Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Gitenstein, îngrijorat de limitarea despăgubirilor proprietarilor

Gitenstein, îngrijorat de limitarea despăgubirilor proprietarilor

scris de A.B.
11 afisari

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, se arată îngrijorat de limitarea la 15% a despăgubirilor acordate foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate, el anunţând că va exista o comunicare cu Guvernul pe această temă, în perioada următoare. De asemenea, ambasadorul este îngrijorat şi de faptul că s-au oprit privatizările care trebuie să fie, în egală măsură, transparente şi credibile.

Mark-Gitenstein

foto: dcnews.ro

„Sunt îngrijorat. Nu am avut ocazia să studiez actuala legislaţie, am studiat variantele anterioare şi am avut îngrijorări. Nu uitaţi însă că România este vizată de o decizie CEDO care fixează nişte parametri, ca şi CoE, în ceea ce priveşte standardele în materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului să scrie o lege, ea trebuie să fie conformă cu decizia CEDO„, a spus ambasadorul.

El a precizat că Guvernul SUA susţine cea mai transparentă şi eficientă restituire de proprietate cu putinţă.

„Dar între ceea ce spune Curtea şi realitate, şi legea existentă, există o problemă foarte mare. O parte din această problemă – pe care o înţelegem – este că România are resurse limitate. Dar există un număr de soluţii pentru această problemă şi noi vrem să avem discuţii în următoarele zile sau săptămâni cu Guvernul României şi o să vedem ce se întâmplă. Dar da, sunt îngrijorat de acest procent de 15%”, a declarat pentru RTV Gitenstein.

Întrebat apoi când vor avea loc aceste discuţii şi sub ce formă, Gitenstein a spus: „Încă nu ştiu dacă o să trimitem o scrisoare sau o să avem o întâlnire, dar suntem îngrijoraţi”.

Diplomatul american a adăugat însă că înţelege şi îngrijorarea Guvernului.

„Guvernul vrea să dezvolte un sistem de restituire care să funcţioneze, pentru că acum nu au bunurile necesare pentru a respecta prevederile legii. Dar sistemul pare a fi cumva blocat”, a spus Gitenstein.

În opinia sa, procentul de 15% pentru despăgubiri este cam puţin şi că ar trebui să existe o alternativă.

„Sunt unii care vor să fie plătiţi repede cu mai puţini bani. Alţii vor să aştepte mai mult. Asta poate fi o alternativă. Nu ştiu. Dar eu împărtăşesc îngrijorările pe care le-am auzit exprimate şi de alţii că aceasta nu este soluţia corectă. Însă, pe de altă parte, nu sunt expert în cantitatea de bunuri de valoare disponibile în sistemul românesc”, a spus Gitenstein.

El a adăugat că Guvernul este cel care trebuie să vină cu o soluţie pentru rezolvarea acetei probleme.

„Nu am deocamdată o propunere punctuală de făcut Guvernului român, dar ştiu că sunt numeroşi cetăţeni americani înscrişi la Fond. Aflu despre ei din când în când, ştiu că sunt îngrijoraţi, ştiu că membrii comunităţii evreieşti în mod special au îngrijorări. Dacă le pot fi de ajutor, o să le fiu, dar până la urmă este treaba Guvernului român să creeze un sistem conform cerinţelor CEDO„, a adăugat Gitenstein.

Proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate a fost inclus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului, după ce premierul Ungureanu a avut în ultimele zile mai multe discuţii cu miniştrii Finanţelor şi Justiţiei legate de forma actului normativ.

Mark Gitenstein a recunoscut că este îngrijorat că nu se continuă privatizările, el explicând că procesele de privatizare trebuie să fie, în egală măsură, transparente şi credibile.

„Eu sunt îngrijorat că nu continuă privatizările. Este vorba despre bunuri de o valoare incredibilă pentru românii de nivel mediu iar în unele cazuri au fost irosite sau chiar s-a profitat de ele. Iar noi vrem ca toţi românii să profite de ele, nu numai un grup anume”, a spus diplomatul.

7 comentarii

digital 18-04-2012 - 14:26

…gâtten-ștain…!
hahaha!

tomi 18-04-2012 - 18:03

Cresc ficatii in tine cucurigu…..daca-l chema Tudor Cojocaru nu aveai nici o obiectie.

digital 18-04-2012 - 18:17

…ce ai ,mă,sullen-ștain…!
s-a umflat orezu de la fabrică-n tine?!
hahaha!
mai schimbă-ți meniul!

urbos 18-04-2012 - 18:55

Mi-ati taiat mesajul cand intrebam ce-a zis Ji danshtain.
Intrebam si io, nu dadeam cu paru. Of…

C.urbos 18-04-2012 - 20:56

De fapt nu ma intereseaza ce zice ocupyy , nici nu citesc ,este suficient sa vad numele si fata ,si gata, asa am fost si mai inainte, nu-mi convinea ceva , gata la cei care erau interesati de romania , si vine usturoiatii si afirma ca sant turnator, nu sant doar de caracter si ma cac in ceilalti.

betivul 18-04-2012 - 19:53

ce struna-ti merge treaba-n tara muma– de ne dai sfaturi…..

Ghita Bizonu' 18-04-2012 - 23:30

Cruios insa limitarea este o sugestie a CEDO!!
ia vedeti pe aici hoatrarea pilot a CEDO (80 si de pagini)
(a se vedea sectiunea E din 🙂
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=875393&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649

sau de preferi limba Europei civiliate – pe vremea cand mai era civizlizata!)

http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=875392&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649.

Mai recomand pctele 220. la 228. Care remarca ca problemele vin si din “largirea progresiva a aplicarii legii de reparatii la quasi totalitatea imobilelor nationalizate , la care se adauga absenta unei plafonari a indemnizatiei”. de un se vede ca CEDO nu este partizanul absolut al lui in integrum .
Cel mai interesant este ca CEDO zicea asta in oct 2010 . Da asta gatii cer sa auza. Ca el este lobist!
Insa intrebarea principala ar trebui sa o pina lu Franck templeton. mamageru privat al Fiondului Proprietatea care trebuia sa rezolve problema restituirilor. Da care rezolva interese americane!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult