Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Guvernul taie pensiile si salariile pe baza unui articol din Constitutie care se refera la siguranta nationala

Guvernul taie pensiile si salariile pe baza unui articol din Constitutie care se refera la siguranta nationala

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale, potrivit premierului Emil Boc, transmite Mediafax.


El a amintit ca Guvernul isi va suma raspunderea pe doua legi, dintre care una vizeaza restabilirea echilibrului bugetar prin reducerea chetuielilor cu salariile, pensiile si a celorlalte drepturi sociale. „Aceasta lege are ca temei articolul 53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie, urmand ca drepturile de pensii si drepturile salariale pentru 2011 sa fie stabilite prin legea bugetului pe 2011, prin noua lege a pensiilor si prin noua lege a salarizarii unitare a bugetarilor. Asta in conditiile in care se realizeaza masurile de restructurare a sectorului bugetar si, pe de alta parte, de relansare a activitatii economice, astfel incat sa avem resursele financiare pentru a putea vorbi de o crestere sanatoasa a salariilor si pensiilor in anul 2011”, a spus Boc.

 

Intrebat de jurnalisti in baza carui principiu a decis Guvernul restrangerea unor drepturi constitutionale, premierul a raspuns ca ordinea publica si siguranta nationala permit acest lucru.

Articolul 53 din Constitutie prevede ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. 

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International si Memorandumul Suplimentar de intelegere dintre Uniunea Europeana si Romania, scrie Agerpres. „Am ales aceasta solutie, in primul rand, pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic”, a declarat, la finalul sedintei premierul Emil Boc, justificand decizia Guvernului de a aplica masuri de reducere a cheltuielilor bugetare si nu mariri de taxe si impozite.

Executivul a convenit, cu reprezentantii Fondului Monetar International o tinta de deficit bugetar pe anul 2010 de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB) si o crestere economica in jur de zero, tinte indeplinite printr-o serie de masuri economice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea. Pachetul de masuri de austeritate prevede, printre altele, incepand cu 1 iunie, o reducere a salariilor pentru aparatul bugetar cu 25% si cu 15% a ajutorului de somaj si pensiilor. Premierul a anuntat, miercuri, dupa intrunirea Coalitiei de guvernare de la Palatul Victoria, ca Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament pe doua proiecte de lege, unul referitor la restabilirea echilibrului bugetar si celalalt proiect pentru stabilirea de masuri in domeniul pensiilor. Cele doua proiecte de lege au fost analizate, in sedinta de Guvern de miercuri intr-o prima lectura, dupa care se va solicita avizul Consiliului Economic si Social, cel mai probabil vineri, urmand ca actele normative sa ajunga, ulterior, la Parlament. Potrivit proiectului de lege, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, niciun salariu nu va fi mai mic de 600 de lei si nicio pensie nu va scadea sub 350 de lei pe luna.
„Ele (pensiile si salariile – n.r.) sunt pana in 31 decembrie reduse, asa cum scrie in lege. Dupa 31 decembrie, vor fi majorate in conditiile in care se va face restructurarea aparatului bugetar si economia ne va permite sa avem resurse suplimentare pentru pensii, in conditiile bugetului de stat pentru 2010. Vom avea banii pe masa, impreuna vom decide cum ii vom imparti. Evident, dorinta noastra este, in primul rand, sa ii ajutam pe cei care sunt in continuare in nevoi si care au cele mai mari greutati si cele mai mari probleme in aceasta tara”, a spus seful Executivului, la finalul sedintei de Guvern in care a fost adoptata scrisoarea de intentie catre FMI.
Premierul a precizat ca nu doreste sa vanda iluzii, ci vrea ca, atunci cand romanii vor putea sa primeasca iarasi bani, sa aiba acoperire.
„Ceea ce facem acum, facem ca sa pregatim o crestere economica sanatoasa. Cat va fi si in ce continut, evident ca depinde de aplicarea acestor masuri, depinde de restructurarea in continuare a sectorului bugetar, depinde de sustinerea activitatii economice pentru ca mediul economic sa poata asigura temelia cresterii economice, pentru a putea avea salarii si pensii asa cum ne-am dori in Romania”, a explicat Boc.
Totodata, el a mai spus ca masurile sustinute de Guvern vor permite o crestere fireasca a economiei si sustinerea unor proiecte de investitie si de sustinere a economiei tarii. „Ceea ce am facut, in momentul de fata, ne va permite sa adoptam tot prin ordonanta de urgenta un proiect de lege prin care sa acordam sprijin firmelor care sunt intemeiate de catre tineri si sa dam posibilitatea acestora sa intre in activitatea economica prin asa-numitul proiect de sustinere a Start-up-urilor, adica a celor care intemeiaza pentru prima data o firma”, a mentionat seful Executivului.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult