Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Exclusiv. Cristian Diaconescu sare la bataie pentru sefia PSD

Exclusiv. Cristian Diaconescu sare la bataie pentru sefia PSD

scris de Ziua Veche
0 afisari

ziuaveche.ro: Candidati la cea mai inalta functie din PSD. Ce va diferentiaza de ceilalti contracandidati?

 Cristian Diaconescu: Da, candidez pentru presedintia PSD. Dar va spun din start ca nu doresc sa-mi construiesc platforma electorala pe o lupta intre asa-zise calitati sau asa-zise defecte, fie ale mele, fie ale colegilor mei contracandidati. Scopul meu nu este sa vanez puncte slabe sau sa alimentez scandaluri.

Cred ca este timpul ca in Romania sa se aplice adevarata politica si sa se inlature politicianismul. Eu vreau in primul rand sa redau demnitatea fiecarui membru PSD, celor care formeaza baza acestui partid si care au muncit campanii si campanii, an de an. La ei ar trebui sa ne gandim mai intai si apoi la scheme si structuri politice.  Eu stiu ca acest partid este cel mai mare si cel mai puternic din Romania. Stiu ca sunt multi tineri extrem de bine pregatiti care pot sa refaca imaginea  si structura acestui partid. Din pacate acum suntem in stadiul de partid-televiziune, un reality-politic-show, si e pacat de munca atator oameni devotati. Eu vreau sa aduc pacea, coerenta, unitatea si sa mergem astfel drept inainte fara cotituri si scandaluri penibile.

Dezbaterile din interiorul Partidului Social Democrat nu pot fi privite dintr-o perspectiva conflictuala. Un partid este puternic prin coeziune si unitate si nu prin lupte interne si fragmentare. Nu discut de diferențe intre persoane ci de alternative de proiect. Personalizarea dezbaterilor poate fi simpatica la nivel mediatic dar este contraproductiva politic si nu aduce, nici pe de parte, claritatea pe care o așteaptă membrii Partidului Social Democrat in legătura cu viitoarea sa conducere. Președinția Partidului Social Democrat trebuie câștigata de candidatul care va oferi cele mai bune soluții privind: garantarea unui mediu care sa asigure șanse egale, susținerea  libertatii de gândire si exprimare, care nu va accepta nici o scuza pentru a incalca drepturile si libertățile fundamentale ale omului precum si regulile democratice de funcționarea ale statului de drept.

 Partid de avarie

 ZV : Care credeti ca sunt problemele  PSD-ului acum?

 C.D. : Cum am mai spus, lipsa de unitate, de directie comuna, de fermitate politica, de integritate statutara. Scandalul. Am devenit un partid de avarie. Oricand avand disponibilitatea de a negocia aranjamente politice, la putere sau in opozitie, care sa ii facă pe unii sau altii fericiti. De altfel intregul mecanism politic din Romania sufera datorita lipsei de seriozitate si consecventa atunci când se pune problema ideologiei sau a crezului politic, iar unii politicieni sfârșesc prin a deveni speculanti, practicanti de „bisnita politica”.

Social-democraţia românească se afla in criză de identitate, pretul fiind rezultatele electorale slabe. Aparitia unei apatii în bazinele electorale tradiţionale ale stângii ar trebui sa ne responsabilizeze pe noi toti.

Partidul Social Democrat a pierdut alegerile prezidenţiale şi se află din nou in opozitie. Stânga românească trebuie sa se reinventeze pentru a-şi păstra atractivitatea şi vigoarea politică si are nevoie de o reflecţie profundă asupra identităţii  ideologice, deopotrivă cu identificarea celor mai eficiente metode pentru a transforma societatea noastra potrivit valorilor social-democrate

Dar nu mai vreau sa vorbesc de probleme. Le stim cu totii. Eu vreau sa aduc solutii.

O, ce PSD frumos

 ZV : Care ar fi principiile sustinute de PSD cu dumneavoastra presedinte?

 C.D. : Trebuie să analizăm cu mare atenţie schimbările care s-au produs în societatea noastră şi, plecând de aici, având ca bază valorile noastre fundamentale – libertate, egalitate, solidaritate, justiţie socială – să identificăm cele mai eficiente metode pentru a construi viitorul.

PSD promoveaza crearea unei naţiuni civice, bazată pe egalitatea şi libertatea cetăţenilor si sprijina realizarea unui societăţi moderne, bazate pe activismul civic.

Trebuie să redefinim conceptual ce fel de stat dorim să avem, ce fel de atitudine ar trebui să avem în raport cu acesta, care ar trebui să fie raporturile dintre individ şi comunitate, dintre muncă şi capital, să găsim cel mai bun echilibru între drepturile şi libertăţile sociale.

PSD sustine egalitatea şanselor şi egalitatea ca incluziune: cetăţenie, drepturi politice şi civile, obligaţii sociale, oportunităţile şi implicarea în spaţiul public.

Într-o societate în care munca rămâne principalul instrument pentru supravieţuire, dar şi pentru respectul de sine şi nivelul de trai, accesul la muncă este principalul cadru de oportunităţi.

Avem puncte esentiale pe agenda publica: Educaţia, Asistenţa medicală, Asigurările sociale, Includerea sociala.

Solidaritatea reprezintă principiul de bază, iar incluziunea socială – efectul dezirabil. Această incluziune îi vizează nu numai pe săraci, ci şi pe bogaţi.

Munca şi încurajarea iniţiativei, iar nu specula şi relaţiile clientelare trebuie să constituie motoarele principale care pun în mişcare ascensorul social.

Societatea românească trebuie să îşi stabilească ierarhii ale valorilor, criterii ale meritelor şi utilităţii sociale.

Nu se poate cumpăra orice având bani.

PSD este in favoarea unei economii de piaţă, dar nu a unei societăţi de piaţă. România nu poate deveni un uriaş bazar în care se cumpără şi se vând funcţii publice, demnităţi, grade profesionale şi, în general, tot ceea ce trebuie obţinut prin muncă şi efort. Nu aceasta este societatea în care dorim să trăim. 

PSD vrea sa asigure un echilibru intre protecţia şi asistenţa socială directe – acordată prin ajutoare dirijate doar categoriilor excluse şi vădit defavorizate – şi protecţia socială indirectă – realizată prin îmbunătăţirea serviciilor publice precum sănătatea, învăţământul, curăţenia mediului.

Statul român trebuie să se afirme ca partener activ în acţiunea politică de promovare a unui cadru economic definit de principiile responsabilităţii economice şi sociale  faţă de ceilalţi şi a responsabilităţii economice şi ecologice pentru generaţiile viitoare.

 Nu trebuie să ne gândim doar cum redistribuim bogăţia, ci şi cum o putem produce.

 Banii, eterna problema

 ZV : Politica fiscala este acum un alt subiect de interes maxim. Cum analizati acest aspect?

 C.D. : Este necesara asigurarea unei redistribuiri a veniturilor pentru satisfacerea nevoilor comune – asistenţa socială directă sau de investiţii în capitalul uman. Fiscalitatea trebuie să redevină un instrument al redistribuţiei pentru a corecta inegalităţile sociale majore.

Determinarea anumitor comportamente ale agenţilor economico-sociali, în sensul creşterii dinamismului şi eficienţei acestora, încurajând însă şi responsabilitatea lor socială,e o alta solutie.

Sistemul fiscal trebuie să fie de tip diferenţiat, flexibil, pentru a putea asigura un echilibru între cele două obiective ale politicii fiscale

Trebuie asigurat un echilibru între o societate fără şomaj şi o necesară flexibilitate a condiţiilor de intrare şi ieşire de pe piaţa forţei de muncă prin introducerea în cadrul relaţiilor de producţie a unui parteneriat între angajaţi şi angajatori, între sindicate şi organizaţii patronale, atât la nivel intern, cât şi la nivel transnaţional.

Sistemul protecţiei sociale trebuie să creeze motivaţia unei mai mari iniţiativei private şi o trecere de la stadiul de bugetar la cel de liber întreprinzător.

 Un partid care-si cauta inteligenta la varf

 ZV : Poate fi reformat PSD? Cum?

 C.D. : Da, poate si cu o conducere inteligenta PSD îşi va regăsi energia şi forţa cauzate de pierderea puterii.

O unire în acţiune a tuturor energiilor din partid, care să conducă la o cât mai viguroasă şi semnificativă opoziţie faţă de o putere tot mai confuză şi cu tot mai multe dovezi de dispreţ faţă de interesul public.

Toţi oamenii de valoare din partid trebuie implicaţi pentru a duce această luptă. Mecanismul de luare a deciziilor in PSD trebuie revizuit atât in sensul simplificării acestuia, cat si in ceea ce privește punerea in aplicare a hotărârilor adoptate.  Indiferent de sistemul asumat de partid, apreciez ca acesta trebuie respectat fara abatere. Numai in acest fel vom puteam asigura o funcționare optima a PSD-ului.Trebuie să ajungem la înţelepciunea de a folosi experienţa tuturor, performanţa celor care au participat la actul guvernării, a celor care au reuşit să conducă organizaţii de partid de succes, dar şi să împrospătăm echipa de conducere promovând noi valori din eşaloanele mai tinere. Criteriile de promovare in partid trebuie sa fie competenta, experiența, onestitatea si consecventa in promovarea valorilor fundamentale ale social-democrației. Si trebuie cat mai urgent sa se stabileasca identitatea stangii, a PSD. Repet, social-democraţia românească are nevoie de o reconstructie doctrinară.

 

Replierea dupa prezidentiale

 

 

ZV :  In final, care ar fi mesajul pe care doriti sa-l transmiteti, membrilor PSD si electoratului, in general?

 

C.D. : Partidul Social Democrat se afla intr-un moment de cumpana. Aici nu este vorba, neaparat, de rezultatul alegerilor prezidentiale. Daca in acest moment nu ne repliem si nu ne reunim dincolo de interesele personale sau de grup, Partidul Social Democrat va deveni un partid nesemnificativ pe scena politica romaneasca. Daca stanga romaneasca va disparea in termeni semnificativi din viata politica, democratia se va afla intr-un impas grav indreptandu-se catre partidul stat fundamentat ideologic exclusiv la dreapta.

Eu cred ca cel care va castiga presedintia Partidului Social Democrat trebuie sa isi asume obiectivul de a castiga alegerile locale si parlamentare in anul 2012.

Si nu in ultimul rand ca partid politic de stânga avem datoria de a face Romania o tara in care sa iți dorești sa traiesti si care sa ofere perspective de viitor tuturor . Refondarea social-democraţiei din România cauta găsirea celor mai bune soluţii la problemele cu care se confruntă acum Romania, pentru a reda cetăţenilor sentimentul profund al securităţii personale şi colective, precum şi al apartenenţei efective la propria comunitate.

Este timpul ca si in Romania sa traim toti intr-o societate a bunastarii. Nu e o metafora, decat pentru cei care din cauza intereselor proprii si necinstite vor sa traiasca intr-o societate transmisa in direct la tv, a scandalului si penibilului.

Bunastarea se construieste prin finantare publica sanatoasa, prin activarea pietei de munca, prin instruire si recalificare, prin coeziune sociala si plati corecte. Apare astfel natural dezvoltarea economica.

O societate a bunastarii este o societate bazata pe cunostinte si nu pe pile, spaga si scandal.

 Educarea fiecaruia cel mai bine posibil in decursul formarii sale, urmata de integrarea fiecarui individ educat intr-un sistem economic, prin munca apreciata si remunerata corect, toate acestea conduc catre bunastare sociala, dezvoltare economica sanatoasa si starea de bine a intregii societati.

Munca fiecarui individ educat este baza finantarii integrarii sociale prin intermediul statului bunastarii, un stat social de calitate.

Trebuie redata demnitatea fiecarui roman in parte, trebuie sa aratam ca ne respectam si ca apreciem valoarea umana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult