Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Declaraţiile lui Marius Bostan după ce a fost schimbat de Cioloş (video)

Declaraţiile lui Marius Bostan după ce a fost schimbat de Cioloş (video)

scris de G. D.
16 afisari

Ministrul remaniat al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a afirmat, marți, într-o declarație de presă, că, de la preluarea mandatului, a încercat că vină cu soluții inteligente care să nu coste bugetul și contribuabilul, în vederea derulării unor proiecte majore, precum Ghișeul.ro.

Marius Bostan a precizat marți, în conferința de bilanț, că schimbarea sa este o decizie a premierului, pe care el o respectă.

„Este decizia premierului. Premierul e șeful Guvernului. Este o reformă, este o înlocuire…Este o decizie a premierului, nu e decizia mea. O respect și susțin în continuare lucrurile bune pe care cred că acest Guvern le va face”, a precizat ministrul remaniat al Comunicațiilor.

marius bostan‘Vreau să adresez mulțumiri secretarilor de stat, directorilor, consilierilor și funcționarilor care au contribuit la tot ce am realizat până acum în această scurtă perioadă de când sunt ministru. Pe parte legislativă, după cum bine știți, am inițiat proiectul de Lege al infrastructurii de comunicații electronice, care a fost avizat de Guvern, a fost trimis către Parlament și aprobat de Parlament. Acest proiect creează cadrul reducerii costurilor pentru instalarea de rețele de comunicații, asta având rezultat direct în creșterea vitezei de internet în următorii ani. Proiectul de Lege al securității cibernetice l-am asumat la începutul mandatului meu. A fost avizat în Guvern, este la primul ministru și urmează să fie aprobat de Guvern, de CSAT și trimis către Parlament. Este foarte importantă infrastructura de comunicații. Ministerul nu are atribuții neapărat în conținutul difuzat pe internet, dar, pe partea de infrastructură, are atribuții majore (…) Așa cum am anunțat la începutul mandatului meu, am spus că voi încerca să vin cu soluții inteligente și care să nu coste bugetul și contribuabilul’, a spus Bostan.

Oficialul a amintit, totodată, de stadiul proiectului Ro-Net, de situația platformei Ghișeul.ro, precum și de Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

‘Una dintre problemele majore ale țării noastre este că sunt zone neacoperite, așa-zisele ‘zone albe’, zone defavorizate. Proiectul Ro-Net, aprobat de Uniunea Europeană, a fost într-o situație dificilă la preluarea mandatului. Am reușit deblocarea proiectului, fazarea lui, ba chiar am reușit aducerea internetului de bandă largă în 200 de comunități rurale dezavantajate din România. Mai avem 100 în construcție și până la finalul anului vor fi finalizate peste 700 de locații. Proiectul este în linie dreaptă”, a susținut Marius Bostan.

În ceea ce privește platforma Ghișeul.ro, ministrul remaniat a subliniat că a reușit, în șase luni, creșterea cu peste 33% a numărului de instituții înrolate, iar numărul tranzacțiilor efectuate a urcat cu 49%.

„La plăți electronice, există platforma Ghișeul.ro. Am crescut numărul instituțiilor înrolate. (…) De când am preluat mandatul, am reușit să creștem numărul de instituții înrolate pe platformă — platforma există de mai mulți ani, de aproape cinci ani — cu 33,5% în doar șase luni. Numărul de utilizatori raportat la total număr de utilizatori doar în șase luni, deci raportat la cinci ani, a crescut cu 44%, iar numărul tranzacțiilor efectuate a crescut cu 49%. De asemenea, totalul tranzacțiilor exprimate în lei a crescut cu 47%. Aceste lucruri s-au întâmplat fără să cheltuim bani de la bugetul public (…) În altă ordine de idei, am gestionat situația la Sistemul Electronic de Achiziții Publice. A fost o situație de tranziție foarte grea și am reușit, în momentul apariției normelor, așa cum am anunțat acum trei săptămâni, când am fost acuzat de Victor Ponta că n-ar merge lucrurile, că sistemul a funcționat imediat, într-o oră de la apariția normelor. Acest lucru s-a făcut fără cheltuieli suplimentare’, a subliniat Marius Bostan.

Fostul șef de la Comunicații a mai spus că, în relația cu mediul de afaceri, a dat dovadă de transparență și a creat ”industry day”, un prilej pentru companii să își prezinte produsele și serviciile în fața deținătorilor de infrastructuri IT din administrație.

„În relația cu mediul de afaceri, am avut zeci de întâlniri cu mediul de afaceri și am reușit să deblochez situații și să deschid noi oportunități. Deci, am reușit să fac lucruri de transparență, astfel încât, companii să vină cu soluțiile lor în fața experților în mod public, în mod transparent — nu să vină cu stick-ul pe la colțurile ministerului să propună soluții sau prin alte locuri — și am creat un tip de manifestare tehnică, industry day, în care companiile să-și promoveze produsele și serviciile în mod transparent în fața deținătorilor de infrastructuri IT din administrație”, a explicat acesta.

Marius Bostan a ținut să amintească și de taxa zero pentru programatori.

„Suntem în faza finală a elaborării ordinului comun pentru taxa zero pentru programatori, pentru creatorii de programe, de soft. Asta va ajuta industria și, în același timp, va deschide posibilitatea și start-up-urilor și tinerilor să beneficieze de această încurajare și de acest stimulent. Asta va ajuta poziționarea României în viitorii ani pe un trend cât mai bun în industria tehnologiei informației”, a adăugat el.

Acesta a adăugat, totodată, că urmează să fie lansat un hub pentru cognitive computing, pentru copiii inteligenți, pentru cercetători și pentru industrie, care să aibă un aport important în acest domeniu, fără investiții.

„În același timp, am reușit să concluzionăm săptămâna trecută o poziționare extrem de importantă pe partea de cognitive computing, atât pentru copiii inteligenți, pentru cercetătorii români, pentru industrie, care ar putea să aducă un aport însemnat, fără investiții”, a mai spus Bostan.

Marius Bostan este unul dintre cei patru miniștri pe care premierul Dacian Cioloș i-a înlocuit, marți, din funcție. Primul ministru a anunțat, marți seară, schimbarea unor miniștri din cabinetul pe care îl conduce, pe listă aflându-se și ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Educației, Adrian Curaj, și ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

„După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. (…) Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. (…) Vreau să mulțumesc domnilor miniștri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan și Dan Stoenescu”, a declarat Cioloș la Palatul Victoria.

Șeful Guvernului a spus că a decis să opereze aceste schimbări „pentru un suflu nou” în echipa guvernamentală.

Referitor strict la Ministerul Comunicațiilor, premierul Cioloș a subliniat că există, în prezent, mai multe sisteme IT în diferite instituții care nu sunt compatibile între ele.

„Pentru Ministerul Comunicațiilor, decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat, o să-l propun pe domnul ministru Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât (…) Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informației, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situații în multe instituții în care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile între ele. Avem nevoie de coerență pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicațiilor are această responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai puțin bine și aici avem nevoie de o evoluție și de asta am luat și această decizie de creare a acestei poziții în interiorul Guvernului și mi-aș dori ca ministrul pe care o să-l numesc pentru următoarele luni la Comunicații să poată să facă această tranziție pentru a consolida și a întări acest post pe care l-am creat, în așa fel încât, sper eu, de la următorul Guvern, instalarea următoarei echipe guvernamentale, să avem din acest punct de vedere o claritate mai bună în ceea ce privește modul în care la nivelul Guvernului se coordonează aceste platforme IT”, a explicat Dacian Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult