Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Diaconescu baga spaima in Geoana

Diaconescu baga spaima in Geoana

scris de Ziua Veche
2 afisari

Tabara lui Geoana a castigat prima lupta, reusind sa impuna convocarea Congresului extraordinar pe 20 februarie, care sa fie precedat de reuniunea Consiliului National, din 4 februarie. Insa „Prostancu” e atat de speriat de Diaconescu incat i-a oferit postul de presedinte executiv.

Exista posibilitatea ca votul pentru noua conducere sa fie dat o singura data, pe intreaga echipa, si nu pe fiecare persoana. E anunta o batalie importanta pe modificarea Statutului partidului. Sustinatorii lui Mircea Geoana vor sa evite importante propuneri de modificari ale Statutului si sa transfere puterea organizatorica Comitetului Executiv, nu Consiliului National condus de Adrian Nastase. Pe de alta parte, cei care vor sa preia sefia partidului, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Cristian Diaconescu, au incercat sa amane Congresul pana in martie pentru a castiga timp sa-si adune sustinatori. Congresul extraordinar al PSD poate fi convocat la cererea a minimum 16 filiale judetene, situatie in care Congresul si nu Consiliul National al carui presedinte este Adrian Nastase, organizeaza alegerile. Sedinta luni a reliefat faptul ca Adrian Nastase si Miron Mitrea incearca sa modifice Statutul partidului prin introducerea sau eliminarea unor functii de conducere si impunerea unor noi reguli. Nastase face eforturi sa reinfiinteze functia de presedinte executiv si sa limiteze atributiile vicepresedintilor pe regiuni.

Fentarea Statutului

Surse din PSD ne-au spus ca Nastase ar fi facut presiuni extraordinare pentru a-l descuraja pe fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu sa se arunce in lupta pentru sefia PSD, iar Geoana, i-ar fi propus pozitia de presedinte executiv. Si in cadrul Comitetului Executiv National ce a urmat BPN, cei prezenti se tot intrebau „De ce Congres acum? Statutul impiedică orice fel de alegeri in acest moment. Acolo se spune clar ca o conducere este aleasa doar in cadrul unui Congres ordinar, un Congres extraordinar se poate face doar pentru modificari ale Statutului PSD”. Posibilitatea organizarii rapide a unui Congres a fost analizata de cativa lideri pesedisti in speranta ca vor gasi ceva sa fenteze Statutul actual. Un senator si un deputat prezenti la discutie ne-au precizat ca, pentru moment, ar fi posibil ca actuala conducere a PSD sa demisioneze in intregime si apoi Congresul extraordinar sa fie nevoit sa aleaga o noua conducere. O alta concluzie desprinsa a fost cea legata de modificarea Statutului PSD in cadrul Congresului Extraordinar in sensul introducerii unui paragraf care sa precizeze ca un Congres extraordinar sa poata revoca cu majoritate simpla conducerea partidului.

Calcule rasturnate

Strategul Viorel Hrebenciuc s-a pozitionat deja alaturi de invingatori: „Eu in firea mea sunt foarte hotarat cu cine voi vota. Dar nu pot sa va spun, votul e secret. Eu sunt intotdeauna in tabara castigatoare. Imi rezerv placerea de a vedea care este asta mai tarziu”. Un vicepresedinte al PSD ne-a declarat ca pune pariu ca Hrebenciuc si apropiatul sau Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, il va sustine pe Cristian Diaconescu, ceea ce il dezavantajeaza pe Geoana. In favoarea lui Diaconescu s-au pronuntat deja membrii Grupului de la Cluj. Acelasi vicepresedinte ne-a declarat ca Adrian Nastase nu si-a anuntat oficial candidatura si s-ar putea sa nici nu intre in cursa pentru ca exista posibilitatea sa fie repuse pe tapet, la inceputul sesiunii parlamentare, unele informatii privind dosare precum „Zambaccian” sau „Matusa Tamara”. Unii parlamentari pesedisti iau in calcul si posibilitatea ca, in finalul cursei, Mitrea si Diaconescu sa-si dea mana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS