“Sunt de acord ca la nivelul UE trebuie luate toate masurile pentru reducerea riscurilor presupuse de utilizarea unor substante toxice si periculoase cum ar fi cianura. Interzicerea lor nu trebuie sa reprezinte insa singura solutie, in multe alte procese industriale se folosesc substante toxice si periculoase, nu numai in minerit”, si-a argumentat ea pozitia, informeaza NewsIn, adaugand: “La nivel modial, peste 90% din productia de aur si argint se realizeaza prin tehnologia extragerii metalelor cu cianuri. Interzicerea neconditionata a acestei tehnologii si inlocuirea cu tehnologii bazate pe substante cu riscuri mai mici pentru mediu, dar extrem de costisitoare, si cu randamente reduse inseamna ca tara respectiva sa renunte practic la obtinerea acestor metale cu efectele economice si sociale aferente”.
Comisarul european Cecilia Malmstrom, prezent la dezbateri, a precizat ca CE nu sustine interzicerea cianurilor cel putin pana in 2012, cand va fi realizata o evaluare asupra impactului acestei tehnologii asupra mediului. Europarlamentarul UDMR Laszlo Tokes a adresat Comisiei Europene o interpelare, alaturi de europarlamentarul Janos Ader, in care solicita CE sa sustina interzicerea folosirii cianurilor, la nivelul UE, in exploatarea de aur. Tema folosirii cianurilor s-a dezbatut intens in Romania in legatura cu proiectul Rosia Montana Gold Corporation.
0 comentariu
Vino şi matale cu kestii mai dihai, bre ! Astea cu kingstonu’ ie depăşite. Cine mai are compiutere desktop, bre ? Aligis-ar prafu de iele. Acu, toantă lumea merje pe labtapuri şi ipoduri ! gata, s-a ales prafu de zmekeriile alea mari şi grele de desktopuri. Aaa, vor rămâne, totuşi câteva, dar numai pentru servere şi alte câteva aplicaţii cu caracter industrial. În rest ? Labtabu, bre ! Cât despre cipuri şi cipseturi ? Se tinde spre biocipuri, care vor avea viteze de jdemii de ori mai mari decât comicăriile astea pe bioxid de siliciu, care au în ele o mare nenorocire: viteza lor depinde de disipaţia de căldură. Or’ce componentă pe bază de bioxid de siliciu are limitare de viteză pentru că nu poate scăpa de nenorocirea asta de căldură. La biocipuri, acest element nu mai eZistă, şi deci, sunt mai rapide şi mai sigure. Kingstonu-şi trăieşte ultimile zile, bre ! Când vor apare ăştia cu biocipurili, ei vor da faliment, sau vor trece pe făcut french fries.
pana da faliment Kingston, tu vei fi de mult disparut de pe fata pamantului. Slava cerului…