Acasa Actualitate-InternaPolitica interna PE: Eurodeputaţii români îngrijoraţi de reţelele de socializare şi de jocuri video

PE: Eurodeputaţii români îngrijoraţi de reţelele de socializare şi de jocuri video

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Eurodeputaţii români Adriana Ţicău, Iosif Matula şi Petru Luhan au atras atenţia luni seară în PE, asupra pericolelor legate de intrarea minorilor pe reţele sociale şi de jocuri video.

PE: Eurodeputaţii români îngrijoraţi de reţelele de socializare şi de jocuri video (foto: en.rian.ru)

În cadrul unor intervenţii din timpul unei dezbateri a Parlamentului European (PE) Adriana Ţicău şi Iosif Matula au discutat despre  riscurilor majore cu care se confruntă minorii când intră nesupravegheaţi pe internet, în timp ce eurodeputatul Petru Luhan a apreciat că jocurile video duc la manipularea psihologică a copiilor. Potrivit Agerpres, Adriana Ţicău, eurodeputată din partea PSD, şi-a început intervenţia afirmând că 77% din adolescenţii de 15-16 ani sunt înscrişi pe site-uri de socializare precum Facebook. Ea a adăugat că „’Minorii trebuie să înţeleagă care sunt pericolele posibile pe care le întâmpină online, iar autorităţile competente, familiile, şcolile şi societatea civilă trebuie să-şi asume în comun responsabilitatea pentru educaţia şi protecţia corespunzătoare a copiilor în lumea digitală”.

De asemenea, vorbind despre măsurile de protecţie a copiilor, Adrian Ţicău a declarat că „în lumea digitală acestea vizează combaterea conţinuturilor ilegale şi necorespunzătoare, hărţuirea, discriminarea şi limitarea accesului la servicii, supravegherea online, atacurile la adresa vieţii personale şi a libertăţii de exprimare.” Eurodeputatata a atras atenţia asupra faptului că „informaţiile şi datele cu caracter personal sunt adesea furnizate de minori şi rămân online poate duce la prelucrarea ilegală a acestora, la exploatarea minorilor respectivi, existând posibilitatea astfel de a dăuna grav demnităţii, identităţii, personalităţii şi incluziunii sociale a acestora”.

Eurodeputatul PDL Iosif Matula a afirmat că, în contextul creşterii masive a numărului utilizatorilor reţelelor sociale încă de la vârste foarte fragede, este ‘vitală’ adoptarea unor măsuri urgente. La rândul său, eurodeputatul PDL Petru Luhan a declarat în cadrul dezbaterii că expunerea copiilor la un conţinut digital necorespunzător este o consecinţă negativă a creşterii accesibilităţii tehnologiei. „Aş dori să subliniez importanţa monitorizării expunerii la conţinut online şi offline care duce la manipularea psihologică a copiilor şi aici mă refer la jocurile video. Este esenţial să combatem riscurile asociate unor astfel de conţinuturi. Trebuie să promovăm campanii educaţionale pentru a-i proteja pe copii de consecinţele expunerii care le afectează în mod negativ dezvoltarea”, a precizat Luhan. Propunerea de rezoluţie ‘Protecţia copiilor în lumea digitală’ urmează a fi supusă la vot marţi, în a doua zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult