Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Gitenstein: “Lame duck” nu e o critică, ci expresie colocvială

Gitenstein: “Lame duck” nu e o critică, ci expresie colocvială

scris de C.P.
6 afisari

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că, după ce a citit în presă traducerea inexactă a expresiei „lame duck” drept „raţă şchioapă” cu referire la Guvernul român, şi-a dat seama că notele diplomatice ar trebui să nu mai fie scrise cu expresii colocviale.

Mark Gitenstein repune in drepturi rata schioapa„Pot să vă întreb dacă ştiţi ce înseamnă lame duck? Lame duck nu este o critică, este o expresie colocvială în Statele Unite, nu are nimic critic, înseamnă că mandatul Guvernului s-a terminat şi că acesta este în continuare în funcţie în aşteptarea noului mandat.Nu înseamnă că este ceva ilegitim legat de Guvern”, a spus Gitenstein, întrebat dacă în prezent şi-ar mai menţine expresia „raţă şchioapă” apărută în presă în traducerile notelor atribuite Wikileakes, referitor la Guvernul român, informează Mediafax.

Ambasadorul a spus că a scris acea notă în toamna anului 2009, când Guvernul căzuse, dar funcţiona încă în aşteptarea mandatului unui nou guvern, iar expresia pe care a folosit-o nu avea ca scop să exprime o critică la adresa Executivului.

„Nu era o critică, am văzut şi eu relatările şi cred că nu ar mai trebui să mai folosim expresii colocviale, pentru că nu se traduc bine în română, nu se traduc literar”, a spus ambasadorul.

El a ţinut să mai atragă atenţia că, totuşi, ceea ce scrisese nu era destinat interpretării de către publicul român.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein a apreciat, într-o cablogramă atribuită ambasadei şi care ar fi fost obţinută de Wikileaks, potrivit ziarului Adevărul, că Guvernul român, care „arată ca o raţă şchioapă„, recunoaşte că nu poate duce la îndeplinire reformele legislative promise în 2009.

1 comentariu

lita 31-03-2011 - 13:45

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult