Guvernul vrea să reducă cheltuielile până la final de an, pentru a se încadra în noua țintă de deficit bugetar. Un proiect de OUG pregătit de Executiv prevede mai multe măsuri pentru tăierea cheltuielilor și încadrarea în deficitul bugetar. Astfel, până la finalul anului sunt stopate investițiile cu finanțare de la bugetul statului, dar și plata unor drepturi salariale câștigate în instanță.
Proiectul de ordonanță de urgență mai prevede că plata drepturilor salariale obținute în instanță de angajații care au dat statul în judecată se amână până anul viitor.
Ce prevede Ordonanța privind reducerea cheltuielilor:
Instituțiile nu mai pot pot încheia contracte pentru a plăti chirii, pentru achiziționarea de mobilă de birou sau pentru consultanță;
Nu se mai pot plati din bani publici organizarea de festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice. Exceptate vor fi doar evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale orașelor, comunelor, precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an;
Nu se mai pot face investiții din bani publici cu excepția celor din fonduri UE si PNRR;
Cheltuielile cu bunurile și serviciile din noiembrie-decembrie 2023 să rămână la nivelul celor din ianuarie-septembrie 2023; Drepturile salariale obținute în instanță, chiar și cele de anul acesta, se plătesc anul viitor;
Instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.
Proiectul mai menționează că România se află în procedură de deficit excesiv încă din 2019, dinainte de pandemie, iar ținta de deficit pentru anul în curs a rămas de 4,4%.
Plata drepturilor salariale obținute în instanță, amânată până în martie
De asemenea, ordonanța ar urma să amâne plata drepturilor salariale obținute în instanță. „În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, se suspendă emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată realizată în baza dispozițiilor Legii nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare, și respectiv ale Legii nr. 164/2014, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată proiectul.
În același timp, instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.
Măsurile fiscale, întârziate de sesizarea la CCR
Curtea Constituțională a dat recent undă verde pentru aplicarea de noi taxe sau mărirea unor impozite, precum și pentru unele ajustări în rândul administrației publice, după ce măsurile au fost întârziate în urma sesizării Opoziției.