Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Duminica e doliu national. Guvernul habar nu are cum procedam

Duminica e doliu national. Guvernul habar nu are cum procedam

scris de Ziua Veche
2 afisari

Cabinetul Boc a decis, in ultima sedinta, ca ziua de duminica, 18 aprilie, sa fie decretata zi de doliu national in memoria victimelor accidentului de avion din Rusia in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei si alte oficialitati de prim rang ale acestei tari. Decizia este cuprinsa intr-o Hotarare de Guvern, emisa miercuri, care are insa multe neclaritati, in sensul ca nu este precizat explicit ce trebuie sa faca in aceasta zi institutiile de cultura. Si daca Hotararea nu este explicita nici oamenii care lucreaza la Cabinetul Purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, nu stiu ce sa le sugereze reprezentantilor institutiilor de cultura si celorlalte institutii publice. „Asa ca fiecare astfel de institutie face cum decide echipa manageriala”, spun oamenii de la Cabinetul Purtatorului de Cuvant al Guvernului. Si atunci care mai este rostul unei astfel de Hotarari de Guvern, se intreaba oamenii din aceste institutii?

Pe de alta parte nici oficialii Ministerului Culturii nu au luat o decizie in acest sens. Daca directorul Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, spunea joi, in jurul orei 16, ca nu si-a pus aceasta problema pentru ca „ar fi o nesimtire fata de publicul spectator care si-a achizitionat bilete cu multe saptamani in urma, sa anulam spectacolul”, directorului Teatrului de Revista, Alexandru Arsinel, a declarat ca institutia sa a anulat spectacolele pentru duminica avand in  vedere si faptul ca: „Noi am mai trecut prin astfel de situatii in care in tara noastra a fost declarat doliu national si asa consideram ca este de bun simt”. Intrebarea care ramane: ce fac celelalte institutii publice avand in vedere ca Hotararea de Guvern spune doar: „in ziua de 18 aprilie posturile nationale de radio si televiziune precum si institutiile de cultura isi vor adapta in mod corespunzator programul”. Celelalte referiri din Hotarare sunt, numai, in ceea ce priveste drapelul care trebuie sa fie coborat in berna.

Ultima zi de doliu national in Romania a fost decretata pe data de 3 august 2007, atunci cand au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist. Nici la acel moment nu era clar ce urmau sa faca institutiile publice. Duminica este ziua in care vor avea loc, la Cracovia, ceremoniile funerare pentru fostul presedinte Lech Kaczynski si sotia sa. Decizia de a institui o zi de doliu si in Romania s-a luat dupa ce mai multe organizatii civice si sindicale au facut apel in acest sens.

0 comentariu

cititor vechi 02-03-2010 - 17:51

Stiti ce se intampla daca nu cititi presa? Va faceti de ras. Si pe mine ma doare sufletul, zau. Una la mana, stirea e cam ieri, doi nu e chiar asa. Draga RS, iti dau linkul si poate te lamuresti singur: http://www.jurnalul.ro/stire-observator/balbele-unei-fapte-bune-537343.html

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult