Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Gitenstein: Guvernul Ponta continuă cele începute de Guvernul Boc

Gitenstein: Guvernul Ponta continuă cele începute de Guvernul Boc

scris de A.B.
7 afisari

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat că este satisfăcător faptul că există continuitate între politicile fostului şi actualului Guvern de la Bucureşti referitoare la aspectele de importanţă vitală pentru relaţia bilaterală. 

gitenstein

foto: dcnews.ro

„M-am întâlnit cu prim-ministrul, cu ministrul Afacerilor Externe, cu cel al Apărării. Am stabilit o întâlnire cu ministrul Justiţiei. Încerc să stabilesc o întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. Nu ştiu exact când. Subiectele sunt cele obişnuite, temele de interes comun pentru SUA şi România precum securitatea naţională şi aspectele de afaceri externe extrem de discutate în ultimii ani, nimic foarte surprinzător. Este satisfăcător faptul că pare să existe continuitate între politicile guvernului actual şi cele ale fostului guvern în ceea ce priveşte aspecte de importanţă vitală pentru relaţia bilaterală”, a spus Gitenstein, la TVR Info. Printre temele importante, oficialul american a menţionat continuarea prezenţei în Afganistan, aspectele ce vor fi discutate în cadrul NATO, continuarea aplicării acordului privind apărarea antirachetă, alte chestiuni de politică regională, lupta împotriva terorismului.

Gitenstein a povestit că a ajuns să îl cunoască pe premierul Victor Ponta destul de bine în ultimele şase-opt luni, mai ales că l-a ajutat în organizarea vizitei sale în SUA, care a fost foarte reuşită. „Am ajuns să îl cunosc pe Victor Ponta destul de bine în ultimele şase-opt luni. Aşa cum ştiţi, a avut o vizită foarte reuşită în SUA, la a cărei organizare am ajutat. Îl cunosc pe ministrul Apărării destul de bine, la fel şi pe ministrul Justiţiei cu care nu m-am întâlnit încă, însă cred că am stabilit o întâlnire peste două-trei zile sau la începutul săptămânii viitoare”, a spus Gitenstein.

El a menţionat că vizita în SUA a lui Victor Ponta, Corneliu Dobriţoiu, Titus Corlăţean a avut pe agendă aspectele de securitate naţională care privesc ambele ţări, adăugând că aceştia au avut întâlniri la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon. De asemenea, Gitenstein a precizat că s-a întâlnit deja de două ori cu ministrul de Externe, Andrei Marga, iar discuţiile cu acesta l-au asigurat că susţine „consecvenţa şi continuitatea” Guvernului în chestiunile de interes pentru SUA. Ambasadorul SUA a arătat că nu îl îngrijorează faptul că Marga şi-a exprimat admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin.

„M-am întâlnit de două ori cu ministrul Afacerilor Externe. I-am făcut o vizită de curtoazie şi am stat unul lângă celălalt la un dineu acum câteva seri. Acele discuţii m-au asigurat pe deplin că atitudinea pe care am menţionat-o la începutul interviului, de consecvenţă şi continuitate între guvernul anterior şi cel actual în ce priveşte aspectele de interes pentru noi este întru totul atitudinea ministrului. Aşadar nu sunt deloc îngrijorat (…) Am mers la acea întâlnire pentru a discuta aceleaşi aspecte pe care le-am discutat cu prim-ministrul şi cu ministrul Apărării. După întâlnire am constatat că nu există diferenţe de opinie. De atunci a clarificat faptul că împărtăşeşte opinia prim-ministrului referitoare la priorităţile României: NATO, UE şi SUA. Nu ştiu ce ne-am putea dori mai mult”, a spus Gitenstein, care a adăugat că nu a discutat cu Marga despre Vladimir Putin şi interesul acestuia pentru Rusia.

1 comentariu

digital 18-05-2012 - 10:05

ghât-enștain??!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult