Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Declaraţiile lui Sorin Grindeanu după şedinţa de guvern la care a participat Iohannis

Declaraţiile lui Sorin Grindeanu după şedinţa de guvern la care a participat Iohannis

scris de D.P.
14 afisari

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în ședința de Guvern s-au discutat „lucrurile comunicate din timp”, precizând că, potrivit Constituției, „avem voie să dăm grațiere și amnistie”, deci aceste lucruri „nu sunt împotriva legii”.

grindeanu iohannisEl a adăugat, însă, că aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat „cu prezența sau neprezența domnului președinte Iohannis„.

Conform Constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie în Constituție că avem voie (…) să facem lucrul ăsta? Da. Deci nu sunt împotriva legii. (…) Eu cred că e tot așa de constituțional cum a venit domnul președinte Klaus Iohannis să prezideze ședința de guvern, tot așa de constituțional, respectând legea, să dăm ordonanță de urgență în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi comunicată din timp către dumneavoastră (…) pe care am avut-o de ieri în mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare”, le-a spus premierul jurnaliștilor.

El a precizat că nu va fi dezincriminat nici conflictul de interese și nici abuzul în serviciu, ci „se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiției, în concordanță cu deciziile Curții Constituționale”.

„Orice decizie a Curții Constituționale este obligatorie. Nu ne putem face că nu o avem. Această clarificare pe care Ministerul Justiției o face acum și o transmite spre dezbaterea publică e viziunea Ministerului Justiției”, a afirmat Grindeanu.

Premierul a explicat că este vorba de două propuneri ale Ministerului Justiției — una legată de grațiere, „care nu include fapte de corupție și infracțiuni legate de violență sau organizată”, iar cealaltă — transpunerea unei directive europene privind drepturile cetățenilor la un proces echitabil.

Premierul a susținut că discuția pe care a avut-o cu Klaus Iohannis nu a fost legată de grațiere și modificarea Codurilor penale, ci a fost doar a întrebare a șefului statului referitoare la acest subiect.

„Discuția (cu Klaus Iohannis — n.r.) n-a fost legată de ceea ce spuneți dumneavoastră. A fost o întrebare a domnului președinte dacă se află aceste proiecte pe ordinea de zi. L-am asigurat că nu se află aceste proiecte pe ordinea de zi și că toate lucrurile de care vă spuneam mai devreme vor fi parcurse, adică (…) au fost trimise în această dimineață spre CSM și toate celelalte instituții aceste propuneri ale Ministerului Justiției”, a spus premierul jurnaliștilor.

Referindu-se la grațiere și modificarea Codurilor, el a precizat că aceste lucruri se pot face ori prin ordonanță de urgență, ori în Parlament.

„Există aceste două posibilități date de lege. Ministrul Justiției, de la început și-a spus viziunea în ceea ce înseamnă justiția. E un prim pas, e o propunere. În acest moment mergem spre (…) consultarea celorlalte instituții și nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce decizie luăm”, a arătat Sorin Grindeanu.

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

Ministrul Justiţiei a precizat că unul dintre actele normative vizează graţierea, nu şi amnistia, nefiind incluse şi faptele de corupţie şi faptele grave.

Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Iordache a declarat că cele două acte normative au fost finalizate marţi şi au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate, iar în cursul acestei zile vor fi puse în dezbatere publică.

”Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezabatere publică. Aceste două acte au fost finalzate ieri, au fost trimise spre consultare la CSM, Înalata Curte, Parchet General şi cele două acte normative vizează graţierea şi nu amnistia, graţierea nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile CCR, care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate. Cele două acte normative pe care Ministerul Justiţiei le-a asumat prin prezenţa mea şi semnătura mea au fost transmise tuturor celor interesaţi”, a declarat Florin Iordache, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că în momentul în care vor fi avizele de susţinere sau nu cu modificări sau fără, discuţia se va relua în Guvern.

”Ceea ce apare în spaţiul public că există un proiect mare de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală sunt nişte proiecte pe care şi le-a asumat şi sunt în dezbatere la Parlament. Singurul lucru pe care şi-i l-a asumat Ministerul Justiţiei este acela de a pune în concordanţă deciziile CCR cu legislaţia în vigoare şi, în plus, acea OUG mai vizează şi transpunerea unei directive care vizaeză liberul acces la justiţie. Acestea sunt cele două acte, începând de azi, le puteţi vizulaiza”, a arătat Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la rândul său, că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

”Nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a afirmat premierul.

El a spus că această clarificare pe care Ministerul Justiţiei o face acum şi o transmite spre dezbatere publică este viziunea MJ.

”Dar nu se dezincriminează, nici în propunerile venite azi dimineaţă”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă se modifică definiţia abuzului în serviciu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că aceasta se modifică ”în concordanţă cu decizia CCR”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult