Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Geoană vrea ca preşedintele PSD să fie ales de toţi membrii partidului

Geoană vrea ca preşedintele PSD să fie ales de toţi membrii partidului

scris de Ziua Veche
0 afisari

Fostul şef al PSD Mircea Geoană anunţă pe blogul său că a propus conducerii social-democrate o serie de modificări ale Statutului partidului, cea mai importantă fiind aceea privind alegerea preşedintelui partidului de către toţi membrii formaţiunii. Sursa de inspiraţie a fost modelul adoptat de Partidul Socialist Francez, mărturiseşte Geoană. El a ţinut să risipească orice îngrijorare că ar aspira din nou la preşedinţia PSD: “Un ultim cuvânt pentru cei care sunt speriaţi de Geoană: luaţi o gură de aer. Sunt mulţumit în acest moment cu funcţia mea de senator de Dolj”. Postarea are titlul “Se teme cineva de un PSD deschis?” şi are ca motto: “Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut”.


“Ieri (luni -n.r.), am propus, în forurile de partid, în mod statutar, ca să nu fiu acuzat că subminez din interior puterea de partid şi unitatea de monolit a deciziilor, câteva teze pentru modificarea statului.(…) Alegerea preşedintelui de către toţi membrii PSD este un o măsură esenţialmente democratică, care va demonstra forţa partidului. Implicarea activă a tuturor membrilor în viaţa internă a partidului duce la fidelizarea acestora, precum şi la încurajarea atragerii de noi membrii. (…) Nu am o miză personală la acest Congres. Vreau doar ca partidul să iasă cu un statut care să-i permită să se întărească”, a scris fostul şef al PSD pe blog. El a explicat: “Îmi aduc aminte că ea (propunerea – n.r.) a fost susţinută şi de Victor Ponta şi de Adrian Năstase la Congresul din februarie. (…) Sper că în această perioadă, până la Congresul din 16 octombrie, să avem cu toţii tăria de a ne uita mai mult la argumente şi mai puţin la persoane. (…) Membrii PSD nu pot să fie simpli spectatori în procesul de alegere a conducerii partidului. Atât timp cât membrii îşi aduc aportul în momentele cheie ale partidului, precum campaniile electorale, aceştia trebuie să aibă un cuvânt de spus când îşi desemnează reprezentanţii”. În esenţă, propunerile lui Mircea Geoană sunt:

@ Preşedintele PSD este ales în mod direct de către toţi membrii de partid. Este ceea ce se întâmplă, de exemplu, în cazul Partidului Socialist Francez.

@ Candidatul PSD la Preşedinţia României va fi ales prin votul tuturor membrilor de partid, după modelul alegerilor primare din SUA.

@ Candidaţii PSD la funcţii de demnitate publică (consilier local şi judeţean, primar, preşedinte de CJ, deputat şi senator) trebuie să treacă prin filtrul votului membrilor de partid din zona pe care doresc să o reprezinte (respective localitate, judeţ sau colegiu uninominal).

0 comentariu

oblioo 18-03-2010 - 13:57

Ceea ce a facut Grecia este incalificabil. In cardasie cu banca americano-evreiasca Goldman Sachs, care functioneza ca un guvern financiar si pentru zona Europei, prin diverse si repetate escrocherii, au incercat sa insele Germania. Nu le-a tinut.
Pe fiecare bancnota euro, in componenta seriei inscrisa pe ea, se gaseste si codul de tara, unde a fost emisa. Euro grecesc trebuie sa redevina drahma greceasca…

Viorica Ianc 18-03-2010 - 15:01

Grecia este in UE din 1985 ? Nu mai
stiu.
Doamna Merkel, din aceeasi influenta
ateista ca si cei de la Atena ar putea sa
inteleaga anumite mecanisme de temparament
specific sudului Europei ( Spania, Portu-
galia, Italia,Grecia…).Peste o vreme
vom avea si Turcia, Israel si ceva din
nordul Africii. Spun unii .
Calculati si seci ca nemtii nu pot fi
nici austriecii.

Roger 19-03-2010 - 09:48

In Germania nu exista o camera inferioara. Parlamentul (Bundestag) este unicameral. Bundesratul nu este camera superioara; in Bundesrat sunt reprezentate landurile. Bundesratul are ceva de spus numai la legile care afecteaza intr-o anumita masura politica landurilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult