Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE Boc: Constitutia trebuie respectata

UPDATE Boc: Constitutia trebuie respectata

scris de Ziua Veche
0 afisari

 UPDATE Vineri 13.55

Constitutia Romaniei trebuie respectata, a subliniat, vineri, primul-ministru Emil Boc, facand referire la afirmatiile vicepresedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, potrivit carora secuii din Romania ar trebui sa iasa in strada pentru obtinerea autonomiei asa-numitului tinut Secuiesc.
„Romania are o Constitutie care trebuie respectata si care nu se discuta”, a spus Boc, intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Tokes. 

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a pledat joi, la Baile Tusnad, pentru autonomia Tinutului Secuiesc si spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada si sa adopte modelul catalan. Tokes a comparat, din nou, Secuimea cu Kosovo si a sustinut ca maghiarii din Romania trebuie sa obtina autonomie asa cum Kosovo a obtinut independenta, informeaza Agerpres. 

El a fost indelung aplaudat atunci cand a spus ca, daca este nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada pentru a cere autonomia, asa cum fac catalanii.

Vicepremierul Marko Bela a fost mult mai rezervat in declaratii si chiar a recunoscut, la un moment dat, ca daca UDMR ar fi fost in opozitie, ar fi putut sa faca declaratii mai dure. El a subliniat ca este important ca maghiarii sa colaboreze si sa aiba aceleasi obiective, pentru ca altfel autonomia nu se va putea obtine.

Unul dintre cei mai vehementi vorbitori a fost presedintele executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, care a afirmat ca a inceput sa-si piarda rabdarea privind lipsa de rezultate. Toro a spus ca nu crede ca maghiarii vor iesi in strada intr-un numar atat de mare precum catalanii dar s-ar mutumi ‘cu 100 de mii care sa iasa in strada la Miercurea Ciuc’ si considera ca Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania ‘ar trebui sa-si faca simtita vocea’.

Tokes a participat la sedinta Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, programata in cadrul Universitatii de Vara Tusvanyos, la care au mai luat parte vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si presedintele executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor.

Lucrarile continua pana sambata, cand este asteptat premierul Ungariei, Orban Viktor, organizatorii sustinand ca la manifestare va fi prezent, in ultima zi, si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult