Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Demiterea lui Băsescu. UDMR apelează la conştiinţa maghiarilor

Demiterea lui Băsescu. UDMR apelează la conştiinţa maghiarilor

scris de M. BÂTCĂ
5 afisari

„Votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa! Trebuie să se ţină seama de decizia Curţii Constituţionale!” – acesta este mesajul UDMR către alegătorii români de origine maghiară, care participă la referendumul de demitere a lui Băsescu.

Demiterea lui Băsescu. UDMR apelează la conştiinţa maghiarilor

Demiterea lui Băsescu. UDMR apelează la conştiinţa maghiarilor

„De fiecare dată când sunt alegeri, Uniunea subliniază importanţa prezenţei la vot şi a folosirii drepturilor noastre cetăţeneşti. Sfatul UDMR către cetăţenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi: votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa! Opinia UDMR este aceea că, într-un stat de drept, trebuie să se ţină seama de decizia Curţii Constituţionale. Pentru noi este deosebit de important ca, în România, toată lumea să respecte regulile statului de drept. Din decizia dată publicităţii săptămâna trecută de Curtea Constituţională cu privire la referendum reiese că această instanţă consideră că referendumul este valid numai în măsura în care este asigurată participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul celor înscrişi în listele electorale (…) La votul din Parlament asupra Legii Referendumului, deputaţii şi senatorii UDMR au votat în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale”, afirmă UDMR, într-un comunicat..

„UDMR nu a încheiat înţelegeri nici cu coaliţia de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe şeful Statului. Acest lucru nu se va schimba până la alegerile parlamentare. În calitatea sa de organizaţie de opoziţie, Uniunea reprezintă în continuare interesele maghiarilor din Ardeal”.

De asemenea, UDMR informat într-o scrisoare conducerea Partidului Popular European (PPE) în legătură cu evoluţiile politice interne din România şi în legătură cu poziţia UDMR – subliniind că Uniunea va acţiona şi în continuare în conformitate cu valorile politice reprezentate de Partidul Popular European. Potrivit MTI (agenţia de presă oficială de la Budapesta) Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Hunor Kelemen, i-a informat prin intermediul unei scrisori pe liderii Partidului Popular European (PPE) despre poziţia sa privind actuala situaţie din România. Hunor Kelemen a procedat astfel după ce europarlamentarul Laszlo Tokes a publicat „mai multe scrisori cu intenţia de a denigra” UDMR şi acţiunile sale politice. În comunicatul remis Agenţiei ungare de Presă MTI, este prezentată în detaliu scrisoarea adresată de preşedintele UDMR preşedintelui PPE, Wilfried Martens, preşedintelui Grupului parlamentar al PPE, Joseph Daul, şi secretarului general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

UDMR este membru al PPE şi împreună cu Partidul Democrat Liberal (PDL), de centru dreapta, va fi coorganizatorul Congresului PPE, programat de a avea loc în această toamnă, la Bucureşti. Referitor la votarea privind suspendarea şefului statului, preşedintele UDMR scrie astfel în scrisoarea sa: „În acest sens, în cadrul grupurilor parlamentare ale UDMR s-a ajuns la un consens, astfel că deputaţii şi senatorii UDMR au votat după cum le-a dictat conştiinţa. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, părerile sunt împărţite şi în cadrul comunităţii maghiare din România, dar nu în funcţie de opiniile politice clasice de dreapta şi de stânga. În comunitatea maghiară, Traian Băsescu are şi adepţi şi opozanţi, în funcţie de măsura în care respectivele persoane sunt de acrod sau nu cu stilul de conducere al preşedintelui suspendat şi cu greutatea instituţiei prezidenţiale”, a mai explicat în scrisoarea sa Hunor Kelemen.

Preşedintele UDMR a precizat că formaţiunea sa politică va pleda în continuare pentru respectarea statului de drept şi nu va susţine niciodată deciziile care vor avea un impact negativ asupra instituţiilor de bază ale statului. Hunor Kelemen şi-a exprimat îngrijorarea din cauza pierderii credibilităţii României în cadrul Uniunii Europene şi în viaţa politică internaţională.

Hunor Kelemen i-a mai informat pe liderii PPE şi despre întâlnirea pe care a avut-o la începutul acestei săptămâni cu premierul ungar Viktor Orban, întâlnire considerată de liderul UDMR ca fiind constructivă. Unul din subiectele discuţiei a fost situaţia politică internă din România şi poziţia UDMR faţă de această situaţie. „Constat cu regret că europarlamentarul independent László Tökés a făcut tot posibiliul în ultimele zile pentru a acumula capital politic pe termen scurt pentru partidul său, care a suferit o înfrângere ruşionoasă la alegerile locale, în pofida faptului că cetăţenii maghiari din Transilvania şi-au exprimat fără echivoc, prin votul lor, încrederea totală în UDMR„, a mai subliniat Hunor Kelemen, care l-a asigurat pe liderii PPE că între UMDR şi PDL, cu noul preşedinte al acestei formaţiuni politice, Vasile Blaga, au loc în permanent consultări cu privire la pregătirea cu succes a Congresului PPE din această toamnă, de la Bucureşti.

Europaralmentarul László Tökés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), l-a felicitat în data de 10 iulie, prin intermediul unei scrisori, pe noul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, pentru alegerea sa în această funcţie, menţionând că „în mod regretabil UDMR a ajuns pe partea cealaltă a baricadei”. În declaraţia sa din 4 iulie, László Tökés a acuzat UDMR că a ajutat la reinstaurarea postcomunismului.

2 comentarii

Tom Cc 18-07-2012 - 10:22

„Curvulitele ” din UDMR fac ce le dicteaza constiinta ??? SICTIR !! Tot timpul din 90 incoace a-ti pupat in gaoz pe cei dela putere . Coprofagilor !!!

vida clara 19-07-2012 - 08:54

udmr-ul are interese proprii si e drept sa aiba libertatea propriei optiuni la fel
cum e drept pentru orice acest lucru pntru orice fiinta umana.
Din pacate, noi romanii suntem atat de difuzi in coeziunea noastra, in a cadea
de acord asupra directiei de mers incat, atat forta democratica (pdl) cat si cea
ne-democratica (celelalte „cuvinte”) a societatii noastre romanesti a trebuit sa se faca frate cu
dracul pentru a incerca sa treaca puntea.
Sunt insa si printre ei, „oameni”si „ne-ajunsi inca, oameni”.
Oamenii vor vota „democratia” pentru ca e aerul de care au nevoie pentru a
respira. Ceilalti au nevoie de „apa tulbure” al ne-democratiei, pentru ca e mediul in care ei pescuiesc cel mai bine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult