Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Harta candidaţilor care au cele mai mari şanse de a câştiga şefia consiililor judeţene

Harta candidaţilor care au cele mai mari şanse de a câştiga şefia consiililor judeţene

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Functia de presedinte al consiliului judetean poate fi mai importanta decat cea de primar. Practic, presedintele Consiliului Judetean (CJ) are pe mana fondurile tuturor administratiilor din judetul sau, astfel incat acest lucru il face sa fie, in multe cazuri, cel mai puternic om din judet.

Tocmai din acest motiv, alegerile pentru sefia consiliilor judetene sunt cel putin la fel de importante ca cele pentru primarii. Iar Romania se afla in pragul alegerilor locale, care vor avea loc pe 10 iunie. La aceste alegeri se va transa si lupta pentru sefia CJ-urilor! Va prezentam o harta a candidatilor care au cele mai mari sanse de a castiga sefia consiililor judetene. Si partidele din care fac parte! In toata Romania.

Dincolo de aceasta harta, la fel, vom prezenta si situatia din fiecare judet, anume candidatii cu cele mai mari sanse (primii doi), dar si potentialul castigator. Ca si in analiza despre primari, am adunat laolalta toate sondajele facute in fiecare judet pentru a afla cine va castiga consiliile judetene. Dupa cum se stie, multe asociatii, institute de sondare a opiniei publice sau publicatii realizeaza astfel de sondaje in pragul alegerilor. Iar Econtext a strans sondajele pentru fiecare judet. Au fost luate in calcul sondaje realizate de CURS, CSOP, GeoPOL, Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic (CSCI), Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie si multe publicatii locale.

Harta partidelor care vor castiga

Dar sa vedem care sunt datele! La nivelul sefiilor de consilii judetene, USL este pe primul loc, cu un scor mult mai bun decat la primarii. Daca maine s-ar vota, USL ar castiga sefiile unui numar de 26 de judete (dintr-un total de 41). Ceea ce inseamna ca ar obtine circa 64% dintre totalul voturilor. Pe locul doi se plaseaza PDL, care ar castiga sefia consiliului judetean in zece judete. Adica 24% din voturi. Dar iata cum ar arata harta partidelor care vor castiga sefiile consiliilor judetene, daca am avea alegeri in aceste zile:


Posibilii castigatorii

Dincolo de harta partidelor care vor castiga sefiile judetelor, sa vedem si cine ar putea fi potentialii castigatori. Inainte, sa spunem ca intalnim o situatie aparte in Bucuresti, in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, unde sefia se obtine in urma negocierilor dintre consilierii alesi.

Din acest motiv, am trecut doar scorul preconizat pentru formatiunea care va castiga Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Din judetele ramase, cea mai confortabila victorie ar fi obtinuta de Adrian Duicu, candidatul USLpentru Mehedinti. El ar fi votat in acest moment de 63% din populatia judetului. El este urmat de Ion Prioteasa, candidatul USL pentru Dolj. Potrivit sondajelor, Prioteasa ar obtine 60% din sufragii. Situatia mai stranse sunt in Neamt, Hunedoara, Vaslui, Giurgiu, etc. Dar iata cine ar castiga sefia fiecarui judet. Vezi cate judete ar castiga fiecare partid:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult