Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Eurodeputat maghiar: Secuii sa iasa in strada pentru a obtine autonomia. Primul „Cerc de Prieteni Jobbik” din afara Ungariei, la Targu Mures

UPDATE: Eurodeputat maghiar: Secuii sa iasa in strada pentru a obtine autonomia. Primul „Cerc de Prieteni Jobbik” din afara Ungariei, la Targu Mures

scris de Ziua Veche
5 afisari

 .

 UPDATE 12.55: Eurodeputatul formatiunii de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria, Szegedi Csanad, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca va „scrie istorie” prin infiintarea primului „Cerc de Prieteni Jobbik” din afara Ungariei, la Targu Mures. Csanad a spus ca, dupa infiintarea biroului sau europarlamentar de la Targu Mures, foarte multi l-au intrebat ce scop are acesta si a raspuns ca va lamuri chestiunea in urmatoarele saptamani sau luni. El a precizat ca interesul pentru biroul pe care l-a deschis a fost mult mai mare decat se astepta, fiind vizitat de mai mult de 200 de persoane. Acesta a precizat ca „Cercul de Prieteni” este o organizatie a Jobbik, dar nu si din punct de vedere juridic.


 

„Cercul de Prieteni ai Jobbik din Targu Mures va organiza festivitati culturale, va intra in viata publica a orasului, va reprezenta interesul maghiarilor din Targu Mures”, a spus Szegedi, aratand ca in acest an preconizeaza infiintarea a zece astfel de cercuri in Romania, majoritatea in secuime, exemplificand cu Baraolt, Odorheiu Secuiesc si Oradea, in perioada urmatoare. Szegedi a spus ca pot fi membri ai Jobbik si membrii UDMR si cei ai Partidului Civic Maghiar, pentru ca in ambele formatiuni „exista multi maghiari cinstiti” si ca membrii „Cercului de Prieteni” vor avea carnet si vor plati cotizatie, la fel ca orice membru Jobbik din Ungaria. El nu a precizat insa cat va fi cotizatia, oferindu-se sa le-o plateasca el ziaristilor curiosi de acest aspect, timp de un an. In Ungaria, Jobbik are peste 900 de filiale si vrea sa ajunga in acest an la 1.000, a aratat el.

————————

Eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca este de acord „cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo” in ceea ce priveste iesirea secuilor in strada pentru a cere autonomia, adaugand ca si el si Tokes se refera la demonstratii pasnice. Szegedi Csanad a spus ca va colabora atat cu Consiliul National Secuiesc, cat si cu organizatia condusa de Tokes Laszlo, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, in ceea ce priveste „obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obtine autonomia tinutului Secuiesc”. Intrebat daca impartaseste opinia exprimata de Tokes Laszlo, ca secuii trebuie sa iasa in strada pentru a obtine autonomia, eurodeputatul Jobbik a spus ca este de acord „cu fiecare cuvant” al acestuia, daca altfel nu se poate. Szegedi a subliniat ca atat el, cat si Tokes au in vedere demonstratii pasnice, transmite Mediafax.

„Daca acest model european al autonomiei se poate obtine numai intr-un astfel de mod, prin a iesi in strada, atunci da, secuii trebuie sa iasa pe strada, dar prin demonstratii pasnice sa o obtina. Si nici Tokes Laszlo nu a convocat la un razboi civil sau ca secuii sa ia arme in mana. si el a vorbit de demonstratii pasnice. Sunt de acord cu fiecare cuvant al lui Tokes Laszlo, fiindca s-a nascut in Ardeal, traieste in Ardeal, pe jumatate este si secui. Daca cineva are dreptul sa spuna ce dorinte au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela”, a spus Szegedi.

Acesta a afirmat ca nu exclude posibilitatea ca, in calitate de politician care militeaza pentru drepturile omului, sa fie prezent la o astfel de manifestare, daca va fi organizata, insa a adaugat ca politicienii maghiari din Ardeal ar trebui sa ii cheme la demonstratii pasnice pentru autonomie pe secui, nu el.

„In primul rand sunt un politician din Ungaria, deci daca vorbim de demonstratii pasnice in secuime politicienii maghiari din Ardeal ar trebui sa ii convoace pe secui, nu un politician din Ungaria. De aceea, m-am bucurat ca domnul Tokes a vorbit in acest fel despre demonstratii si Partidul Jobbik atat in Parlamentul European, cat si in Parlamentul Ungariei, cu toate fortele, va sprijini acest pas al lui Tokes Laszlo”, a aratat Szegedi.

0 comentariu

Nedeshteptatu 12-03-2010 - 12:44

Daca avem o consitutie care stabileste tipul si identitatea statului, limba oficiala,etc – pentru ce trebuie sa punem urechea la toate apucaturile celor cativa?

Hai sa declaram bucurestiul zona autonoma rroma!
Constanta zona autonoma turca s.a.m.d!

sorge 12-03-2010 - 12:46

Este o propunere ,nu un fapt implinit .
Ca roman ,m am simtit zgiriat pe urechi .

cercetas 13-03-2010 - 00:26

Aaa, acum incepeti sa intrevedeti de ce si de unde atata Referendum pe capul lui Basescu?
Il doare in pix de moguli, asta are aranjamente cu scufundarea Covasnei!
Pai ce, o simpla Flota ii era de ajuns?

george 14-03-2010 - 11:31

cind rusi au luat prin rapt a cincea parte din rominia ,dupa cel deal doilea razboi mondial pot intelege ca nu se putea face nimic ipotriva colosului rosiu, dar acum cind putem spune ca avem cele mai mari garanti de securitate sa nu facem nimic si sa stam sa privim cum se incearca ruperea altei bucati din tara, mi se pare prea mult

ana 18-03-2010 - 16:02

dragii mei constitutia s-a modificat(daca cu8mva nu stiti) si aceasta regionalizare este prevazuta ca si cea a lipsei postului de presedinte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult