Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Eroi romani cazuti in Afganistan, decorati de Ambasada SUA cu „Steaua de Bronz”

Eroi romani cazuti in Afganistan, decorati de Ambasada SUA cu „Steaua de Bronz”

scris de Ziua Veche
6 afisari

  .O ceremonie de dezvelire a „Monumentului eroilor Batalionului 21 Vanatori de Munte care si-au pierdut viata in teatre de operatii” si de acordare, de catre ambasadorul SUA, a medaliilor „Steaua de Bronz” maiorului (post mortem) Vasile Iuliu Unguras si sublocotenentului (post mortem) Claudiu Chira a avut loc joi, la Predeal, in prezenta ministrului Apararii Nationale Gabriel Oprea, a ambasadorului S.U.A. in Romania, Mark H. Gitenstein, si a sefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin. Evenimentul a avut loc la sediul Batalionului 21 Vanatori de Munte si au participat rudele eroilor cazuti la datorie, care au primit medaliile din partea ambasadorului american, reprezentanti ai administratiei locale si personalul Batalionului. 


Sunt coplesit de onoarea de a conferi aceste distinctii in numele Guvernului Statelor Unite pentru doi militari romani, maiorul Iuliu Unguras si sublocotenentul Claudiu Chira, care au platit pretul suprem pentru a apara valorile impartasite in comun de maretele noastre natiuni. Desi aceste distinctii nu vor micsora durerea pe care o resimtim pentru pierderea lor, astazi le recunoastem bravura, serviciul pus in slujba celorlalti, precum si sacrificiul pentru natiunea lor, pentru Trupele Terestre si pentru batalionul lor”, a declarat ambasadorul S.U.A. in Romania, Mark H. Gitenstein.

 

 Maiorul Unguras era comandant de pluton in Afganistan atunci cand a cazut la datorie in timp ce conducea o extrem de importanta misiune de patrulare pentru detectarea si neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate in zona Bazei Avanpost de Operatiuni Varner. Aceasta misiune era vitala pentru securitatea camarazilor sai de arme, atat romani, cat si americani, care se bazeaza pe linii de comunicatii deschise si sigure. Sublocotenentul Chira era comandant de grupa in Afganistan si a fost vazut drept un exemplu stralucit de subofiter intr-o functie de comanda in cadrul Fortei de Lupta Zabul. A cazut la datorie cand – in timp ce isi comanda grupa pentru a stabili un post de observatie – vehiculul sau a trecut peste o mina de teren. Aceasta era o alta misiune vitala pentru securitatea fortelor”, a continuat diplomatul american.

 

Doresc sa transmit membrilor Batalionului 21 Vanatori de Munte, precum si familiilor si prietenilor acestor doi militari, sincerele condoleante ale poporului american. Acesti barbati si-au facut datoria in cadrul unei Forte de Lupta speciale, compusa din ofiteri, subofiteri si alti militari romani si americani care au luptat impreuna confruntandu-se cu riscuri si amenintari, la mii de kilometri de granitele noastre. Aceasta forta de lupta demonstreaza alianta stransa dintre tarile noastre: o alianta ancorata in interesele si valorile noastre comune si hotarata sa lupte impotriva amenintarilor globale la adresa ambelor noastre tari. Desi suntem intristati de pierderea lor, suntem mandri de modul in care si-au facut datoria in cadrul acestei forte de lupta si in cadrul acestei aliante. Suntem mandri sa stam umar la umar cu militarii romani in timp ce luptam sa nu lasam Afganistanul sa devina din nou un adapost pentru Al-Qaeda si pentru alte grupuri similare, la fel cum suntem mandri sa fim alaturi de Romania pentru a apara valorile noastre comune. Din nefericire, sacrificiul este imens. Ambele noastre tari au pierdut fii si fiice, frati si surori, in lupta pentru aceasta cauza nobila. Sunt coplesit de devotamentul lor si de devotamentul militarilor romani si americani care vor fi dislocati din nou pentru a ne apara”, a mai spus ambasadorul.

 

Rugaciune iudaica pentru cei decedati

 

Domnule sergent Unguras, astazi – cand onoram sacrificiul fratelui dumneavoastra – onoram si devotamentul dumneavoastra. Ati luptat alaturi de fratele dumneavoastra in Afganistan cu numai noua luni in urma, iar acum v-ati oferit din nou voluntar pentru a va face acolo datoria alaturi de camarazii romani si americani. Va multumesc pentru serviciul dumneavoastra. Sacrificiile ambelor noastre natiuni, desi dificile si adeseori dureroase, vor crea pentru totdeauna intre noi o legatura de care suntem cu atat mai constienti astazi cand aducem omagiul nostru si comemoram spiritul acelora care au cazut de curand la datorie, pe campul de lupta. Faptul ca ne-am varsat sangele impreuna pentru acelasi tel ne face frati si surori – membri ai aceleiasi familii. Ca reprezentant al poporului american, pot sa afirm fara teama ca suntem vesnic recunoscatori si profund impresionati de sacrificiul dumneavoastra”, a continuat diplomatul.

Voi incheia rostind cateva cuvinte din rugaciunea iudaica pentru cei decedati: ‘Fie ca numele maiorului Unguras si al sublocotenentului Chira, care au cazut la datorie servindu-si tara, sa nu fie uitate niciodata, fie ca noi sa ne amintim de ei cu durere si cu regretul de a nu fi reusit inca sa transformam lumea in care ei ar fi trait intr-una mai buna. Fie ca noi sa ramanem devotati pacii si libertatii pentru care ei si-au dat viata. Amin’, a incheiat Mark H. Gitenstein.

 

Ministrul Apararii: Niciodata nu vom putea considera ca am facut suficient pentru familiile eroilor

 

.Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a apreciat gestul Ambasadei SUA la Bucuresti, prin care cei doi ofiteri-eroi ai Batalionului 21 V.M. au fost medaliati post-mortem: „Va asigur ca Armata Romana si familiile camarazilor nostri care au primit medaliile vad in acest gest pretuirea si recunostinta armatei americane si a poporului american pentru cei care, prin jertfa suprema, prin devotament exceptional, lupta pentru implinirea idealurilor de dreptate si libertate ale umanitatii.”

„Niciodata nu vom putea considera ca am facut suficient pentru familiile eroilor nostri, dar vom face totul sa le fim alaturi, sa simta ca fac parte din marea familie a Armatei Romaniei. Suntem si vom continua sa fim alaturi de copiii, sotiile si parintii eroilor nostri si vom face tot ce ne sta in puteri pentru ca ei sa simta ocrotirea noastra. Sunt gesturi care, pe langa sprijinul concret moral, material, financiar pe care-l acordam acestor familii, vin sa cinsteasca memoria luptatorilor nostri si sa tina vesnic aprinsa candela pentru cei care si-au dat, in numele Patriei, bunul cel mai de pret – Viata,” a incheiat ministrul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult