Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Doi politicieni paranormali: Iliescu si Geoana

Doi politicieni paranormali: Iliescu si Geoana

scris de Ziua Veche
1 afisari

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu si perdantul alegerilor prezidentiale Mircea Geoana sunt aspru analizati de politologul Vladimir Tismaneanu din prisma ultimelor lor asertiuni politice. „Una este sa crezi niste lucruri absurde, alta sa le proclami public, cu o teribila, jenanta auto-suficienta”, mentioneaza politologul.

„Ma intreb cine este mai instrainat de realitate–Mircea Geoana ori Ion Iliescu? Primul, cu ale sale viziuni despre fortele paranormale, al doilea, patronul sau din umbra, recidivand pe linia ’nobilelor idealuri’ pe care le-ar fi tradat un Stalin ori un Ceausescu?”, se intreaba intr-o postare pe blogul sau Tismaneanu, adugand: „Ambii par sa fie ostatecii unor naluciri, dispusi sa ignore evidentele empirice in numele unor pulsiuni de-a dreptul irationale. Infeudati fixatiilor si frustrarilor auto-devorante, cei doi lideri pesedisti si-au pierdut instinctele pragmatice. Pentru ca numai astfel ne putem explica interpretarea elucubranta a revolutiilor din 1989 de catre Ion Iliescu”.


Criticile politologului pleaca de la o declaratie a lui Iliescu: “… stalinismul nu poate fi considerat orientare de stinga. Socialismul de tip sovietic a fost de fapt, in esenta lui, un capitalism de stat cu ambalaj socialist. Revolutia din 1989 a fost nu o revolutie antisocialista, nu de dreapta, dreapta n-a fost prezenta. Cine a fost factorul motor in Revolutie? Pai comunistii. Membrii de partid au fost majoritatea celor prezenti in acest proces. Factorul social de baza – muncitorimea.”

Desfigurarea realitatii

„Teza lui Iliescu, similara asertiunilor unui Mark Tkaciuk, ideologul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, este ca stalinismul ar fi o “degenerare”, o “deformare”, o “denaturare” a unui comunism originar impregnat de idealuri umaniste. In acest sens, stalinismul  poate fi condamnat pentru ca “a intinat” comunismul. Criminalitatea sa a fost de fapt una accidentala, nicidecum legata de natura intrinsec despotica a ideologiei radicale de stanga. Sunt de fapt tezele opozitiilor din anii 20, ideile lui Trotsky pentru care impulsul intial al revolutiei din octombrie 1917 a fost unul emancipator. Ori, mai aproape de timpurile noastre, este vorba de iluzia hrusciovista. Ceea ce uita Ion Iliescu este ca bolsevismul contine samanta barbariei totalitare in chiar proiectul sau fondator. Lenin, Buharin, Stalin si Trotsky au fost militanti si ideologi marxisti, ca si Mao, Castro, Che Guevara etc”, spune Vladimir Tismaneanu in analiza sa. El mentioneaza: „Socialismul din Europa de Est nu avea nimic de-a face cu principiile social-democratiei autentice formulate mai ales dupa puciul leninist din 1917. Dar nu se poate nega ca era vorba de regimuri dictatoriale de stanga, nu de dreapta. Revolutiile din 1989 au fost asadar anti-socialiste in sensul respingerii colectivismului etatist si a minciunii institutionalizate”. ” (…) a sustine ca membrii PCR, in calitate de comunisti, au condus revolutia din decembrie 1989, tine de-acum de zona paranormalului, a unei desfigurari aiuritoare a realitatii istorice”, conchide Tismaneanu.


 

0 comentariu

Viorica Ianc 23-02-2010 - 03:24

Micul dictator ? Ce legatura are cu social
democratia europeana ?
Partidul Social Democrat ! Sa vedem
tanarul asta ce face ! Sau este tot
comunst dar nu de culoarea lui Marx ci cu
reminescente ceausiste !

Corcodel de Parpange 23-02-2010 - 09:17

DL. PONTA confunda usor functiile si …sarcinili. P R E S E D I N T E L E nu face instructie de front ,si nu aliniaza frunzele in curte. ARE alte …obligatii, inberbule!

fanariotu 23-02-2010 - 09:39

Ii obligati pe subordonatii dvs.sa-si miste fundurile grase la pas,prin curtea sediului de partid ?Vai,nu-mi vine sa cred !Sunteti adevarati sociali-imbuibati!Am auzit ca faceti ,totusi o exceptie,lui Iliescu ii asigurati transportul cu lectica,ca doar este Faraonul!

oblioo 23-02-2010 - 11:14

Si nu uita, la trei intarzieri se considera o absenta, la trei absente, excluderea din partid. Romanie este eterna, dar nici chiar asa…
In plus, sa aiba camasa calcata si pantofii facuti. Daca nu pot avea grija de ei, cum pot avea grija de Romania ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult