Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului pentru anul 2020

Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului pentru anul 2020

scris de Misu Andrei
103 afisari

Legea bugetului pentru anul 2020 a ajuns cu întrâziere de la Guvern la Parlament. Liderii PNL au cerut o pauză pentru consultări. Proiectul a suferit mai multe modificări după ce Guvernul a acceptat o parte dintre amendamentele USR și ALDE. Guvernul și-a asumat răspunderea și pe legea bugetului asigurărilor sociale și pe modificarea OUG 114. Premierul a anunțat în plenul Parlamentului că a acceptat o serie de amendamente printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

Proiectul de buget a ajuns în Parlament și este prezentat de premierul Ludovic Orban în ședința comună a Parlamentului.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

Bugetul de stat pentru anul 2020

-Am acceptat foarte multe amedamente. Dacă sunt partide care cred că bugetul nu trebuie să intre în vigoare pot depune o moțiune de cenzură.

-Am ales această procedură pentru că altfel nu am fi putut adopta bugetul. La modul în care arată finalul de an, cu zilele libere și dacă am fi venit în Parlament e puțin probabil să fi reușit adoptarea și nu se știe în ce formă ar fi ieșit. Venim după o perioadă în care s-a ajuns la un deficit care depășește 4,4% din PIB și România trebuie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor.

-Construim bugetul pe niște date pe care noi le considerăm reale, nu cum au făcut anul trecut. Am atras atenția că 5,5% nu e o creștere reală. Avem în bugetul pe anul viitor o creștere apropiată de estimările Comisiei Europene de 4,1%.

-Am trecut o rată a inflație de 3,1%. Cursul mediu de schimb pe care îl anticipăm e de 4,75 lei pentru euro.

-Trebuie să facem față unor creșteri de cheltuieli provocate de legi aflate în vigoare. Un plus de 14 miliarde de lei pentru legea pensiilor. Aplicăm legea salarizării.

-Ne propunem o reducere a cheltuielilor de personal.

-Dacă nu creștem alocările pentru investiții nu vom reuși să construim o creștere economică solidă. Am crescut suma de la 44,7 la peste 50 de miliarde de lei. Investițiile sunt 4,6% din PIB. E un efort destul de mare.

Am văzut știri că scădem bugetul pentru Sănătate. Este un fake news. Sumele cresc față de anul trecut și pentru Sănătate și pentru Educație. Banii se găsesc și în alte locuri decât în bugetele ministerelor. Dorim creșterea semnificativă a finanțării proiectelor de investiții în unitățile de învățământ. Alocările pentru educație cresc. Și oricine spune că dăm mai puțini bani spune o minciună.

-Ne asumăm angajamentul la nivelul NATO de a aloca 2% pentru Apărare.

-Alocăm mai mulți bani pentru cheltuielile sociale.

Autoritățile locale: lăsăm un procent mai mare la nivelul localităților. Am crescut de la 60% la 63% sumele, ca o formă de creștere a autonomiei. Am preluat 50% din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS