Guvernul îşi va angaja răspunderea, marţi, în cadrul unei şedinţe comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra proiectului legii-cadru privind salarizarea unitară a bugetarilor, precum şi a proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, transmite Agerpres.
Executivul, reunit luni, a aprobat şase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi la proiectul legii de aplicare pentru 2011.
Prin asumarea răspunderii, actele normative se consideră adoptate, fără a mai fi dezbătute de legislativ, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă. În cazul adoptării moţiunii, Guvernul îşi pierde mandatul.
Opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură după asumarea răspunderii Guvernului privind salarizarea unitară a bugetarilor. Potrivit preşedintelui PSD, Victor Ponta, social-democraţii vor propune ca moţiunea de cenzură să se dezbată după data de 31 decembrie, pentru ca Guvernul Boc să fie obligat să-şi respecte cuvântul dat populaţiei în primăvară că tăierile de salarii vor funcţiona doar până la sfârşitul anului.
La rândul lor, liberalii au anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu va trece, nu exclud posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională actul normativ. „Rămâne să se pronunţe juriştii”, a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Executivul a stabilit ca salariul minim brut pe ţară să fie în anul 2011 de 670 de lei, susţinând că în acest fel se acoperă nivelul inflaţiei pentru anii 2009 şi 2010. Salariile de bază în sectorul public vor creşte, în 2011, cu 15 la sută, dar raportat la nivelul diminuat din luna octombrie 2010, potrivit proiectului legii salarizării unitare.