta politica din Ungaria, dupa Fidesz, principalul partid de opozite, cu 57 %, si socialisti cu 20 de procente. 

UPDATE  

Mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, transmis cu ocazia zilei de 15 Martie  

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 15 Martie. Va prezentam acest mesaj:

„Ziua de 15 martie este comemorata ca ziua de sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni, asa cum Ziua Nationala a Romaniei este un moment emotionant pentru fiecare roman, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla. Evenimentele evocate reprezinta atat revolutia pasoptista din Ungaria, parte integranta a valului revolutionar care a cuprins Europa in anii 1848-1849, cat chiar mai mult decat atat, si anume aspiratiile maghiarilor, ale romanilor si celorlalte natiuni europene, legate de valorile modernizarii si emanciparii nationale. Scopurile urmarite au fost desfiintarea iobagiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea in mod egal de catre toti cetatenii a indatoririlor publice. Desi revolutia a fost inabusita in toata Europa, idealurile revolutiei au iesit victorioase in timp, vointa populara neputand fi infranta nici macar prin puterea armelor. Revolutia, inceputa pe 15 martie 1848, a intrunit un larg consens in societatea vremii si a fost sustinuta de cele mai luminate personalitati ale epocii, uneori chiar cu pretul vietii, cum a facut-o poetul Petőfi Sándor. Si astazi, ideea de modernizare a statului ramane dorinta majoritatii cetatenilor, asa cum reiese si din rezultatul referendumului din noiembrie 2009, iar vointa poporului, asa cum ne demonstreaza exemplul revolutiei pasoptiste este de neinfrant.

Dragi concetateni maghiari,


Inteleg si respect sentimentul de mandrie care va cuprinde in aceasta zi deosebita si sunt alaturi de dumneavoastra. Maghiarii au dovedit in decursul istoriei ca sunt un popor care a luptat pentru libertate. Au dovedit-o si in anul 1956 cand s-au ridicat impotriva dictaturii comuniste, dand o directie in acest sens in zona Centrala si de Est a Europei, dar si in decembrie 1989, cand au participat la rasturnarea dictaturii comuniste din Romania.

In acelasi timp, cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibili in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar prin Constitutie si mai nou prin Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene care se intemeieaza inclusiv pe respectarea drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Prezenta reprezentantilor maghiarilor in Parlamentul Romaniei, in administratiile locale si chiar in Guvern, reprezinta garantia ca relatiile interetnice din Romania vor continua in aceeasi sfera a normalitatii.

In contextul actual, in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi mare familie europeana, cu scopuri comune de modernizare si bunastare a statului, asumarea acestei triple identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, dar si european totodata, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie. Toate acestea sunt necesare pentru o reala consolidare a democratiei atat in Romania cat si in Ungaria, pentru a sterge toate urmele vechiului regim puternic centralizat comunist.

In incheiere, le transmit tuturor maghiarilor din Romania, cu ocazia sarbatoririi zilei de 15 martie, fericire si bunastare, si sa aiba incredere intr-un viitor european mai bun, alaturi de toti ceilalti cetateni romani.”

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult