Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Guvernul vrea să simplifice ridicarea imunităţii parlamentare

Guvernul vrea să simplifice ridicarea imunităţii parlamentare

scris de Marius Bâtcă
4 afisari

Executivul a adoptat, marţi, în şedinţa de Guvern, Strategia Naţională Anticorupţie  2012-2015, strategie ce propune Parlamentului simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii deputaţilor şi senatorilor, în faţa acţiunilor penale.

executivStrategia propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului, în sensul de se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentare şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore.

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, a precizat că Strategia va fi înaintată, prin intermediul coaliţiei de guvernare, Parlamentului, cu propunerea ca Legislativul să adopte o declaraţie prin care să-şi asume obiectivele documentului guvernamental.

„Este un astfel de obiectiv simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. Sunt convins că subsecvent acestei declaraţii pe care o preconizăm Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii”, a spus ministrul. El a arătat că simplificarea se referă şi la accelerarea procedurilor de analiză şi soluţionare a cererilor formulate de organele judiciare în cazuri în care sunt implicaţi senatori sau deputaţi.

„Simplificarea presupune şi o accelerare, dar cred că acest lucru poate fi stabilit doar de Parlament. Noi, ca minister, nu putem decât să sprijinim tehnic un astfel de proces. Nu aş dori să antamez soluţiile care rămân în puterea suverană a Parlamentului”, a explicat, pentru Agerpres, Cătălin Predoiu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult