Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Gata, coabitarea? Preşedinţia şi Guvernul mint şi se ceartă pe ordonanţe

Gata, coabitarea? Preşedinţia şi Guvernul mint şi se ceartă pe ordonanţe

scris de M. BÂTCĂ
8 afisari

Gata, cu coabitarea? După ce Emil Boc a aruncat piatra în baltă, Preşedinţia şi Guvernul mint şi se ceartă pe Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Gata, coabitarea? Preşedinţia şi Guvernul mint şi se ceartă pe ordonanţe

Gata, coabitarea? Preşedinţia şi Guvernul mint şi se ceartă pe ordonanţe

Astfel, într-un comunicat publicat luni, “Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale”.

Anterior, tot luni, 7 ianuarie, într-un comunicat, Guvernul României susţinea: “În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări:

În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.

Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”.

În replică, Administraţia Prezidenţială a făcut următoarele precizări:

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”.

În mod paradoxal, dacă se analizează textele celor două communicate oficiale, Guvernul României şi Administraţia Prezidenţială au dreptate şi sunt vinovate în aceeşi măsură. Mai precis, dacă Traian Băsescu a promulgat Legea pe 3 ianuarie, Palatul Victoria nu are cum să suţină că acţiunea a avut loc după şedinţa de Guvern din 5 ianuarie.

De asemenea, Guvernul României nu poate fi făcut vinovat că nu a adoptat în şedinţa din 5 ianuarie ordonanţa menţionată de Emil Boc, având în vedere că decretului lui Traian Băsescu a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 ianuarie (Monitorul Oficial al României partea I, Nr. 7/4.1.2013), iar acesta intră în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Şi Guvernul României şi Administraţia Prezidenţială mint

Decret Basescu 4 ianuarie

Decret Basescu 4 ianuarie

Administraţia Prezidenţială minte luni, atunci când afirmă că “Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013”. În data de 4 ianuarie, Administraţia Prezidenţială a emis următorul comunicat public: Decret semnat de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, vineri, 4 ianuarie a.c.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 4 ianuarie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Departamentul de Comunicare Publică

04 Ianuarie 2013

De altfel, inclusiv în Monitorul Oficial al României partea I, Nr. 7/4.1.2013 se specifică în mod clar că data semnării Decretului este 4 ianuarie, şi nu 3 ianuarie, aşa cum susţine azi, 7 ianuarie, Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, chiar dacă are dreptate când spune că, în şedinţa din 5 ianuarie, nu putea adopta ordonanţe, Guvernul României minte, atunci când afirmă că Traian Băsescu a promulgat Legea după. Data de 4 ianuarie este înainte de 5 ianuarie.

Basescu decret Monitorul Oficial

Basescu decret Monitorul Oficial (Monitorul Oficial al României partea I, Nr. 7/4.1.2013),

11 comentarii

Europeanuul 07-01-2013 - 16:56

Conform raportului Comisiei de la Venetia (pe marginea crizei din vara) cadrul constitutional din Romania nu este favorabil unei coabitari intre un presedinte de o culoare politica si un guvern si un Parlament de o alta culoare. In momentul de fatza Romania este o republica SEMI-Prezidentiala respectiv o republica SEMI-Parlamentara, un fel de Republica talmes-balmes a carei Constitutie a fost preluata partial si tradusa prost din limba franceza. Nu degeaba Comisia de la Venetia a recomandat si eliminarea cvorumului la referendum precum si clarificarea raporturilor dintre Guvern si Presedinte. Fostul parlamentar PD, Augustin Zegrean (azi Presedintele CCR) a admis in public ca in Romania legile lasa loc de interpretare (asta-i maretia dreptului romanesc;)

Ar fi timpul ca politica romaneasca sa rescrie Constitutia (cateva improvizatii si reparatii de urgenta nu sint deajuns). USL acum are prilejul sa aleaga”clar” intre un sistem prezidential si unul parlamentar (a primit un mandat clar din partea electoratului in acest sens- majoritatea absoluta de doua treimi).

DXN 07-01-2013 - 21:27

USL-ul -daca va mai exista- trebuie sa faca minuni!
Este „un partid” aproape „unic” si trebuie sa se apuce de treaba, lasand frecangeala deoparte.
Probabil ca in aprilie, dupa congresul Marii Victorii Socialiste din Decembrie, asupra RO, PSD va incepe adevarata reorganizare, pe baze noi, socialiste, revolutionare a poporului roman si a patriei noastre dragi.
Asta daca crizantonescu va reusi sa nu se mai trezeasca, iar mongoloidul va ramane secretarul general/presedintele/conducatorul iubit al partidului si statului nostru.
Traiasca Doctorul Petru Groza, traiasca Ana Pauker, traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie maROn!

Europeanuul 07-01-2013 - 22:35

Praf in ochi. PSD este un partid european de centru (lasati-o mai moale cu.. PCR si cu Dr Petru Groza) iar liberalii se afla chiar la punctul zero. Care-i baiu?

Jancsi 07-01-2013 - 22:38

De fapt, PSD este un partid antieuropean de stanga.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-01-2013 - 22:43

jo vann Jancikam numa’h udemele igazi partida khulturala ! Si numa BeLLa bacsi bun !

Europeanuul 07-01-2013 - 23:18

Cum ai ajuns la aceasta concluzie? Eu de fapt am redat parerea dlui Guy Verhofstadt , liderul liberalilor europeni, (Grupul ALDE in cadrul parlamentului European) precum si a dlui Martin Schultz, Presedintelelui Parlamentului European. Tu a cui parere o exprimi?

ttp://www.europarl.europa.eu/the-president/en/press/press_release_speeches/speeches/sp-2012/sp-2012-october/speeches-2012-october-6.html

ttp://www.alde.eu/press/press-and-release-news/press-release/article/usl-coalition-in-romania-wins-a-broad-mandate-to-pursue-reforms-40713/

ttp://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-12-990_en.htm#PR_metaPressRelease_bottom

Jancsi 07-01-2013 - 23:34

Mai vezi si dumneata declaratiile antieuropene ale lui Victoras si ale altora din PSD (Nu vorbesc de liberali, care au o pozitie transant antieuropeana, oricat le-ar lua apararea – ce sa faca, saracul, are nevoie de sustinere in internationala liberala! – Guy Verhofstadt, personaj destul de penibil, de atfel). Iar programul populist de guvernare al USL – total demagogic, de altfel, caci pana si cei care l-au elaborat si il sustin sunt constienti in sinea lor ca e o aberatie imposibil de realizat, fara fundament economic ! – este cat se poate de „de stanga”.

Europeanuul 08-01-2013 - 11:27

@Jancsi Praf in ochi, Arata-mi si mie te rog o declaratie anti-europeana a lui Crin Antonescu sau Victor Ponta. Una singura!

Jancsi 07-01-2013 - 23:28

Parpanghel, daca tu apartii „pe bune” etniei rome, eu, personal, cum am mai scris-o, sunt roman 100% ; dar, fiind din Ardeal, unde ungurii si romanii traiesc alaturi in buna vecinatate, fara sa le prea pese de indivizi precum Vadim Tudor si Zambila C a c a r a u, respectiv Laczi Tokes, prietenii imi spun Jancsi. Inteleg ungureste, ca toti ardelenii, dar … cam atat.

DXN 07-01-2013 - 23:31

Carpatianul are signum-ul sau. E inconfundabil. Nu va suparati!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 08-01-2013 - 01:22

CARE COABITARE ! Este doar o CARDASIE intre DELICVENTUL NATIONAL si un procurorASH ! …victorashe pina la PASTI ,ia-ti talpasita !
LASA altul care detine lichid in instalatie ! Dute de te da cu trotineta!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult