Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Haos cu statutul deputaţilor şi al senatorilor. Ce spune Cotroceniul

Haos cu statutul deputaţilor şi al senatorilor. Ce spune Cotroceniul

scris de M.A.
5 afisari

Haos cu statutul deputaţilor şi al senatorilor şi sporirea imunităţii. După ce, în presă, au apărut declaraţii a unor parlamentari USL, privind trimiterea la Cotroceni a unui draft al proiectului, Preşedinţia reacţionează. De asemenea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, cataloghează propunerile drept nefericite şi nejustificate.

Haos cu statutul deputaţilor şi al senatorilor. Ce spune Cotroceniul

Haos cu statutul deputaţilor şi al senatorilor. Ce spune Cotroceniul

Referitor la informațiile apărute în presă cu privire la faptul că Parlamentul României i-a trimis președintelui României, Traian Băsescu, în vederea consultării, Legea nr. 96/2006 privind Statului deputaţilor şi al senatorilor, purtătorul de cuvânt al președintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declarație: „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statului deputaţilor şi al senatorilor, şi ar fi surprins ca acest lucru să se întâmple având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenționează că o consolidare a imunității parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare ”.

De asemenea, Crin Antonescu cataloghează propunerile aduse în privinţa creşterii imunităţii parlamentare drept nefericite şi nejustificate. „Imunitatea atât cât este ea restrânsă la declaraţii sau la arestare preventivă e prevăzută în Constituţia României. Se discută ca şi cum imunitatea ar fi fost introduse acum. La modificarea Constituţiei putem discuta dacă o excludem. Imunitatea aceasta nu oferă niciunui parlamentar posibilitatea de a amâna judecarea, nu împiedică chiar arestarea parlamentarului în situaţie de flagrant. Tot ce presupune este că pentru arestare trebuie să fie făcută o cerere şi se discută în comisie”, a precizat, vineri, Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului a afirmat că scopul iniţial pentru modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor a fost acela de aplica anumite reduceri bugetare. „Singurele instanţe care se pronunţă sunt cele ale justiţiei, nu cele ale parlamentului. Modificarea actualului statut a fost făcută pentru a putea adapta acest statut la constrângerile bugetare pe care le avem, pentru că acolo se limitează nişte drepturi. De ce discuţia a ajuns la acest subiect nu ştiu şi mi se pare nefericit că s-a ajuns aici. Nu trebuia umblat la aceste prevederi. Nu susţin asta, e o complicare nejustificată şi atrage o discuţie asupra Parlamentului în ochii oamenilor”, a adăugat Crin Antonescu.

Eugen Nicolicea dă înapoi

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a susţinut vineri că modificările propuse a fi aduse Statutului senatorilor şi deputaţilor în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară şi conflictul de interese ar putea fi eliminate, din cauza „interpretărilor eronate” apărute până în prezent, transmite Mediafax. Eugen Nicolicea a arătat că, în condiţiile în care aceste propuneri vor fi eliminate, se va menţine situaţia iniţială, când la Parlament se trimitea de către Parchet tot dosarul, iar conflictul de interese nu va mai fi reglementat deloc.

Deputatul PSD a spus că interpretările eronate ale acestor modificări, vehiculate în media, stau la baza posibilei eliminări a acestor modificări.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, că plenul Parlamentului ar urma să fie convocat în sesiune extraordinară pentru marţea viitoare în vederea modificării Statutului parlamentarilor, a aprobării bugetului Legislativului şi discutarea ordonanţei privind indexarea pensiilor.

Modificări la Statutul senatorilor şi deputaţilor

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cuprinde o prevedere potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, dar şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică. Astfel, articolul 21 al Statutului senatorilor şi deputaţilor se modifică, fiind introdus următorul alineat: „Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri”.

Totodată, proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor prevede că, dacă în timpul mandatului ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să opteze între funcţii, transmite Mediafax.

În situaţia în care ANI sesizează o stare de incompatibilitate, proiectul prevede ca aceasta să se aducă la cunoştinţa Camerei din care face parte deputatul sau senatorul. În acest caz, Biroul permanent al Camerei respective transmite sesizarea deputatului sau senatorului aflat în această situaţie şi Comisiei care are în competenţă analizarea situaţiilor de incompatibilitate în vederea elaborării unui raport în termen de 15 zile. În cazul în care din raportul Comisiei reiese existenţa unei stări de incompatibilitate, Biroul permanent al Camerei sau Senatului informează deputatul sau senatorul, care are obligaţia ca în termen de 30 de zile să opteze între calitatea de deputat sau senator şi funcţia sau funcţiile incompatibile, se mai prevede în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor mai conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

„Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult