Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Geoana vrea demisia Guvernului Boc

Geoana vrea demisia Guvernului Boc

scris de Ziua Veche
17 Afisari

Majorarea unei taxe importante precum TVA intr-un moment de criza este o decizie „fundamental gresita”, pentru ca este o masura pro-ciclica, de natura sa impovareze economia, considera presedintele Senatului, Mircea Geoana, opinand totodata ca Guvernul Boc trebuie sa isi dea demisia, transmite Mediafax.

„In continuare Guvernul Romaniei insista sa ia masuri prin care greul crizei va fi dus tot de catre cetateni. Majorarea unei taxe importante precum TVA intr-un moment de criza este o decizie fundamental gresita, pentru ca este masura pro-ciclica, de natura sa impovareze economia. Concret, in urma deciziei de astazi, consumul privat va scadea cu cel putin 4%, in conditiile in care acesta contribuie cu aproximativ 60% la formarea PIB. Prin urmare, cresterea TVA va determina in urmatoarele sase luni o scadere suplimentara a PIB de cel putin 1%, ceea ce va adanci si mai mult recesiunea si va mari numarul somerilor. De asemenea, reducerea salariilor bugetarilor determina o scadere suplimentara a PIB de cel putin 1%. Potrivit specialistilor, majorarea TVA va genera o inflatie suplimentara de aproximativ 3,5%, ceea ce va reduce si mai mult puterea de cumparare a populatiei, iar tinta de inflatie a BNR nu va mai putea fi respectata. In ceea ce priveste puterea de cumparare, aceasta va scadea cu 30%, ca urmare a scaderii salariilor si a cresterii TVA. Cresterea TVA implica o sporire a cosului de bunuri care asigura minimul decent de trai, ceea ce va genera automat cresterea ratei saraciei absolute”, mentioneaza Geoana, intr-un comunicat de presa transmis sambata.

In opinia lui Geoana, Guvernul cauta in continuare doar solutii „contabilicesti” de a-si inchide deficitul.

„Din pacate, aceste solutii se vor regasi in buzunarele romanilor sau pe masa acestora. Majorarea de astazi duce TVA la cea mai ridicata valoare de la introducerea sa in Romania. Cele mai afectate de aceasta masura sunt categoriile de populatie cu venituri mici, mai ales din mediul urban (pensionarii, somerii, 55% din salariatii din economie ale caror venituri sunt de cel putin 1.000 de lei net) in contextul in care banii sunt cheltuiti in mare masura pentru bunurile de stricta necesitate. De altfel, cea mai mare crestere de preturi va fi inregistrata in randul bunurilor de stricta necesitate”, apreciaza el.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult