Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe proiectul de lege care prevede creșterea taxelor și impozitelor. După angajarea răspunderii, opoziţia are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură. Dacă moţiunea nu este depusă, legea se consideră adoptată. Există însă posibilitatea atacării la CCR a legii care impune noi taxe.
Marcel Ciolacu, despre pachetul de măsuri fiscale
Premierul Marcel Ciolacu a declarat în plen că Guvernul își asumă răspunderea pe un pachet de măsuri „care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici și cu foarte mulți bani se credeau de neatins”.
„De astăzi s-a terminat cu dubla măsură, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat, mai ales s-a terminat cu banii făcuți ușot din evaziune fiscală. La fel ca toți românii și eu m-am săturat de ipocrizie, să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat atunci nu mai poți munci sau dacă nu ai ajutoare de stat, subvenți or faclități fiscale, atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.
M-am săturat să văd că unii își încasează salariul fără să aibă o performanță, în timp ce alții trebuie să mucnească pe rupte pentru acel salariu. M-am săturat să văd cum unii își pot plăti toate taxele, contribuțiile și impozitele, iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu s epoate să fii corect. Așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a subliniat că sistemul fiscal trebuie pus pe baze corecte și echitabile pentru toți românii, indiferent unde muncesc, la stat sau la privat:
„Măsurile cu care vin astăzi au fost dezbătute îndelung. Ele nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. În ultimele luni, am avut un dialog public consistent și ne-am întâlnit cu toțic ei care au avut ceva de spus pe această temă.
Suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mult mai corecte și echitabile. Este un efort național al României din 2023 pentru a avea o economie mai puternică și a trăi mai bine și în 2025 și în 2030.
A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. Timpul nu are răbdare cu noi. Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic”.
Ciolacu a anunțat că va urma în următoarele zile un proces de simplificare a legilor, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectrul privat și de statul român să fie valorificate „la justa valoare și așteptare a tuturor românilor”.
„Echilibrarea sistemului fiscal înseamnă apropierea de ceea ce numeam acum câțiva ani o țară ca afară. Aceste obiective nu pot fi atunse fără simplificare sau un buget mai bun al statului care să îi ajute pe români să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm și noi și celelalte state.
Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, unde există evaziune, acolo und există risipă în cheltuielile statului. Singura cale prin care această țară se poate dezvolta este un parteneriat cinsiti și real între Guvern și mediul de afaceri”.