Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE – Guvernul Ponta 4. Cine pleacă, cine vine

UPDATE – Guvernul Ponta 4. Cine pleacă, cine vine

scris de A.H.
6 afisari

UPDATE – CExN al PSD a votat, duminică, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, fără Liviu Dragnea vicepremier, printre miniştrii noi ai PSD numărându-se Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop.

Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel OpreaLiviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit listei de miniştri prezentată de Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu (PLR).  PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor. Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată PC, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu (PSD). Minsiterul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu.

Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a afirmat că a purtat discuții cu miniștrii care nu se vor mai regăsi în formulă restructurată a Guvernului, precum și cu cei pe care urmează să-i propună în noul Cabinet.

sedinta guvern

foto: ziarelive.ro

Guvernul este în proces de remaniere. Unii miniştri pleacă, alţii vin, unele ministere vor fi desfiinţate, iar altele comasate.

După ministrul Energiei, ministrul pentru IMM-uri şi ministrul pentru Dialog Social, un al patrulea ministru a confirmat că a vorbit cu Victor Ponta şi nu va mai face parte din următorul cabinet.

Ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a confirmatcă se află pe lista remaniaţilor şi că departamentul pe care îl conducea până acum va rămâne în organigrama viitorului Guvern. Acestuia i s-a cerut demisia şi în urma scandalului votului din Diaspora.

„Am avut o dicuţie cu premierul, am convenit de comun acord, ca urmare a acestor negocieri. Premierul nu avea nimic să-mi reproşeze, dimpotrivă. Sunt extrem de mândru că am făcut parte din acest guvern”, a spus Bogdan Stanoevici.

Răzvan Nicolescu, a postat pe propria pagină de Facebook că părăsește sistemul de administrație publică, după o discuție avută în cursul zile de sâmbătă cu premierul Victor Ponta.

‘Am discutat, astăzi /sâmbătă, 13 decembrie 2014, n.r./, cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că își dorește un nou concept: lipirea, din nou, a Departamentului de energie la Ministerul Economiei și numirea unui ministru politic. I-am mulțumit pentru că mi-a dat șansa să fac ceva pentru România în aceste 10 luni. I-am comunicat că nu mă interesează nicio altă funcție publică în România și l-am rugat să continue reformele începute în energie: finalizarea strategiei energetice intrată în ultima sa fază, îmbunătățirea eficienței companiilor de stat, creșterea transparenței și a integrității, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor în administrația care gestionează sectorul energetic’, notează Nicolescu.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Nicolae Jianu, a anunțat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că nu va mai face parte din viitorul Guvern, care va alipi la Economie portofoliul IMM-urilor.
‘Guvernul viitor va conține numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat să se pună în slujba țării lui. Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie și va fi condus politic. Nu m-a interesat și nu mă interesează nicio altă funcție, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica râmâne o problemă a cărei rezolvare, deși sunt matematician, îmi rămâne necunoscută’, scrie Florin Jianu.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a anunțat sâmbătă seară, că nu va mai face parte din Guvernul restructurat urmând să-și continue activitatea la Cluj Napoca.
Aurelia Cristea este cel de-al treilea ministru delegat care și-a anunțat sâmbătă plecarea din Guvern, după Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, și Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.
Coaliţia de guvernare va valida Guvernul Ponta 4 duminică, 14 decembrie. Luni, 15 decembrie, noul Guvern va fi supus votului din Parlament.

Posibila structura si componenta a noului Guvern condus de Victor Ponta. 

Liviu Dragnea –MDRAP, Vicepremier

Gabriel Oprea – MAI, Vicepremier

Bogdan Aurescu – MAE

Mircea Dușa – MApN

Andrei Gerea – Economie

Daniel Barbu – Educatie

Darius Vâlcov – Finanțe

Grațiela Gavrilescu- Mediu

Nicu Bănicioiu – Sănătate

Daniel Constantin –MADR

Robert Cazanciuc- Justiție

Rovana Plumb – Muncă

Eugen Teodorovici – MFE

Ce miniștri ar urma sa plece:

Aurelia Cristea,

Constantin Niță,

Atilla Korodi,

Ioana Petrescu,

Remus Pricopie,

Răzvan Cotovelea,

Florin Jianu,

Mihnea Costoiu,

Răzvan Nicolescu,

Doina Pană,

Bogdan Stanoevici,

Csilla Hegedus,

Eugen Nicolicea

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult