Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Frunzaverde da de pamant cu Boc

Frunzaverde da de pamant cu Boc

scris de Ziua Veche
5 afisari

 

Vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde s-a declarat, marti, intr-un interviu la Radio Resita, preluat de Hotnews.ro, impotriva masurilor luate de Guvernul Boc. Liderul PDL a sustinut ca Executivul trebuia sa aleaga varianta FMI, adica majorarea TVA si a cotei unice. In privinta reducerilor de personal, liderul democrat-liberal a precizat ca este interesat sa vada ce se intampla cu schema institutiilor centrale de la Bucuresti, unde sunt foarte multi angajati. Frunzaverde a atras atentia ca exista zeci de agentii si un numar de 268 de secretari de stat. Prezentam cateva fragmente din interviu:
@ „Nu am fost de acord cu aceste masuri, si am spus acolo ca daca ar fi avut loc acum o luna aceasta discutie in interiorul partidului, probabil ca solutia pe care ar fi ales-o guvernul ar fi fost alta. Discutia a venit foarte tarziu, dar si asa am avut ocazia sa ma opun si am avut aceasta optiune pentru ca efectiv nu cred in acest tip de masuri. Le-am spus colegilor mei, ca in mod normal ar fi trebuit sa alegem varianta FMI, si anume majorarea TVA si a cotei de impozitare pe profit”.

@ „Nu cred ca ar fi afactat economia. Cresterea TVA este finalmente suportata tot de consumator, dar ii dai ocazia sa opteze intre consum si una rezervata fata de consum. In plus, nu ii diminuezi veniturile. (…) In acest moment, sunt mai multe tari puse in acesta situatie. Primele care au luat asemenea masuri au fost Grecia, Letonia si Lituania. Grecia, din spatiul euro. Letonia si Lituania din spatiul non-euro. Toate cele trei tari au apelat la marirea TVA-ului si la cresterea impozitarii. Deci este clar ca aceasta este una din solutii. Nu toate masurile luate pe seama populatiei si a pensionarilor.

@ „Explicatii exista. Una dintre ele este aceea ca ar fi fost afectata economia. Nu cred in aceasta explicatie. Nu cred, si mi-e teama ca in toamna vom ajunge la marirea acestor impozite, la marirea lor. (…) In primul rand, de pensii nu trebuia sa ne atingem, sub nici o forma. Asta e un lucru de acum clar. In legatura cu salariile. Trebuia conceputa o legislatie elastica, pentru ca acolo unde sunt resurse, unde nu am incarcat schema de functionare, oamenii  nu trebuiau sa piarda la salarii”.

@ „La Consiliul Judetean eu functionez cu 400 de oameni mai putin decat schema pe care o am la dispozitie. Deci 400 de posturi nu sunt ocupate. Iar eu anul acesta ma descurcam cu salarile. Nu diminuam salariile, nu pleca nimeni. Deci ma descurcam. Nu-i puneam in situatia de a pierde la salarii sau de a-si pierde posturile pe acesti angajati. (…)”

@ „Mai mult, astept sa vad ce se intampla cu schema institutiilor centrale de la Bucuresti. Unde efectiv sunt foarte multi angajati. Avem zeci de agentii, avem 268 de secretari de stat, avem mii de angajati in acest aparat central birocrat. Nimeni nu vorbeste despre ce se intampla acolo. Pana la urma, daca facem un calcul vedem ca in toata administratia din Romania, ma refer la Consilii Locale, Primarii, Consilii Judetene, lucreaza vreo 200 si ceva de mii de oameni. Doar atat. Restul lucreaza in aparatul polititienesc, in aparatul central al ministerelor si agentiilor”.

@ „Am solicitat Guvernului sa anunte in cateva zile care sunt masurile de reducere a acestui aparat central. (…) E foarte usor de la Bucuresti sa spui, domne, au incarcat schemele nu stiu unde, in comuna cutare. Posibil. Dar nu peste tot. Dar sa vedem cu ce schema ministeriala functionam in acest moment. Sunt toate teme de discutie, pe care trebuie sa le abordez. Pentru ca nu poti vorbi asa, generic. Trebuie sa dam afara nu stiu cati profesori, nu stiu cati bugetari. Trebuie sa vedem care sunt adevaratele zone unde se poate interveni”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS