Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Decizia CCR. Cristian Preda cere să cadă capete în PDL

Decizia CCR. Cristian Preda cere să cadă capete în PDL

scris de M.A.
5 afisari

Europarlamentarul Cristian Preda cere să cadă capete în PDL, după clarificările Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor. De asemenea, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, vorbeşte despre “consecinţe negative”.

Cristian_Preda

Cristian Preda

Cristian Preda susţine, într-o postare pe blogul personal, că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare nu a fost doar „o proastă situare în raport cu Constituţia, ci şi o greşeală politică gravă„, transmite Agerpres.

„Decizia Curţii Constituţionale referitoare la comasare a fost publicată. Aspectele legale nu lasă loc pentru discuţii: prelungirea mandatului aleşilor locali nu poate avea loc decât în condiţii de calamitate, iar interdicţia de a candida într-un scrutin fiindcă simultan are loc şi un altul e o încălcare a drepturilor fundamentale. Ideea comasării nu a fost doar o proastă situare în raport cu Constituţia, ci şi o greşeală politică gravă. Cine şi-o asumă? Personal, nu ştiu cine a născocit-o. În democraţie, responsabilitatea înseamnă nume şi prenume. Ar trebui să le aflăm, măcar în ceasul al 12-lea…”, afirmă Cristian Preda în postarea de pe blog.

La rândul său, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistriţa, că declararea neconstituţională a legii prin care s-a dorit comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare „este o chestiune care are consecinţe negative” asupra Partidului Democrat Liberal şi coaliţiei de guvernământ.

„Categoric, declararea neconstituţională a unui act normativ pe care Puterea şi PDL l-au susţinut şi l-au trecut prin Parlament nu este un lucru care să nu te afecteze. Este o chestiune care are consecinţe negative. Noi am analizat printr-o anumită prismă constituţionalitatea acestui act normativ, judecătorii, care sunt suverani, au avut alte unităţi de măsură. Ei sunt suverani, şi nu noi”, a spus Ioan Oltean.

Curtea Constituţională a României susţine că legea privind comasarea alegerilor este neconstituţională deoarece este de natură să determine dificultăţi în exercitarea dreptului de vot, datorită procedurii greoaie, şi încalcă dreptul de a fi ales, pentru că o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator.

De asemenea, sunt neconstituţionale prevederile prin care sunt prelungite mandatele aleşilor locali cu şase luni şi modul de delimitare a colegiilor uninominale.

Judecătorii susţin că, redimensionând durata mandatelor în curs ale aleşilor locali, legea comasării încalcă principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art.15 alin.(2) din Legea fundamentală.

Pe de altă parte, legea comasării este neconstituţională, deoarece dispoziţiile art.I alin.(3)-(6) stabilesc, sub sancţiunea decăderii, o serie de termene procedurale, inclusiv în ceea ce priveşte soluţionarea de către instanţa de judecată a unor acţiuni prevăzute de lege.

2 comentarii

Arhimede 04-02-2012 - 11:18

L-am văzut pe individul ăsta vorbind la un post Tv.
Era disperat rău….

Ştiţi cui spun nemţii PD (PeDe) ?

प्रिंस Parpanghel Carpathians 04-02-2012 - 15:02

Naivitatea intiparita pe privirea d-lui Preda ,la o analiza de factura lombrosiana denota ca avem in fata un individ extrem de inteligent si care a devenit captiv propriului sistem de gandire . Iar standardele eticii la acest nivel sant incompatibile cu impostura, tupeul fara margini, incultura ,arivismul si primitivismul unei parti insemnate din conglomeratul din care dl. Preda face parte , dar nu-i apartine. Este un fel de Galbeni din defunctul pntcd ,cel cu 15.000 de specialisti, aici avem doar unul singur, si ala ratacit ,dupa cum din privire se …degaja. Dar daca intram prin homeopatie in individ ,vom depista cu mult mai multe aspecte relevante. Nu cred ca se merita, countdawnul este pe sfarsite!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult