Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Dispută în USR pe împărţirea mandatelor de vicepreşedinte. Cine devine preşedinte interimar în cazul demisiei Elenei Lasconi

Dispută în USR pe împărţirea mandatelor de vicepreşedinte. Cine devine preşedinte interimar în cazul demisiei Elenei Lasconi

scris de B.C.R
135 Afisari

Alegerile interne din USR pentru componenţa Biroului Naţional – forul colectiv de conducere al partidului – au generat o nouă dispută întră tabăra Elenei Lasconi şi tabăra grupată în jurul lui Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu, susţin surse politice pentru News.ro.

Motivul: posturile de vicepreşedinţi ai partidului. Echipa Elenei Lasconi a stabilit ordinea vicepreşedinţilor în funcţie de voturile acordate listei de candidaţi în ansamblu, în timp ce echipa Fritz-Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal – încrederea politică pe care a primit-o fiecare candidat în parte, indiferent de listă. Statutul partidului nu e foarte precis. O altă miză a disputei dintre cele două tabere vizează şi funcţia de preşedinte interimar al USR, care ar urma să fie preluată de vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi. Radu Mihaiu (primarul învins al Sectorului 2) şi Dominic Fritz (primarul învingător al Timişoarei) îşi revendică acest rol.

Alegerea Biroului Naţional al USR presupune un sistem electoral combinat între vot pe listă şi vot uninominal. De fapt, fiecare delegat votează mai întâi o listă de candidaţi în ansamblu. Spre exemplu, cele mai votate trei liste votate la Congresul USR de sâmbătă au fost, în ordine: lista Elenei Lasconi (”Reconstrucţie”), lista susţinută de tandemul Vlad Voiculescu-Dominic Fritz (”Echilibru”) şi lista lui Stelian Ion (”USR Unit”). În afara votului pentru o listă, fiecare delegat USR a bifat şi numele preferate pentru BN, indiferent de listă. Altfel spus, vot uninominal. Spre exemplu, unii delegaţi au votat lista Elenei Lasconi per ansamblu, cu scopul de a-i oferi o pondere politică mai mare în BN, dar au  bifat şi nume ca Stelian Ion sau Ionuţ Moşteanu de pe lista USR Unit pentru a le întări poziţia pentru funcţiile de vicepreşedinte. 
 
 
Împărţirea funcţiilor de vicepreşedinţi lasă loc de interpretări. Din cele 24 de locuri în BN, 7 sunt de vicepreşedinţi. Cum sunt stabiliţi cei 7 vicepreşedinţi? Articolul 53 din Statutul USR spune: ”Vicepreşedinti ai Biroului Naţional sunt primii candidaţi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres”. Echipa Elenei Lasconi a interpretat ”voturile obţinute la Congres” drept voturi obţinute de fiecare listă în parte. Prin urmare, primii 7 clasaţi în funcţie de votul pentru liste au fost: Radu Mihaiu (echipa Lasconi), Dominic Fritz (echipa Voiculescu), Ionuţ Moşteanu (echipa Stelian Ion), Lucian Stanciu-Viziteu (echipa Lasconi), Allen Coliban ( echipa Voiculescu), Stelian Ion (echipa Stelian Ion) şi Adrian Wiener (Echipa Lasconi). Nume importante ca Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Oana Ţoiu sau Claudiu Năsui au prins loc în BN, însă nu şi funcţii de vicepreşedinte. 
 
 
Echipa grupată în jurul lui Vlad Voiculescu interpretează altfel articolul 53 din statut, referitor la ”ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres”. Tabăra Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal, nu de votul pe listă. ”Votul pentru vicepreşedinţi e un vot despre persoane, nu despre liste”, susţine unul dintre liderii USR. Astfel, potrivit numărului de voturi pe care l-a primit direct fiecare candidat, ordinea primilor 7 din BN ar fi următoarea: 1. Dominic Fritz (262 de voturi). 2. Allen Coliban (240 de voturi). 3. Radu Mihaiu (219 voturi). 4. Daniel Stanciu-Viziteu (216 voturi). 5. Vlad Voiculescu (194 de voturi). 6. Oana Ţoiu (192 de voturi). 7. Clotilde Armand (16 de voturi). Nume ca Vlad Voiculescu, Oana Ţoiu şi Clotilde Armand, ar deveni, din simpli membri ai Biroului Naţional, vicepreşedinţi ai partidului. ”Sunt nişte ani de muncă să ajung cel mai votat parlamentar din partid şi cea mai votată femeie din Congres”, susţine Oana Ţoiu. Practic, deşi s-a clasat pe locul 6 ca voturi obţinute în mod direct, Oana Ţoiu n-ar prinde şi un post de vicepreşedinte, conform calculelor făcute de tabăra Lasconi. 
 
Dincolo de disputa care vizează posturile de vicepreşedinte, o altă miză importantă e funcţia de preşedinte interimar. Potrivitul statutului, în cazul în care preşedintele partidului demisionează, în locul său urcă vicepreşedintele care a obţinut cel mai mare număr de voturi. Radu Mihaiu, conform interpretării taberei Lasconi (vot pe listă). Dominic Fritz, conform taberei Voiculescu (vot uninominal). În 2022, după demisia lui Dacian Cioloş din fruntea partidului, preşedinte interimar a devenit Cătălin Drulă, vicepreşedintele cu cel mai mare număr de voturi. ”La alegerile precedente a fost un compromis între taberele rivale din partid: am combinat votul pe listă cu votul uninominal şi aşa am stabilit ordinea în BN”, susţin surse din conducerea USR. 
 
După alegerile de sâmbătă, echipa Elenei Lasconi va avea 8 membri în viitorul Biroul Naţional, echipa Voiculescu-Fritz a impus 7 membri, în timp ce tabăra grupată în jurul lui Stelian Ion a trimis 5 candidaţi. Încă patru locuri au mai fost completate de echipele ”Ilfov implicat”, ”USR la firul ierbii”, ”Tineri pentru România” plus un candidat independent. Echipa Elenei Lasconi a obţinut cele mai multe locuri în BN, însă nu are majoritate. Aşadar, va fi nevoită să negocieze fie cu tabăra lui Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu, fie cu rivalii Dominic Fritz şi Vlad Voiculescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult