Gabriela Firea a acceptat să își dea demisia din funcția de ministru al Familiei după o discuție cu Marcel Ciolacu, au declarat surse politice pentru Adevărul.
Premierul urmează să decidă cine va asigura interimatul la Ministerul Familiei.
Demisia vine ca urmare a dezvăluirilor de presă privind legăturile ministrului cu persoane care conduceau azilele din Voluntari, în care zeci de persoane ar fi fost agresate, înfometate și umilite.
În urmă cu o zi, Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru al Muncii, gest considerat de premierul Marcel Ciolacu drept unul firesc. Interimatul la acest minister a fost preluat de vicepremierul Marian Neacșu.
Bâlbele lui Firea
Potrivit publicaţiilor Centrul de Investigaţii Media şi Buletin de Bucureşti, sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieş, ar fi condus un serviciu de asistenţă socială din Ilfov şi ar fi avut atribuţii în domeniul asistenţei sociale, lucru negat anterior de ministrul Familiei. De asemenea, consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe, ar fi făcut parte din conducerea unei asociaţii care administra două dintre azile. Nu în ultimul rând, unul dintre principalii inculpaţi din dosar, Ştefan Godei, ar fi lucrat la Primăria Capitalei în timp ce Firea era edil, iar ulterior la cabinetul de senator al acesteia. Social-democratul Lucian Romaşcanu a declarat, la Digi24, că orice angajare la un cabinet de parlamentar este cunoscută de alesul în cauză.
Gabriela Firea s-a apărat spunând că nu avea o legătură apropiată cu Godei, acesta deservind, în calitate de șofer, colegi ai ei de la cabinetul de senator.
Potrivit unor imagini publicate vineri de Fanatik, Ștefan Godei ar fi participat la evenimente private alături de Gabriela Firea.
Un alt apropiat al ministrului Familiei care ar fi putut şti de situaţia azilelor este primarul din Voluntari, Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea.
Edilul spune că nu avea informaţii despre centre, deşi investigaţiile jurnalistice au arătat că instituţiile din subordinea acestuia ar fi fost sesizate.
Filmul scandalului
Totul a pornit de la o investigație de presă publicată la începutul anului de Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care arăta tratamentul la care erau supuse persoanele din mai multe azile din Voluntari. Ulterior, pe 4 iulie, DIICOT a făcut percheziții, 26 de persoane fiind anchetate, acesta fiind și momentul în care scandalul a luat amploare.
Informațiile apărute ulterior arată chiar că au fost trimise sesizări către mai multe instituții ale statului, respectiv Ministerul Muncii, Primăria Voluntari, Ministerul Sănătăţii, Guvernul României, direct sau prin instituţiile din subordine. Corpul de control al premierului ar fi sesizat, la rândul său, pe 8 martie, procurorii.
Centrul de Resurse Juridice ar fi făcut mai multe sesizări, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii, cu privire la situația din azilele din Voluntari, însă, cu toate acestea, centrele au continuat să funcționeze.
Mai mult, Marius Budăi , în calitate de ministru, ar fi retras dreptul ONG-ului de a face controale la astfel de centre, potrivit CRJ. Chiar cu o lună înainte de reziliere, Ştefan Godei îi spune unui interlocutor că ar fi bine să dispară contractul prin care statul îi permite Contrului de Resurse Juridice să facă verificări, potrivit documentelor procurorilor.
DNA a intrat pe fir
În paralel cu ancheta DIICOT, DNA a demarat o investigație privind posibile fapte de corupție cu privire la funcționarea acestor centre. Chiar în ziua în care Budăi şi-a anunţat demisia, procurorii au făcut percheziţii la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), din subordinea Ministerului Muncii, şi la domiciliile funcţionarilor vizaţi. Doi funcționari au fost reținuți de procurori.
„În perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.
Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.
De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege. Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv”, transmitea DNA.
Şefa Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS) a demisionat în urmă cu câteva zile, la cererea premierului. Demisii au fost şi în cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu, printre care DSP Ilfov, IPJ Ilfov și Poliţia Locală Voluntari.