Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Deciziile Parlamentului nu mai pot fi anulate de judecători. Guvernul a modificat legea CCR

UPDATE: Deciziile Parlamentului nu mai pot fi anulate de judecători. Guvernul a modificat legea CCR

scris de A.B.
4 afisari

UPDATE: Guvernul a adoptat Legea de organizare şi funcţionare a CCR printr-o ordonanţă de urgenţă astfel încât Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra deciziilor Parlamentului.

Ordonanţa de Urgenţă prevede retragerea din textul actual pronunţările Curţii pe hotărârile Parlamentului şi nicidecum nu are vreo legătură cu avizul Curţii pe suspendarea preşedintelui, a anunţat Mircea Duşa, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul. Potrivit acestuia, niciodată Guvernul sau Parlamentul nu a iniţiat un demers de invalidare a unor judecători de la Curtea Constituţională, a adăugat ministrul. El a susţinut că modificarea adusă de Guvern este de fapt o revenire la situaţia de acum doi ani, când Curtea Constituţională nu se pronunţa în legătură cu hotărârile Legislativului. „Nici până acum doi ani – când s-a introdus un amendament de către un parlamentar – hotărârile Parlamentului nu puteau fi analizate şi picate de Curtea Constituţională”, a susţinut Mircea Duşa. El a menţionat că avizul Curţii privind suspendarea preşedintelui ţării este prevăzut în Constituţie şi nu a modificat nimeni nimic. Potrivit unor surse guvernamentale, în ordonanţa adoptată de Executiv avizul Curţii Constituţionale privind suspendarea şefului statului este unul consultativ, nu obligatoriu.

Executivul a aprobat modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR printr-o ordonanţă de urgenţă astfel încât Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.

ponta

foto: facenews.ro

Guvernul a adoptat modificarea Legii CCR prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât judecătorii Curţii nu mai pot anula hotărârile Parlamentului, ceea ce simplifică procesul de suspendare a preşedintelui. Drept urmare, o eventuală hotărâre de suspendare a preşedintelui nu va mai putea fi supusă controlului de constituţionalitate. OUG nu poate fi atacată la Curtea Constituţională decât de avocatul poporului, care este însă de luni omul de casă al PSD, Valer Dorneanu.  Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători, demnitarul fiind surprins de comunicatul CCR şi de demersurile sale externe.Curtea Constituţională a Româmiei (CCR) a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene, având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa CCR şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor. Judecătorii constituţionali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei, încălcându-se dispoziţiile contituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili, adică nu pot fi revocaţi. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că a luat notă cu surprindere despre acest comunicat al Curţii Constituţionale şi demersurile externe.

3 comentarii

Timotei 04-07-2012 - 13:31

LOVITURA DE STAT, CIUNTIREA CONSTITUTIEI.

Romeo2110 04-07-2012 - 13:39

Conform Constitutiei, Basescu trebuia de mult executat la Tagoviste dupa model ceausescu.
Ce a facut CCR ?

Comisia de Etica Morala 04-07-2012 - 13:38

Citez „Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că a luat notă cu surprindere despre acest comunicat al Curţii Constituţionale şi demersurile externe” si ca nu va interveni in justitie si constatam ca se modifica prin ordonanta legea . USL nu atenteaza deloc la siguranta statului de drept ca doar au iesit la alegeri majoritari .Cumva am votat pentru parlament in data de 10 iunie si n-am stiut ? Ce nu ne convine modificam ca doar ei PSD-ul au facut Constitutia prin dl Iorgovan parintele constitutiei si legile parlamentului ca nu le-am votat noi romanii .Noi am fost niste prosti ca i-am votat pe ei parlamentari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult