Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Elena Udrea, criticata de Departamentul de Stat al SUA

Elena Udrea, criticata de Departamentul de Stat al SUA

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, este criticat de Departamentul de Stat al SUA , in cel mai recent raport privind practicile in domeniul drepturilor omului in anul 2009.


UPDATE

 

 

La capitolul „Libertatea de expresie si libertatea presei”, se precizeaza ca legislatia din Romania asigura libertatea de expresie si libertatea presei, iar guvernul a respectat, in general, aceste drepturi in practica. Jurnalistii si persoanele fizice au putut sa critice autoritatile guvernamentale, inclusiv pe cele de la nivel inalt. Au existat cazuri izolate de intimidare sau cenzura a presei de catre autoritati sau de atacuri asupra jurnalistilor.

In data de 28 iulie, Ministrul Turismului, Elena Udrea, a folosit un ton amenintator spunandu-i redactorului-sef al cotidianului sportiv Gazeta Sporturilor ca se va „ocupa informativ” de el. Redactorul-sef facuse dezvaluiri despre cheltuielile controversate facute de fostul Ministru al Tineretului si Sportului, coleg de partid cu Udrea”, se precizeaza in raportul Departamentului de Stat.

  UPDATE

Mass-media independenta a fost activa si a exprimat o varietate de opinii fara nicio restrictie. Cu toate acestea, politicieni si persoane apropiate diferitilor politicieni sau grupuri politice au detinut sau au controlat indirect numeroase institutii de presa din provincie, iar stirile si tonul editorial al acestora a reflectat in mod frecvent vederile proprietarilor. Tendinta de concentrare a institutiilor nationale de stiri in mainile catorva persoane bogate a continuat, se mai spune in Raport.

Pe parcursul anului s-au inregistrat cateva cazuri in care demnitari sau politicieni au insultat sau hartuit jurnalisti.

Incepand din data de 6 aprilie, firma de distributie a presei detinuta de primarul orasului Constanta, Radu Mazare si de presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, a blocat distributia ziarului Ziua de Constanta, care criticase autoritatile locale.

In data de 6 iunie, Madalina Radulescu, directorul de stiri al canalului public de televiziune TVR 1, le-a amenintat pe producatoarea Doina Georgescu si pe editoarea Adriana Gulea cu reduceri salariale si concedierea pentru refuzul de a-si asuma raspunderea pentru un buletin de stiri in care era inclus un interviu legat de alegeri cu vicepresedintele Partidului Social Democrat (PSD). Interviul a fost difuzat inainte de alegerile pentru Parlamentul European, incalcandu-se prevederile care interzic continuarea campaniei electorale in ziua dinaintea alegerilor. Comisia de etica a TVR a decis ca Radulescu a luat o decizie editoriala incorecta si a facut presiuni inadecvate asupra celor doua jurnaliste. Presedintele TVR 1, fost secretar-general al PSD, nu a luat masuri disciplinare impotriva Madalinei Radulescu.

In luna februarie, CEDO a decis ca Romania trebuie sa-i plateasca lui Petre Mihai Bacanu, directorul onorific al ziarului Romania Libera suma de 8.000 de euro (11.000 USD) pentru incalcarea drepturilor la libertate de exprimare si proces echitabil. Instantele din Romania hotarasera in 2003 ca Bacanu si Romania Libera sa plateasca unui fost ministru daune pentru publicarea mai multor articole in care era criticat contractul de infiintare a Bancii Romane de Investitii, negociat de acesta cu un controversat om de afaceri”.

2 comentarii

Pribeagul 27-02-2010 - 14:05

rost sa ne intrebati pe noi. Descurcati-va cu SUA, aliatii vostrii. Doar nu vrei sa credem ca SUA, cind l-a luat prin surprindere pe presedintele nostru, dl Basescu, a actiunat de capul ei, fara acordul vostru. Asta sa i-o spui lu mutu.

Puteam sa fim aliatii vostri, dar ati preferat ca va bateti mereu joc de noi. Dupa ce ati luat Basarabia, ati uitat s-o inapoiati cind a fost cazul. Pot sa va intreb de ce?

„obiectivul real al amplasarii unor elemente ale noului scut american antiracheta in Europa”, cum nu-l stii? Este de a avea mijloace de reactie daca apare in spatiul aerian supravegheat vreo… cioara.

Pe unde-o fi evreu-rus, un om simpatic si bine informat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult