Acasa Actualitate-InternaPolitica interna FMI: Bugetarii ca un Mercedes, buzunarul ca o Dacie

FMI: Bugetarii ca un Mercedes, buzunarul ca o Dacie

scris de Ziua Veche
2 afisari

Seful misiunii FMI la Bucuresti a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca Romania nu poate sa aiba un sector public de tip Mercedes cand are in buzunar doar bani de o Dacie. El a reprosat politicienilor romani: “Evaluarea inceputa de misiunea FMI in decembrie nu a putut fi finalizata din cauza situatiei de incertitudine politica”.

 

Boardul executiv al FMI va aproba la jumatatea lui februarie urmatoarele doua transe din imprumutul acordat Romaniei, urmand ca transa de la Comisia Europeana sa fie eliberata la inceputul lunii martie, au anuntat miercuri reprezentantii celor doua structuri, Jeffrey Franks, respectiv Fabienne Ilzkovitz.

Evolutii la nivel stresant

Estimarile FMI asupra evolutiilor economice pentru acest an sunt caracterizate ca fiind la “un nivel stresant”. Somajul a crescut si va continua sa creasca pana la jumatatea anului viitor, din cauza decalajului dintre relansarea economica si crearea de noi locuri de munca, a atentionat Franks. El a mentionat ca in primul trimestru al acestui an s-ar putea relua cresterea economica, dar anul 2010, in ansamblu, se va plasa la aproximativ 1,3%, valori rezonabile fiind posibile abia in 2011. Revenirea in plan pozitiv a creditarii in sectorul privat ar unul din lucrurile bune. “Stim ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Daca scad lefurile, scade si puterea de cumparare si se diminueaza cererea interna, dar motorul relansarii economice a Romaniei trebuie sa fie exporturile, nu satisfacerea cererii interne”, a fost sfatul şeful misiunii.

Reducerile din sectorul bugetar

Franks a insistat ca in prezent, in sectorul bugetar, cheltuielile trebuie limitate dupa posibilitati. „Cu cat mai multi bani sunt cheltuiti pe angajatii de la stat, cu atat mai putini bani vor ramane pentru investitiile publice”, a afirmat el, reliefand faptul ca: “Reducerea cheltuielilor de personal se va realiza atat prin scaderea masei salariale cat si prin disponibilizarea de personal, contributia acestor masuri urmand sa fie decisa de Guvern”. FMI nu impune Guvernului cati salariati sa disponibilizeze”, dar – a subliniat Jeffrey Franks  – “este necesar ca ponderea costurilor cu salariile angajatilor din sistemul de stat sa scada de la noua la sapte la suta”.

Reducerea arieratelor amanata

Masura reducerii arieratelor statului pana la zero a fost amanata pentru aprilie anul viitor, a anuntat reprezentantul Fondului. El a explicat: „Initial, am stabilit ca arieratele statului sa fie aduse la zero la finalul lui 2010, dar acum am modificat termenul pana in aprilie 2011. Am avut dificultati in privinta arieratelor, pentru ca cele locale sunt dificil de monitorizat”. Franks a mentionat ca FMI nu a primit înca datele exacte privind arieratele statului la sfarsitul lui 2009, insa la 30 noiembrie 2009 acestea se situau la 1,4 miliarde lei. Franks a tinut sa adauge: “Exista intreprinderi de stat eficiente, dar si altele care traiesc pe banii contribuabililor si generează arierate (…). Ne-am inteles cu autoritatile romane ca in special 10 dintre aceste intreprinderi care genereaza pierderi si arierate sa fie monitorizate si mai strans, in cadrul unui indicator – tinta pentru evaluarile viitoare”.

Legea pensiilor sub lupa BM

„Cel mai probabil, Parlamentul va incerca sa aprobe legea responsabilitatii fiscale in martie, iar legea pensiilor pana la finalul lunii iunie. Initial, termenul limita pentru aceasta era finalul lunii decembrie 2009, insa aprobarea nu a mai fost posibila din cauza situatiei politice”, a declarat el, adaugand ca este multumit de continutul legii privind responsabilitatea fiscala. In privinta legii legii privind sistemul unitar de pensii, reprezentantul FMI a precizat ca expertiza a fost facuta de echipa BM, o forma revizuita a proiectului de lege urmand sa fie gata in urmatoarele saptamani.

Deficit admis peste 3%

CE ar putea permite Romaniei o corectie mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), respectiv in 2012 în loc de 2011, a afirmat reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz. „Romania trebuie sa trimită Comisiei programul de convergenta, prin care sa se angajeze la corectia deficitului. Vom examina situatia, am inceput deja discutiile, in care avem în vedere si înrautatirea conditiilor economice din 2009. Vrem sa dam mai mult timp, posibil sa permitem ajustarea deficitului sub 3% din PIB in 2012, in loc de 2011. Aceasta propunere trebuie discutata, nu a fost înca luata o decizie”, a precizat Ilzkovitz.

Expunerea bancilor

„La finalul lui decembrie, expunerea totala a celor noua grupuri pe Romania era de 100% din nivelul de la finalul lui martie. Dupa evaluarea pe care am facut-o cu datele din septembrie, in noiembrie si decembrie datele arata o revenire a expunerii”, a precizat Franks. Dintre instituriile bancare care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la finalul lunii septembrie la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere. Noua mari grupuri financiare s-au angajat, la Viena, în fata reprezentantilor CE, a FMI si ai Bancii Nationale a Romaniei să sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult