Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Legea pensiilor incaiera romanii

UPDATE: Legea pensiilor incaiera romanii

scris de Ziua Veche
2 afisari

UPDATE 15.30: Conducerea Senatului a decis ca dezbaterile la proiectul Legii pensiilor sa se reia luni, si nu miercuri, asa cum era stabilit initial.

Aproximativ 100 de pensionari sunt, de doua zile, cu ochii pe Senatul Romaniei in speranta ca in aceste zile se va lamuri situatia cresterii ori scaderii punctului de pensie. Respectivii pensionari stau cuminti, in balconurile Senatului, cel mai probabil la invitatia pedelistilor, si asista neputinciosi la disputele politice dintre putere si opozitie. Ei vor fi prezenti si miercuri cand in Senat, incepand cu ora 9, se va dezbate Legea pensiilor, dupa ce marti timp de aproximativ patru ore au fost dezbatute si respinse trei amendamente.


Dezbaterile de marti au fost marcate de schimbul de replici acide intre liberali, pesedisti si tinta acestora premierul Emil Boc. Acesta din urma a parasit plenul Senatului dupa ce le-a atras atentia liberalilor ca in guvernarea Tariceanu au irosit trei miliarde de euro din Fondul de Dezvoltare pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii. “Daca acei bani nu i-ati fi dus sa finantati deficitul de 5%, iar astazi Romania este pusa in dificultate datorita faptului ca în 2008 ati lasat tara cu un inexplicabil deficit de minus 5,2 si ati cheltuit acei bani care, daca ii aveam in 2009, n-am fi fost nevoiti sa cautam alte surse pentru a ne finanta deficitul, deci n-am fi avut nevoie de un Acord cu CE si FMI, daca acei bani erau acolo si erau utilizati pentru scopul lor initial”, a subliniat primul ministru.

 

Cine pe cine prosteste

 

Boc i-a mai acuzat pe liberali ca au “papat” trei miliarde de euro din privatizarea BCR pentru finantarea campaniei electorale. Replica liberalilor nu a intarziat, Varujan Vosganian acuzandu-l pe premier ca minte. „Aceasta minciuna sfruntata, vehiculata la cel mai inalt nivel, ca noi am praduit din privatizare ca sa platim salarii si pensii trebuie trecuta in cea mai rusionasa pagina a politicii romanesti”, a spus liberalul. „Cum sa spui ca nu te mai imprumutai la FMI daca ii aveai pe aceia? Adica, daca aveai doua miliarde nu mai aveai nevoie de 19? Pe cine prostiti dumneavoastra, stimati colegi?”, l-a chestionat Vosganian pe Boc. „Aceasta minciuna sfruntata, vehiculata la cel mai inalt nivel, ca noi am praduit din privatizare ca sa platim salarii si pensii trebuie trecuta in cea mai rusinoasa pagina a politicii romanesti”, a spus liberalul. Chiar si dupa ce Emil Boc a parasit plenul Senatului de la tribuna parlamentarii PSD si PNL au continuat sa-l atace pe acesta precum si politica dusa de Guvern. Si cum finalul dezbaterilor a apartinut tot ministrului Muncii Mihai Seitan acesta trebuie sa fie prezent in plen si miercuri cu incepere de la ora 9 cand ar trebui sa se reia dezbaterile Legii pensiilor pe fiecare amendament propus de parlamentari.

 

Falimentul actualului sitem de pensii

 

Seful Executivului a avertizat marti in plenul Senatului asupra problemelor pe care le are sistemul de pensii si cam ce-ar insemna nereformarea acestuia. El a insistat ca vor trebui facute imprumuturi de miliarde de euro pentru plata pensiilor actuale. In sustinerea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii, premierul a evidentiat cateva din principiile avute in vedere: contributivitatea sa fie elementul fundamental pentru calcularea pensiilor; sa fie eliminate abuzurile, precum pensionarile frauduloase pe caz de invaliditate si pensionarile anticipate; sa fie redusa diferenta foarte mare dintre pensia cea mai mica si pensia cea mai mare; sa fie ajustate pensiile speciale; sa fie introdus un sistem de renta de merit gandit ca o recompensa “individuală, pe baza de performanta”, ca forma de “recunoastere a societatii printr-o forma suplimentara de venit”. Prezetam cele mai importante fragmente din discursul premierului Emil Boc.

 

@ “Ne propunem sa realizam dreptatea, iar dreptatea are un singur element de referinta – munca si contributivitatea pe care o ai la sistemul pe pensii. Aveti diverse profesii medici, magistrati, profesori, militari, avocati. Eu va propun ca mod de abordare, in cadrul acestei legi, sa avem contributivitatea ca element fundamental la sistemul unitar de pensii”.

 

@ „Sunt categorii sociale in Romania, sunt oameni care trebuie priviti oarecum special si recompensati special pentru ceea ce fac. Am spus, sustin in cazul artistilor, pentru ca nu sunt foarte multi, sa putem avea un mecanism prin care sa-i rasplatim pe marii artisti ai neamului”.

 

@ „Sunt de asemenea de acord, si am spus, ca pentru militarii care apara Romania pe front in afara granitelor tarii, in Afganistan sau in alta parte, pentru acei militari care-si pun viata in pericol pe front, acolo, da, sa ne gandim la o forma de renta de merit. Pentru acea persoana, pentru acele persoane punctual, prin care tara sa-si arate recunonstinta inclusiv materiala pentru efort. Dar repet, tintit si punctual. Pentru politistii care stau in fata infractorului si ne apara siguranta de zi cu zi, pentru aceia care lucreaza direct in strada si-si pun in pericol viata putem discuta posibilitatea unei rente de merit – individual, pe baza de performanta, recunoasterea societatii printr-o forma suplimentara de venit. Societatea romaneasca isi poate permite acest lucru si Guvernul va sustine un asemenea demers”.

 

@ „Vreau sa stiti ca din toate simularile pe care Ministerul Muncii le-a facut rezulta ca din recalcularea pensiilor militarilor din sistemul Ministerului Apararii nu vor scadea pensiile care azi au o valoare pana in jurul a 30 de milioane de lei vechi. Si atunci de ce atata energie consumata cand lucrurile sunt foarte simple. Se aplica principiul contributivitatii si aici”.

 

@ „Sub 1000 de lei in randul pensionarilor de la MApN sunt 13.164 de persoane – nu vor avea nicio problema. Intre 1000 de lei si 2000 de lei sunt 45.767 de persoane, nu vor avea nicio problema, nu scade pensia miliara. Intre 2000 de lei si 3000 de lei –  15.956, nici acestia nu vor avea prin recalculare nicio problema. Dar e adevarat, sunt intre 3000 si 4000 de lei – 6.245 de persoane, intre 4000 si 5000 lei – 797 de persoane, peste 5000 de lei – 208 de persoane, in total 7.250. Aici este posibil ca la unii dintre ei, prin recalculare, sa scada pensia pe care o au astazi”.

 

@ „Prin intrarea in vigoare a noului proiect, nu toate pensiile se recalculeaza. Se recalculeaza numai pensiile speciale. Din recalcularea pensiilor speciale, nu vor scadea toate pensiile speciale, dimpotriva. E adevarat, pensiile mari, foarte mari vor fi afectate, dar de principiul contributivitatii, nu de altceva”.

 

@ „De ce sa nu avem pensii speciale si pentru medici, care opereaza pe creier, opereaza pe inima? Ei de ce nu ar merita o pensie speciala, va rog? De ce nu? Dar la fel pentru omul care munceste de dimineata de la 5 pana dupa-amiaza tarziu la saiba, el de ce sa nu aiba parte de pensie speciala, ca face un efort extraordinar? Fiecare la locul de munca face un efort extraordinar. De ce sa nu avem o pensie speciala? Pentru un  profesor de istorie care preda elevilor si citeste pe Herodot si se documenteaza in fiecare zi, de ce sa nu aiba o pensie speciala? De ce un parlamentar sa nu aiba pensie speciala?”

 

@ „A sta intr-o functie publica si a te face ca nu vezi nedreptatile din sistem inseamna sa nu-ti justifici salariul in calitate de persoana care ocupi un scaun public”.

 

@ “Pentru 8.342 de pensionari cu pensii speciale noi luam de la alte domenii, din sanatate, din educatie, aproximativ 120 de milioane de euro pentru a le plati. Pentru acesti 8.342 de pensionari speciali, fara contribuţie, noi folosim o suma cu care am putea plati 60.000 de pensii normale. Asta este realitatea cruda. Acest lucru nu este corect fata de romani”

 

@ “Astazi, ca sa se poata plati pensiile în Romania, trebuie ca bugetul de stat, din taxe si impozite, sa imprumute bugetul de pensii cu 1,7 miliarde euro in 2010, dupa ce in 2009 l-a împrumutat cu 1,5 miliarde euro, ca sa poata functiona. Daca actualul sistem nu se schimba, de la 1,3% din PIB cat reprezinta azi deficitul din cheltuielile cu pensiile, va ajunge la 6% PIB, pe termen mediu si lung. De la un deficit de 1,7 miliarde euro, am putea ajunge sa luam de la bugetul de stat 4 – 6 miliarde euro pe termen mediu si lung, pentru pensii”.

  

 

UPDATE 13.30:

„Nu ne putem imprumuta la infinit pentru a plati pensiile si salariile romanilor. Trebuie sa ne indreptam spre crestere economica, sa facem schimbari in sistemul de pensii, in cel al salarizarii, sa ne orientam mai mult catre investitii. Avem nevoie de acest proiect al pensiilor unice daca vrem sa redam speranta fiecarui roman”, a spus Boc, potrivit Agerpres. De asemenea, el a sustinut ca nu este „corect” ca vechiul sistem de pensii sa fie mentinut, fiindca pentru 0,14 la suta din totalul pensionarilor sunt alocate 120 milioane de euro, suma cu care ar putea fi platite 60.000 de pensii normale.

 

 

UPDATE 11.50: Pensiile nu vor mai putea fi platite in Romania pe termen mediu si lung, iar suma totala care va trebui transferata de la bugetul de stat catre pensii va urca de la 1,7 miliarde euro la 4,6 miliarde euro, deoarece actualul sistem nu este sustenabil si trebuie revizuit, a declarat premierul Emil Boc in cadrul dezbarterilor asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit Mediafax, prim – ministrul a adugat ca “pensiile parlamentarilor dispar, dar nu cred ca acest lucru ne deranjeaza. Vremea privilegiilor a trecut, iar textul constitutional conform caruia toti sunt egali in fata legii trebuie aplicat si in privinta pensiilor„.

Plenul Senatului continua marti, incepand cu ora 9,00, dezbaterile pe marginea proiectului legii unitare a pensiilor. Proiectul a intrat luni in dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului, prima Camera legislativa sesizata cu acest act normativ. In sedinta de luni, senatorii au decis, prin vot, sa il invite pe premierul Emil Boc la dezbateri. Potrivit Agerpres, propunerea a fost facuta de senatorul PSD Miron Mitrea si a fost aprobata cu 48 de voturi pentru, 43 impotriva si 2 abtineri.

0 comentariu

CALUGARUL 03-03-2010 - 17:05

… daca nu stiati. Asiaticile au cele mai strimte ,,vaginuri” din lume. Nici puricioaicele nu le-ntrece ! Acu’, sper ca intelegeti de ce l-a luat apa pe keliosul asta de Ionescu(lata) ! :-))) Dar, din declaratiile domnului Ziuaveche, care a scris acest nemaipomenit ieditorial, se intelege foaaaarte vag, ca si coreianca asta e cam cutra ! Adeca, la zece zile dupa concert a apucat-o zbenghea sa se duca cu asta prin oras ? Asta ce inseamna ? Pai cum ce ? E clar ca si pe ia o minca ! (Vorba aia, sariti ca ne maninca !) … Si, sanki, au bautara vin alb !, dupe care a invitat-o la o petrecere ! Pai, bine, bre, atunci cind beau acel vin alb, nu petreceau ! Cum adica ?, a invitat-o la o petrecere dupa petrecere ? Io zic al’ceva: bravo lui, taticu. Ionescule, la mai mare, baiatu, ca si lor le place ! Acu, pe bune, sa stam strimb si sa judecam drept; ce mama lu’ Papaievici sa faci in tara aia, taticu, ca diplomat Roman, al nimanui, si care nu te bag animeni in zeama ? Te uiti dupe gagici ! Ata ete ! Nea Ionescu, la kelia lui, sarmanu, a facut si el ce-a putut pentru tara, ca, vorba aia, sa intareasca relatiile de coperare si intelegere reciporca intre aceste doua state si popoare multimilenare. Sa n-am parte !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult