Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Guvernul a suplimentat banii pentru primari și partide

Guvernul a suplimentat banii pentru primari și partide

scris de Misu Andrei
98 Afisari

Actuala coaliție de guvernare reușește să aibă o atitudine care se înscrie în obiceiurile tradiționale ale celor aflați la putere: la rectificările bugetare, chiar dacă mereu sunt invocate diferite probleme economice, se găsesc bani suplimentari pentru aleșii din teritoriu, dar și pentru partidele politice.

Foto: gov.ro

În cazul aleșilor din teritoriu, în prima variantă a rectificării, suma prevăzută pentru a fi folosită să plătească facturile aferente proiectelor din Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) era de circa 600 de milioane. Apoi, după ședința de Guvern decisivă pentru rectificarea bugetară, suma a ajuns la 1,3 miliarde lei. Chestionat imediat după ședința de Guvern de săptămâna trecută de ce s-a apelat la această dublare aproape peste noapte, ministrul Finanțelor a justificat demersul Executivului ca fiind unul oricum insuficient pentru a face față cererilor.

„Oricum este mult mai puțin decât s-a solicitat, dar s-a avut în vedere totuși soldul de facturi care apare în lunile august, septembrie și octombrie pe partea de PNDL, pentru că, după cum știți, a fost acea perioadă în care investițiile au stagnat până s-au luat măsurile de ajustare a contractelor”, a precizat Adrian Câciu, șeful de la Finanțe.

Minimum 3,65 miliarde pentru PNDL

Potrivit unei analize a „Adevărul”, Ministerul Dezvoltării a alocat în teritoriu, exclusiv pentru PNDL, 2,35 miliarde de lei, până în prezent. E vorba 18 tranșe de bani, cea mai mare fiind de 457 de milioane de lei, la începutul acestui an. Joia trecută a mai fost făcută o plată consistentă, de 212 milioane de lei.

Prin suplimentarea cu 1,3 miliarde de lei a fondurilor pentru PNDL, bugetul pentru ianuarie-octombrie ajunge la 3,65 miliarde lei. Alocarea de la rectificare înseamnă un plus de 55% față de prima sursă a bugetului. Iar în noiembrie ar urma să mai fie o a doua rectificare bugetară. La această ultimă rectificare, an de an comunitățile locale primesc fonduri consistente, atât pentru PNDL, dar și pentru a-și asigura plata factorilor restante și cheltuielile cu personalul.

Guvernul Ciucă ar trebui să mai dea bani către comunități și prin Programul de Investiții „Anghel Saligny”, care pe hârtie ar trebui să ducă în teritoriu fonduri de 65,5 miliarde de lei până în 2028. Până în prezent, a fost făcută o singură plată pe „Anghel Saligny”, de 79.100 de lei, pentru reabilitarea primăriei Fălticeni (Suceava). Ministerul Dezvoltării nu a terminat până acum nici lista finală a investițiilor, județ cu județ, pe acest program, care a dus la ruperea fostei coaliții de guvernare, în septembrie 2021.

Porție și pentru partide

Ca și cum nu ar fi avut suficienți bani pentru 2022, Guvernul a dat, la solicitarea Autorității Electorale Permanente, încă 24 de milioane de lei pentru partidele care beneficiază de subvenții de la stat. Până la rectificarea bugetară, suma prevăzută pentru acest an era de 234,4 milioane de lei. Practic, era ceva mai mică față de anii trecuți. Însă, după noul supliment, cu suma totală de 258,4 milioane de lei, Guvernul ajunge la un maxim istoric. Precedentul record era în 2020, an cu locale și parlamentare, când suma virată către partide a fost de 252,89 milioane de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult